Carl Hansen & Søn genskaber berømt Wegner-design fra 1950 – og sætter ukendt stoledesign i produktion.

Hans J. Wegner er utvivlsomt en af de mest originale og indflydelsesrige møbeldesignere, som Danmark har fostret, og med genintroduktionen af et af hans tidlige design – CH22 loungestolen – understreger Carl Hansen & Søn Wegners evne til at forme og konstruere i træ. CH22 er det første modelnummer i Wegners tidligste kollektion, skabt eksklusivt for Carl Hansen & Søn i 1950. En kollektionsdebut, der også indbefatter ikoniske design som CH24, bedre kendt som Y-stolen, og den elegante CH25 loungestol.

Den klassiske loungestol

CH22-loungestolen blev designet og præsenteret i 1950. Udført i nøje overensstemmelse med Wegners originale arbejdstegning er CH22 en lav armstolskonstruktion i massivt træ med karakteristisk formede armstøtter og sæde af papirgarn flettet i såkaldt kuvertflet.

Det raffinerede snedkerarbejde ses eksempelvis i sæderammens fingersamlede hjørner, hvor forbenenes tapper fastlåses af trækiler udført i kontrastfarve til stellets træsort. Den markante rygskal i formspændt finer har aflange dækpropper som effektfuld detalje.

CH22 er en kompliceret konstruktion med mange detaljer, og det er muligvis derfor, at den i en årrække har været ude af produktion. Dele af fremstillingsprocessen er i dag moderniseret, men ellers fremstilles stolen nøjagtig på den samme måde, som for over seks årtier siden. Det vil sige med håndarbejde – helt fra samlingen af stolen til den efterfølgende overfladebehandling og fletning af sædet.

Den ukendte Wegner

CH26-stolen er ligeledes designet i 1950, men har modsat CH22 aldrig før været i produktion, og der eksisterer end ikke en prototype af stolen. Det nære slægtskab med CH22 ses tydeligt i de svungne armstøtters karakteristiske former. Eftersom CH26 er en spisebords- eller arbejdsbordsstol, har det været nødvendigt for Wegner at tage hensyn til bordhøjde og brug i stolens udformning. Derfor har Wegner i forhold til CH22 valgt at justere på understellets opbygning og sædets konstruktion, så stolen styrkes og stabiliseres. CH26-designet får nu endeligt liv og fremstilles tro mod Wegners oprindelige, håndtegnede arbejdstegning, hvor stolen forhøjes med to centimeter, udelukkende fordi nutidens borde – og vi mennesker – er blevet højere.

CH22 og CH26 fås i massivt eg og valnød samt i en kombination af disse træsorter i forskellige overflader. Sædet fås med flet i natur eller sort papirgarn. Priserne starter fra 15.995 kr. for CH22 og 7.995 kr. for CH26.