Vinsmagninger kan ret hurtigt ophøjes til noget, jeg absolut ikke bryder mig om, og jeg skal ikke sidde og skvulpe vin rundt i glasset, mens jeg gætter på terroir, og i hvilken retning skråningerne på marken vender. Vin handler om nydelse og ikke mindst, hvilket selskab man nyder den i.

Jeg takker nej til de fleste vinsmagninger, hvis jeg fornemmer, det kan udvikle sig til en videnskabelig aften, hvor der skal ’kloges om kap’, og hvor man er nødsaget til at spytte ud for at holde sanserne skarpe. Men når der dumper et tilbud om smagning ind ad døren fra Lars Andersson og hans vinfirma LTDV – Les Terroirs du Vin – takker jeg altid ja. Dels fordi jeg efterhånden kender selskabet og ved, det altid er både hyggeligt og interessant, dels fordi Lars Andersson evner at kreere vinøse oplevelser i den absolutte sværvægtsklasse.
Der er som regel ikke noget loft over budgettet, og derfor kan bonen for deltagelse selvfølgelig godt stikke lidt af indimellem, men det er heldigvis kun to gange om året, vi mødes.

Ikoniske vine

Denne gang blev aftenens hovedroller spillet af ikke færre end ni årgange af den ikoniske Château Latour, inklusive 100 point-vinen (Parker) fra 2003 flankeret af Krug og d’Yquem til hhv. appetizer og dessert. Château Latour betegnes af mange som verdens bedste vin, og der blev heller ikke levnet mange dråber i glassene denne aften.
Vi skifter mellem Århus og København, når vi skal igennem vores vinaftener, og denne gang var det Hotel Ferdinand i Århus, som lagde rammer og ikke mindst køkken til. I alt troede vi at skulle igennem 14 vine og 16 retter under aftenens udfordring, men lige som vi troede, vi havde klaret skærene, diskede køkkenet op med kager og desserter i en lind strøm, som jeg aldrig har set mage. Om køkkenet havde trænet til den store kagedyst og ville vise os resultatet, ved jeg ikke, men det var overdådigt, og der gled nok 1.000 kalorier for meget ned hos de fleste af os.

Opsøg heldet

Har man ikke prøvet restauranten på Hotel Ferdinand, bør man unde sig selv den oplevelse, for maden er på michelinniveau, og stemningen er rar og imødekommende.
Kunne man tænke sig en invitation til næste smagning, kan man starte med at tilmelde sig LTDV’s nyhedsbrev på www.ltdv.dk. Der er ikke garanti for en invitation, men indimellem kan man jo være heldig, og Lars Andersson holder mange andre smagninger i løbet af året i kælderen under forretningen i Sølvgade 94 i København.
Og nej – du behøver ikke at spytte ud for at kunne være med.