Keramik er populært som aldrig før, og Trine Fournais har fundet en ny og spændende vinkel på sin profession. Hun laver nemlig eksklusiv keramik – i samarbejde med sine kunder og på bestilling.
LUXURY AFICIONADOS møder Trine Fournais en tirsdag formiddag i hendes lille værksted på Gammel Kongevej på Frederiksberg. Nærmere betegnet nummer 86 A, hvor hun deler lokaler med en kaffebar. I vinduet står der Craft Coffeeshop & Trine Fournais Ceramics, og som navnet antyder, sælger den hyggelige butik Trine Fournais’ keramik, samtidig med at der også serveres rigtig god kaffe. Kaffebaren og keramikværkstedet er kun delt af et stort glasvindue med metalsprosser, så man kan følge med i, hvad der produceres, mens man nyder sin kaffe. Trine tager smilende imod os og byder på noget at drikke, som selvfølgelig serveres i et krus, der er lavet af hende selv.
- På hylderne i Trines Fournais’ hyggelige butik ser man mange forskellige designs. Hun foretrækker, at man kan se materialet, og at keramikken er håndlavet.
- Et udsnit af Trine Fournais’ produkter, som afspejler former, hun har set på en løbetur gennem skoven eller måske i en film fra 70’erne.
- Kopper uden hank. Designet opstod i samarbejde med en kunde, der ønskede denne slags kopper og i en anden farve end de tilgængelige
- Der findes mange andre ting i Trine Fournais’ lille butik end kopper og tallerkner, bl.a. lysestager. Keramikeren arbejder desuden på at lancere et spændende lampekoncept.
- Trine Fournais er autodidakt keramiker og blev meget begejstret, da hun lærte at mestre den gamle teknik bag marmoreret keramik.
- Trine Fournais i sit værksted på Gammel Kongevej, hvor det meste af hendes keramik bliver produceret. Det er også her, Trine skaber kontakt med sine kunder og får masser af inspiration.
Hvordan kom idéen til at lave keramik på bestilling?
Jamen, den kom faktisk ved en enkelt henvendelse. Da jeg skulle åbne på Gammel Kongevej, hvilket jeg selvfølgelig havde spredt ud i hele mit netværk, kom der allerede på åbningsdagen en kunde, der var vild med en af mine kopper med hank. Hun havde brug for kopper, der kunne stables, så hun spurgte, om jeg kunne lave dem uden hank – og i en anden farve. Jeg tænkte, at jeg jo alligevel skulle begynde
helt forfra, så hvorfor ikke? Jeg kunne godt lide at se hendes begejstring, da hun kom og hentede kopperne. Netop dét er blevet en stor del af glæden ved mit arbejde.
Er kunderne selv med til at designe?
Ja, hvis de har lyst! Det virker til, at det skaber glæde, og samtidig giver det mig inspiration. Dialogen omkring ændringer i designet opstår som regel ude i butikken, og den opstår typisk, ved at der er nogen, der har lige så stor passion for leret, som jeg har. De står gerne og mærker efter, om det kunne passe til deres hjem. På den måde kan de selv være med til at udvikle, og det er jo også fantastisk for dem, da kopperne eller tallerknerne bliver deres helt egne. Og så kan de fortælle historien, når de har gæster.
Føler du, at du går på kompromis med dig selv, når du designer på bestilling?
Der har været enkelte gange, hvor jeg havde lyst til at sige nej. Men i sidste ende er det kundens produkt, og det er jo også dem, der betaler for det. Så jeg siger ja, så længe jeg kan se noget af mig selv i det endelige resultat, og så længe de ikke bestiller noget, der findes i forvejen. Det skal som udgangspunkt være min keramik og min stil, de synes er fantastisk, og så kan vi udvikle sammen derfra.
Vil du så aldrig lave to ens bestillinger?
To stykker håndlavet keramik bliver aldrig ens, men jeg foreslår ikke noget, jeg har lavet før. Jeg kan godt udvikle videre på et design, men den oprindelige idé lader jeg mine kunder beholde. De føler, at det er personligt, og den følelse vil jeg gerne opnå.
Hvordan startede din interesse for keramik?
Jeg tror, den startede, allerede da jeg var barn. Jeg er jo barn af 70’erne, og min mor syntes, det var fedt at gå på aftenkursus og sidde at klaske med ler. Hun kom hjem med de mest skøre ting, men der var alligevel noget ved det, som fascinerede mig. Jeg tror, det var selve dét, at hun kunne skabe de her ting i ler. Da jeg var i begyndelsen af tyverne, tog jeg selv nogle aftenkurser på Keramikskolen på Nørrebro. Det var et fedt sted, hvor der var en masse frihed til at lave, hvad man havde lyst til, og den frihed fascinerede mig. Jeg føler ikke, at der er noget, man ikke kan lave.
Hvor henter du inspiration?
Åh, jeg henter inspiration alle mulige steder. Jeg kan ikke sige præcis hvor, da jeg tror, det nærmere er en passion. Jeg synes, naturen er meget inspirerende, men det er former og skygger også. Skygger, jeg ser i et lys, som står og brænder. Skygger, som falder på bordet – men det kan også være skygger i haven. Det kan være skyer på himlen eller træerne, som står og svajer. Jeg synes, der ligger meget i skygger – og farver. Lige for tiden er jeg vild med vulkanagtige og intense farver. Jeg er slet ikke typen, der sidder hver dag og bladrer i bøger for at blive inspireret.
Hvad arbejder du på lige nu?
Lige nu eksperimenterer jeg med et lampekoncept, som jeg ikke kan afsløre noget om endnu. Jeg kan dog godt sige så meget, at det bliver et koncept, hvor man kan variere lampernes udtryk i form af forskellige prismer og ledninger. Inspirationen kommer faktisk fra en gammel James Bond-film, hvor der indgik nogle virkelig fede keramiklamper. Så det er mit næste projekt!
Blå Bog
Trine Fournais (f. 1968) er autodidakt keramiker med egen butik og eget værksted på Gammel Kongevej på Frederiksberg. Hun er vokset op i Silkeborg og Kolding og har siden boet så forskellige steder som England og København og nu i Søllerød. Specialet er keramik, som kunderne selv er med til at designe, hvilket skaber stor glæde – både hos kunderne og keramikeren selv. Holder desuden meget af kunstudstillingerne på Louisiana og Gammel Holtegård, som efter hendes mening har de mest interessante og inspirerende udstillinger. Er snart aktuel med et nyt lampekoncept inspireret af en klassisk James Bond-film. Mere info om Trine Fournais på www.craft-coffeeshop.dk