Vi har besøgt det eksklusive luksusbrand B&B Italia til en snak om innovativ produktion, 50 års udvikling og en brændende passion for italienske designermøbler.

Det var idéen om at lave tingene på en helt anden måde, som fik B&B Italia til at slå igennem i tresserne og siden blive til et verdenskendt luksusbrand med møbler tegnet af førende navne som Marcel Wanders, Antonio Citterio og Patricia Urquiola.

Pionerånden gennemsyrer stadig fabrikken uden for Milano, hvor Massimiliano Busnelli, barnebarn af stifteren Piero, fortæller historien bag virksomheden. “Helt fra begyndelsen var det min farfars idé at producere møbler på en anden måde. Det var nytænkende i markedet, og samtidig gav det designerne mere frihed,” fortæller Busnelli.

Piero Busnelli overværede under et besøg i London, hvordan man producerer gummiænder. Snart blev B&B Italia den første møbelvirksomhed i verden til at anvende teknikken med støbning i polyurethanskum, hvilket var et radikalt skifte i en branche, hvor møblerne stadig blev produceret med træ og sytråd.

Unikke produkter

Teknikken handler om, at man i stedet for den traditionelle opbygning med træskellet, fjedre og polstring bygger møblerne op omkring et skellet af stål, som bliver lagt ned i en støbeform. Herefter
bliver møblet støbt i skum.

Denne teknologi giver mange fordele i forhold til traditionelle polstringsmetoder, for eksempel møblernes holdbarhed og ensartethed, ligesom selve produktionstiden bliver kraftigt reduceret.

“Samtidig blev det for os også muligt at skabe nogle spændende og anderledes former, ligesom stellet kunne udnyttes ved eksempelvis at lave en 2,5 meter lang sofa i en helt særlig form. Det ville aldrig have været muligt med et træskellet. Idéen med at finde nye måder at skabe unikke produkter på blev vores grundidé,” oplyser Busnelli.

Eget forskningscenter

Ud over brugen af polyurethanskum har B&B Italia gennem årene udviklet flere innovative processer til at fremstille møbler, oftest fordi det har været nødvendigt for at opnå det ønskede design.

“Designet kommer altid først, og hvis det ikke fungerer i virkeligheden, så får vi det til at virke. Også selv om vi skal opfinde nye produktionsmetoder,” forklarer Massimiliano Busnelli. Han fortæller om et helt specielt bord, som grundet sit spektakulære design blev ved med at vippe, selv efter adskillige
prototyper. De fleste møbelproducenter havde kastet projektet i graven, men fordi designet gjorde så stort et indtryk, blev man ved med at lede efter den rigtige produktionsteknik. Og i dag er bordet
Tobi-Ishe, designet af Edward Barber og Jay Osgerby, på listen over møbler fra B&B Italia.

“Hjertet i virksomheden er vores R&D-center, hvor vi udvikler prototyperne og måderne at producere møblerne,” siger Busnelli og oplyser, at tre procent af den årlige omsætning reinvesteres i nye processer og værktøjer. “Nogle gange starter vi med nogle streger på en serviet, fordi det ser spændende ud, og fordi vi kender designeren. Det kan kræve flere prototyper, før vi har ramt hans idé med designet og ved, om det er noget, vi vil investere i.” Busnelli lægger vægt på, at B&B Italia altid har anset designeren som en ligeværdig samarbejdspartner, ligesom samarbejdet ofte strækker sig over mange år.

50 års udvikling

Massimiliano Busnelli, som selv er arkitektuddannet, er vokset op i en verden af møbeldesignere, og som barn tog han med sin far på arbejde om lørdagen. Spørger man, hvad han selv mener har ændret sig, siden virksomheden blev stiftet for 50 år siden, kommer svaret prompte. “Rigtig meget! Men én ting, som ikke har ændret sig, er vores idé om et forskningscenter. At vi stadig har det den dag i dag, fortæller jo bare, at det virker,” slår han fast.

B&B Italia har virkeliggjort mange succesfulde designs gennem årene. Busnellis egen favorit er sofaen Charles, som er designet af Antonio Citterio og blev lanceret i 1997. “Det var en af vores første sofaer med aluminiumsfødder, hvilket giver den en særlig følelse af lethed. Det var utroligt innovativt tilbage i halvfemserne, og i dag er det stadig et fantastisk produkt, som du ser mange steder,” påpeger han.

Excentriske designere

Massimiliano Busnelli spiller i dag en betydelig strategisk rolle i familievirksomheden, hvor faderen er CEO, og man fornemmer tydeligt, at han stadig nærer en kæmpe interesse for møblerne. “Selv efter jeg fik min doktorgrad i arkitektur, følte jeg en enorm passion for det her. Interessen har fulgt mig siden
barndommen, hvor mange i mine forældres omgangskreds var designere og arkitekter, så jeg har altid være fascineret af den type mennesker. De er bare mere excentriske, og det lærte mig at blive fascineret af møbelkunsten. Derfor har det også altid være det, jeg drømte om at lave,” fortæller han.