Hvad mener Felix Smith om en Mercedes S 500 Coupé? En hel del, faktisk. Kendissen med det pjuskede hår er nemlig besat af bilerne med de skinnende stjerner. Vi tog på køretur med den populære TV-vært, som også har en mening om børneopdragelse, velhavere fra Gentofte og ikke mindst om nødvendigheden af at være pokkers nysgerrig.
FOTO: Ulrik Jantzen
”Hop ind,” lyder det fra manden med det milde hippieudseende. Felix Smith har insisteret på, at dette interview skal foregå i en Mercedes-Benz S 500 Coupé – et overdådigt køretøj, som han har lånt et par dage for at forberede et konferencierjob for den danske importør af bilmærket.
Nogen vil måske mene, at Felix Smith med sit lange, pjuskede hår og lige lovligt afslappede bohemeagtige outfit slet ikke passer ind bag rattet af et køretøj til flere mio. kr., men faktisk sidder han det helt rette sted. Den 39-årige TV-vært kendt fra bl.a. talentshows som ‘Voice’ og ‘Talent’ er nemlig vild med biler og byder velkommen i kabinen, mens han tager imod mine to medbragte kopper kørekaffe.
”Jeg tror, mange danskere synes, jeg er lidt ligesom dem selv,” svarer Felix på det indledende spørgsmål om, hvorfor danskerne mon så godt kan lide ham. ”Jeg har en baggrund som de fleste danskere, og jeg har en familie, som ligner de flestes. Jeg føler selv, jeg er i øjenhøjde med dem, jeg laver TV for, og det er nok derfor, jeg ofte bliver placeret i programmer, som appellerer til det brede publikum,” forklarer han.
Tidens karakterræs
Vi cruiser videre i den store coupé og sætter kursen mod det nordlige København. Solen skinner. Felix drikker kaffe med sødmælk, mens V8-motoren buldrer i baggrunden. “Jeg gør jo heller ikke nogen fortræd,” uddyber han. “Jeg har virkelig ingen ambitioner om at råbe op og være meningsdanner eller noget i den retning. Det er nok derfor, at jeg kan se ud, som jeg gør og alligevel få lov til at vade ind i stort set alle folks liv og bare snakke løs om alt muligt.”
Felix Smith drejer af fra Hillerødmotorvejen og lader den store Mercedes-Benz køre gennem Søborg og fortsætter så videre mod Gentofte, hvor han er født. “Vi boede i Jægersborg, som er den her lille prik midt i kommunen. Man kan godt mærke, at det er nogle andre typer mennesker, som bor her i dag. Udviklingen i huspriserne har gjort noget ved området, men faktisk er det mit indtryk, at der stadig bor mange forskellige typer familier her,” påpeger Felix, som grubler lidt over spørgsmålet om, hvorvidt børn fra Whiskybæltet har større og flere talenter at stille op med i et TV-show end børn fra provinsen? “Nej, det tror jeg faktisk ikke. Fælles for familier i Nordsjælland er en generelt stærkere økonomi end i andre dele af landet, men det gør jo ikke folk til de samme typer. De kommer fra mange forskellige brancher og baggrunde, og det giver masser af forskellige børn, som kan være lige så hippieagtige som alle andre danske børn,” vurderer Felix. “Men generelt kan jeg da godt være lidt bekymret for det karakterræs, man oplever. Når ens forældre tjener tre-fire mio. kr. om året, har du måske nogle andre forbilleder at leve op til, end hvis du kommer fra en lille by på Lolland-Falster.”
Den nødvendige nysgerrighed
Felix Smith er nem at snakke med, og netop dét at snakke, er han ret god til. Han drejer hovedet og kigger dig i øjnene, når han svarer, og han bruger flittigt dit navn, selvom han kun har kendt det i få minutter. “Om jeg er nysgerrig? Jeg er meget nysgerrig,” lyder det fra Felix. ”Hvis man ikke er nysgerrig, bliver man ikke en god radiovært.
Jeg har intet imod at gå ind i fremmede folks huse og stille dem alle mulige spørgsmål, og heldigvis har folk heller ikke noget imod at lukke mig ind. Men jeg kan godt mærke, at tingene har ændret sig, siden jeg var i begyndelsen af tyverne og var vært på et ungdomsprogram på P3. Når man selv har fået børn og nærmer sig de 40, bliver man nysgerrig om nogle helt andre ting som familie, børn, penge og fremtid. Jeg kan godt mærke, at jeg skal arbejde mere for at være i øjenhøjde med hele Danmark, end jeg skulle for 10 år siden. Samtidig er jeg også begyndt at tænke på, hvordan jeg skal forny mig selv.”
Fremtidens TV-mønster
Felix erkender, at han ikke selv bestemmer over sin karriere. Forretningen går godt, som han siger, men han har også valgt en branche, hvor der ikke er nogen garanti for, at han har et job i morgen. Det er en livsstil, der udfordrer rollen som den ansvarsfulde familiefar. ”Jeg tænker nok mere over fremtiden, end jeg gjorde før i tiden. Det betyder jo meget nu, da jeg har fået en familie. Jeg gad da rigtigt godt vide, hvad jeg skal lave næste år, men på den anden side har jeg faktisk aldrig haft et job, hvor der har været fuldstændig styr på, hvad jeg skulle lave.”
