Han er oprindeligt uddannet guldsmed, men er blevet den mest sælgende designer inden for dansk brugskunst – og så har hans design omsat for mere end seks mia. kr. i detailhandlen. Vi har mødt Erik Bagger til en snak om det seneste supplement til designerens brede univers, en ambitiøs møbelserie, der om fem år skal have gjort firmaet til et af Danmarks førende inden for kvalitetsmøbler.

Erik Bagger sætter sig ned og siger med sin venlige og varme stemme: ”Nu skal du bare spørge løs.” Men inden jeg når at åbne munden, er han allerede i fuld gang med at fortælle. Baggers passion lyser ud af de imødekommende øjne, og han er oprigtig stolt af det nye tiltag i firmaet Erik Bagger Furniture – en helt ny kollektion af moderne møbler i klassisk design med afsæt i den nordiske stil.Helt konkret taler vi om 62 forskellige produkter, som kan sammensættes i et utal af variationer. Grundlæggeren har dog ikke været alene om at udvikle møbelkollektionen. Hans dygtige kone, Caroline, har også haft en bærende rolle, og man mærker med det samme, at de to er et godt match.

Designfaget er ikke ukendt for Caroline, for hendes mor er designer, og selv er hun uddannet arkitekt og interiørdesigner fra et universitet i Brasilien. Caroline har haft del i udviklingen af det ergonomiske design på stolene i den nye Furniture-serie. Hun har nærlæst internationale undersøgelser og med stor interesse forsket i, hvilke siddestillinger der byder på den allerbedste komfort.Hun har brugt timer på at tegne vinkler – hvilket Erik i begyndelsen af projektet syntes var spild af tid. Det gik dog hurtigt op for den garvede designer, hvor vigtigt udtrykket var, og på den måde fik hans hustru stor indflydelse på designet.

Fascineret af enkelhed

Både Caroline og Erik er meget inspirerede af det nordiske univers. De er fascinerede af enkelhed, og tanken bag deres nye møbelkollektion var at skabe minimalistisk og tidløst design. De er også begge tiltrukket af organiske former. ”Men der skal være en vis stramhed over formen, så den ikke bliver for blød. Sæde og ryg skal harmonere. Det nytter ikke, at man bare samler et sæde med en ryg og så putter fire ben nedenunder. Designet skal hele tiden harmonere. Desuden er vi begge meget detaljeorienterede. Går du kollektionen igennem, vil du se, at vi faktisk er vildt detaljeorienterede, og samtidig går vi efter en meget høj kvalitet,” forklarer Erik, mens Caroline nikker bekræftende.

Erik Baggers mål er, at forbrugeren skal have så meget for sine som penge som muligt. Han kalder på en af sine sælgere. ”Hjælp mig lige med at vende bordet på hovedet,” siger han og fortsætter: ”I min optik skal bagsiden være lige så flot som forsiden!” For at leve op til denne designfilosofi anvender Furniture-serien en særlig metode til at sætte bordbenene fast under bordpladen, så der ikke er en masse skruer til at forstyrre de rene linjer. Det virker og giver et fantastisk helhedsindtryk.

Fantastisk samarbejde

Efter at have designet glas i 20 år mødte Erik gennem sit arbejde Caroline, der søgte job på tegnestuen i København. ”Jeg har aldrig rigtig haft held med at finde en designer, som passede med mit temperament og min arbejdsstil, men så kom Caroline, og hun havde samme vision som mig,” smiler Erik. Deres møde resulterede i, at Bagger fandt alle sine gamle møbelskitser frem for endelig at give dem en reel chance. Det blev hurtigt tydeligt for Erik, at projektet var bæredygtigt. ”Vores samarbejde fungerer fantastisk. Når hun har lavet sit designforslag, kan jeg gå ind og justere, fordi jeg har en større teknisk viden end hende,” forklarer han. Resultatet af samarbejdet blev Furniture-serien.

”Jeg har til gengæld min force på siddestillinger og det ergonomiske,” tilføjer hun. ”Man kan sige, at den utålmodighed, Erik har på dét område, den tålmodighed har jeg.” Derudover synes Caroline, det er spændende at lave smukke stole, somrent faktisk passer til menneskekroppen. Designerparret har svært ved at udpege et enkelt møbel som deres favorit i den nye kollektion. De synes begge, at den første stol, de lavede, var fantastisk, men at den næste var endnu bedre. Begge vælger alligevel at fremhæve City-stolen, da den har et unikt design.

”Jeg har aldrig set en loungestol, der minder om den,” begynder Caroline, inden Erik begejstret tager over: ”Lige præcis den stol kan ikke sammenlignes med noget andet. Den har en helt ny funktionalitet, en helt ny form – og så er den behagelig at sidde i. ”Erik rejser sig ivrigt og finder to Citystole, én med træryglæn og én med metal, og siger: ”Prøv lige en gang at sætte dig. Ah, ikke,” spørger han retorisk, da jeg tager plads. Og med god grund, for City-stolen er virkelig behagelig at sidde i.

