Polo siges at være verdens ældste holdsport, men er stadig forholdsvis ny herhjemme. I de senere år er der dog sket meget med en organisationsændring og en ny investorgruppe, der vil bringe Danmark på poloens verdenskort.
Det første danske polo-initiativ startede i 2013, da en flok ildsjæle besluttede sig for at hente nogle poloheste hjem fra England og finde et stykke græs, man kunne træne på. Efter en lidt omtumlet tilværelse med skiftende beliggenheder og forskellige organisationer bag kom sporten i 2016 på nye hænder, og der blev skruet op for ambitionsniveauet. Interessen for polo er siden steget, og flere og flere ønsker nu at prøve kræfter med kongesporten.
Copenhagen Polo Club holder i dag til på det private landsted Lyngebækgård mellem Rungsted og Nivå. Her dyrkes den ædle kongesport hele året af passionerede polospillere fra ind- og udland samt casual karrierekanoner med hang til anderledes teambuilding.
Det 120 hektar store landsted har en lang historie. Da den nuværende ejer overtog det i år 2000, var Lyngebækgård og dets knap 9.000 kvadratmeter bygninger i forfald og blev bl.a. anvendt til knallertkøreskole. I dag er Lyngebækgård kompromisløst istandsat efter alle kunstens regler og fremstår som et af de smukkeste danske landsteder – og knallerterne er nu erstattet af poloheste.
Direktør og medejer af Copenhagen Polo Club Christian Green har en baggrund fra reklamebranchen, men faldt pladask for kongesporten for tre år siden. Hans kæreste, Anu Vesterinen, er vokset op med heste i hjemlandet Finland og gav ham en introtime i fødselsdagsgave. Han blev så hooked, at han sidste år valgte at overtage klubben og sammen med en lille gruppe af investorer og poloentusiaster har sat sig for at hæve overliggeren og for alvor etablere polo i Danmark.
På Lyngebækgård føler man sig straks hensat til en klassisk engelsk herregård. Men i stedet for et ’how do you do, sir’ er chancerne større for, at man mødes af et friskt ’hola’ fra en af CPC’s smilende argentinere, som udgør den største del af poloteamet. Trods de stærke engelske rødder er sporten nemlig suverænt størst i Argentina, og det er derfor også her, at CPC finder sine trænere og grooms.
”Mange kender polo for det glamourøse og VIP-telte, der flyder over med champagne. Det er absolut ikke noget, vi foragter, men vi kan trods alt ikke drikke champagne hver dag,” afslører Christian Green med et smil på læben og fortsætter: ”Uagtet at sporten ofte tiltrækker de såkaldt ressourcestærke, er penge og status ikke noget, man taler om. På polobanen er alle lige, og passionen for sporten er omdrejningspunktet.”
Som CPC’s slogan lidt kækt proklamerer, er polo ’Not for everyone’, men mange er tiltrukket af den nærmest mytiske sport. Derfor tilbyder CPC en bred skare af gæster en lille smagsprøve.
”Få har ressourcerne til at tage en så krævende sport op på et plan, hvor man for alvor føler, man rykker sig. Men mange er draget af sporten og vil gerne prøve, hvad det er. Da hestene samtidig er de mest rolige og styrbare, man finder i nogen hestesport, har vi valgt at tilbyde poloteambuilding. Her kan man få et par underholdende og udfordrende timer med kollegerne eller vennerne, hvor man virkelig føler, man spiller polo fra hesteryg. Det hele foregår trygt og i roligt tempo, så alle kan vende helskindet tilbage til hæve-sænke-bordet næste dag,” fortæller Christian Green og tilføjer: ”Det kan i øvrigt gøres helt uden rideerfaring, til manges store overraskelse.”
Polo vil aldrig blive en bred folkesport som f.eks. golf. Man siger, at polo kræver tre ting: fysisk, mentalt og finansielt overskud. Al sport, der involverer heste, vil altid være forbundet med store omkostninger, og modsat golf er polo ikke en sport, man kan dyrke en gang hver anden måned og stadig forvente at være med i spillet. Det kræver konstant træning at opleve en positiv udvikling i sin ridning, sit sving og i holdspillet.
”Vi ønsker ikke at gøre polo til en sport for alle, men vi vil gerne gøre det nemmere for alle at finde ud af, om polo måske er den helt rigtige nye hobby. Vi oplever en stigende interesse for sporten, men vi prøver samtidig at finde en ’dansk model’, som passer til vores kultur og måde at dyrke sport på,” siger Christian Green.
<h3>Sådan bliver du polospiller</h3>
Flere begyndere har aldrig redet før, men polohestene er trænet op til at være såvel lydige som nervefaste. Begyndere oplever derfor hestene som nemme at styre og behagelige at lære de basale ridefærdigheder på.
Modsat de klassiske discipliner som dressur og spring er polo på samme tid både en hold-, en bold- og en kontaktsport. Hesten bliver, ligesom ishockeyspillerens skøjter, mediet, der transporterer spilleren rundt. Hesten giver dermed en fascinerende ekstra dimension til en ellers klassisk boldsport med to mål, to hold og en bold.
Nybegyndere glemmer ofte, at de endnu ikke har lært at ride, når først bolden kommer i spil. CPC har hver uge introhold, hvor man kan finde ud af, om man er det nye store polotalent. For dem, der har mod på mere, tilbyder CPC en såkaldt bootcamp – et personligt femdages forløb, hvor man slutter af med at spille sin første rigtige kamp. CPC har gode og sikre klubheste, man kan starte på, samt alt det nødvendige udstyr, der kan lånes.
Til dem, der er mere til Pretty Woman-udgaven og foretrækker den intense hestesport fra sidelinjen med et køligt glas i hånden, har CPC også et godt program. Flere gange om året har alle chancen for at komme helt tæt på og mærke energien fra den fascinerende sport. Erfarne danske og internationale spillere dyster om et stort trofæ, når CPC afholder turneringer hen over sommeren. Ud over de åbne turneringer afvikler CPC også private showkampe for virksomheder, som ønsker lidt ekstra krydderi til f.eks. kundeevents eller produktlanceringer.
I 2017 fortsætter CPC med de populære ’Polo in the Park’-events på Kokkedal Slot Copenhagen. Her har man tilpasset spilleformatet til et mindre område i parken foran det smukke hotel. Der er færre spillere på holdet, og publikum kan komme helt tæt på kongesporten. Ligeledes afholder CPC stævnet ’Polo by the Sea’ på klubbens egen bane ud til Strandvejen i august.
Fra Lyngebækgård tilbyder CPC alle former for polo året rundt. Om vinteren foregår sporten i ridehus eller på ridebane – kaldet arena polo – og om sommeren primært på en af de to store græsbaner, som klubben har anlagt til formålet. Den ene græsbane ligger flot helt ud til Strandvejen med smuk havudsigt, hvilket faktisk er en sjældenhed i sporten.
Mere info på www.cphpolo.com