Aktuelt arbejder Felix Smith på de kommende to sæsoner af programmerne ’Danmark Har Talent’ og ’Klipfiskerne’, og efter mange år i branchen har han også et bud på, hvordan fremtiden tegner sig for det fjernsyn, vi kender i dag. ”De klassiske TV-shows vil leve videre, fordi de samler familien. Men måden, de bliver sendt på, har allerede ændret sig, se bare på Netflix og alle de serier og programmer, man kan se, når man har lyst. Det tradionelle ’flow-TV’, hvor du bliver præsenteret for en række programmer i en fast sendeplan, er begyndt af fade ud, og det bliver spændende at se, hvordan de etablerede TV-stationer vil tackle dén udvikling.”
Et liv med F1-lån
Før Felix mødte sin soulmate Marie og fik sine to drenge, Theodor og Arthur, levede han det, som han i dag beskriver som et forholdsvist frit og ukompliceret liv. Et liv uden de store poster i budgettet og med base i et kolonihavehus i Herlev. “Jeg havde en enorm frihedstrang og var helt vild med den dér følelse af hurtigt at kunne flytte til noget nyt, hvis man fik lyst til det,” fortæller han. ”Men det dur jo ikke længere. Vi bor jo i Danmark, og jeg synes virkelig, at her er trygt og rart at være, men det er også et besværligt land. Hvis man ikke vil indordne sig på samme måde som alle andre, så får man det rigtigt svært i Danmark.
Jeg kunne da godt tænke mig at rive familien op med roden og rejse til Australien og så vende tilbage igen efter et par år, men det går jo bare ikke. Hvis du virkelig vil sådan nogle ting, så kan du ikke have Danmark som base. Dine børn får måske en masse udsyn, men de får også sværere ved at få en fremtid i Danmark end de børn, som følger systemet,” forklarer Felix. “Men hvis der er noget, livet har lært mig, så er det altid at holde mulighederne åbne. Dét og så min nysgerrighed har været gavnligt for mig og min karriere, og det vil jeg også gerne give videre til mine børn. Min søn på syv år har for eksempel en drøm om at blive robotingeniør, og det lyder da som en god plan.”
Mandens frirum
Kolonihavehuset har Felix Smith ikke skilt sig af med. Det er et arvestykke, som han faktisk har forsøgt at sælge, men droppede, fordi det gjorde alt for ondt. Det tager kun 10 minutter at smutte derover fra villaen i Bagsværd, hvor familien bor i dag, og det gør Felix, når han har brug for at sidde helt alene og kigge ind i en tom væg, som han siger.
“Jeg kan godt lide at have mit eget. Jeg møder rigtig mange mennesker og skal hele tiden koncentrere mig om at kommunikere, og når dagen er omme, er det bare ikke altid ideelt at komme hjem til min familie og være noget godt for dem, hvis der ikke er noget tilbage på batterierne,” forklarer Felix, som gerne vælger at overnatte i kolonihaven, når han kommer sent hjem fra en TV-produktion i stedet for at vække hele huset.
”Jeg bruger også kolonihavehuset som kontor. Jeg arbejder altid for flere produktionsselskaber samtidig, og hvis jeg skal skrive et manuskript eller researche, er det dér, det foregår. Eller hvis jeg skal bygge en racerbane sammen med mine sønner. Eller se Formel 1. Alle mænd burde simpelthen have sådan et anneks. Vores forhold kunne faktisk slet ikke undvære det kolonihavehus.”
Besat af en Mercedes
Felix Smith blinker af og drejer tilbage på motorvejen. Den store coupé buldrer derudad. Man kan mærke på den bilglade TV-vært, at han har lyst til at lukke op for sluserne, men han respekterer, at der er kaffe i kopholderne, og at der ligger en diktafon på instrumentbrættet, som allerede flere gange under interviewet har været en tur på gulvet.
Felix elsker biler og i særdeleshed dem med stjerner. Han var 24 år gammel, da han endelig kunne købe sin første Mercedes, en mørkegrøn E-klassen fra 1983, som han fandt i Tyskland. “Den var ekstremt velholdt og havde kun kørt 70.000 km. Jeg havde den i seks år, men så skulle vi have børn, og da sikkerhedsselerne ikke var lange nok til barnestolen, måtte vi have en nyere og mere praktisk model. Men jeg skal have sådan én igen, og jeg kan også godt selv skrue på den.”
Felix er udmærket klar over, at Familien Danmark ser ham som en drengerøv. Håret, skægstubbene og den afslappede tøjstil er med til at fastholde dét image, men alligevel er han lodret uenig. “Det kan godt være, jeg ligner en drengerøv, men for mig er en drengerøv en ansvarsløs, frihedselskende type, og sådan er jeg slet ikke. Jeg har måske nogle drengerøvede sider, såsom mine biler, mit hår og mit tøj, og så kan jeg godt lide at lege med racerbaner med mine to drenge. Men hvis de fleste danskere tilbragte nogle dage i mit liv, ville de nok synes, at det faktisk er helt ordinært.”