Den danske arv

Det er et nærliggende spørgsmål, om Erik Bagger har skelet til den danske designarv, da han tegnede sin nye møbelserie? ”Nej, jeg har ikke hentet inspiration fra andre møbeldesignere,” siger han uden at blinke. ”Men jeg er af den gamle kunstneriske skole, så hvis man kan genkende min stil i de gamle møbeldesignere, er det næppe tilfældigt, for vi har haft den samme grundskole. På Kunsthåndværkerskolen blev vi banket igennem at skulle tegne, male og forme i ler. Min uddannelse som guldsmed betyder desuden, at jeg har formen så meget i hænderne, og jeg tror egentlig, det er lige meget, hvad folk beder mig om at designe, så vil jeg kunne gøre det.

”Erik Bagger var fra 1972 og 15 år frem ansat hos Georg Jensen, hvor han blev vaccineret med kultur og kvalitet, men også skulle arbejde sammen med legenden Henning Koppel. Lettere nostalgisk og stolt af at have arbejdet med det danske ikon siger Bagger: ”Altså, hvis du spørger mig, hvem der er min danske favoritdesigner, så siger jeg Henning Koppel. Det er ham, der har lavet alle de her fiskefade og kander for Georg Jensen. I dag kan man gå ned i butikken, og så er alle hans designs produceret i stål, så menigmand nu også kan købe dem. Men jeg kan godt sige dig – hver gang der kommer noget nyt, så køber jeg det,” siger Erik, mens entusiasmen lyser ud af ham. ”Her kan man virkelig se, at der er tale om en designer, der også er uddannet kunstner. Koppel var billedhugger, han havde hele formen i sin krop, og hvis du kigger tilbage på de helt store, så har de alle det tilfælles, at de er kunstuddannede. Tager du Arne Jacobsen, er der ikke ret mange, som ved, at han ofte rejste til Italien for at male akvareller. Han var møbeldesigner og arkitekt, men han var i den grad også kunstner.”

Forbrugeren er kongen

Fremtiden er Erik Bagger ikke i tvivl om. ”Om to år skal vi være et af de mest respekterede møbelfirmaer i Danmark, og om fem år skal vi være et af de førende mærker inden for kvalitetsmøbler. Vi vil gerne slå de etablerede spillere på markedet samt gå efter en god, stabil og flot bundlinje,” fastslår designeren og afslører, at 2016 også bliver året, hvor firmaet lancerer et udvalg af accessories inden for møbler. Lamper er et andet projekt, som Erik Bagger Furniture er i gang med, og derudover har stifteren en drøm om at lave skulpturer. ”Jeg har det privilegium og det gen, at jeg ikke behøver at efterligne andre,” fortæller han med selvsikker stemme og et glimt i øjet. ”Jeg kan designe hele tiden. Jeg har flyttekasser fyldt med skitser.

”Den 66-årige kunstner holder en sjælden kunstpause og fortsætter mere ydmygt. ”Mange designere tror, at guderne har skabt dem til folket, men dér tager de fejl. Man skal være til for folket. Det er nemt nok at lave et design, men kan du lave et design, som kan produceres til en fornuftig pris, kommer på markedet og bliver købt af forbrugerne, så har du vundet,” forklarer han. ”Det er først, når forbrugeren har købt dit design, at du har vundet. Forbrugeren er kongen i designuniverset. Hvis forbrugeren ikke lægger sine penge på disken, så får du ikke lov til at designe noget som helst. Succes med design får du kun ved hårdt
arbejde.

Stifteren

Erik Bagger (f. 1949) blev udlært guldsmed i 1970 og fik efter endt læretid arbejde hos Georg Jensen. Han stiftede i 1987 selskabet Form Function. Da han i 1993 mødte Erik Rosendahl, stifteren af designfirmaet af samme navn, solgte han rettighederne til sine designs og blev samtidig en del af Rosendahl-koncernen. De følgende ni år dominerede makkerparret det danske marked, bl.a. med den ikoniske Grand Cru-serie – nok Erik Baggers mest kendte design.

I 2003 etablerede Erik Bagger sit eget firma, som bl.a. med stor succes har designet glas til Operahuset i København og The Museum Of Modern Art i New York. Bagger har desuden et samarbejde med sin søn Frederik Bagger (f. 1988), som også designer glas. Erik Baggers nyeste tiltag, møbler, har han skabt i samarbejde med sin kone, Caroline Bagger, som han her ses med. Læs mere på Erikbaggerfurniture.com.

Direktøren

Kristian Ørtoft Geisler (f. 1975) er administrerende direktør hos og medejer af Erik Bagger Furniture. Han har de seneste 20 år arbejdet som ejendomsmægler, dels som ejer af ejendomsmæglerfirmaet Geisler & Rønne, dels som salgschef i kæderne Danbolig og Home.

“Jeg ser store muligheder for Erik Bagger Furniture og har ambitioner om, at vi inden for en overskuelig fremtid kan matche vores kolleger på omsætningen. Erik Bagger i sig selv er et stærkt brand, og min vision er, at Erik Bagger Furniture inden for de næste fem år ligger på top tre-listen over danske designbrands,” fortæller Kristian Geisler.