Tom Kristensen har udødeliggjort sig selv som kejser af Le Mans. Som aktiv mestrede ingen de 24 timer i den franske klassiker som han, men i dag skal et døgn have endnu flere timer for at kunne rumme alle de gøremål, den levende legende har skrevet ind i kalenderen.

Der er kommet lidt flere rynker omkring øjnene og lidt flere stænk af grå hår i tindingen, men ellers ligner Tom Kristensen stadig en mand, der kunne sætte sig direkte ind i den nyeste Le Mans-bil fra Audi og sætte alle de unge konkurrenter til vægs.

Netop den unikke fysik, en høj smertetærskel og en stædig udholdenhed var en af de væsentligste årsager til, at nordjyden sejrede hele ni gange på Le Mans, og stadig betyder en god form meget for den 48-årige dansker.

”Jeg oplevede i min aktive karriere, hvilke fordele der følger med at være fysisk på toppen. Man kan holde koncentrationen længere, man træffer nemmere de rigtige beslutninger, man laver færre fejl, man er mere udholdende, og man er mere konstant. Det var vigtige faktorer i et Le Mans-løb, men de er også vigtige i hverdagen,” påpeger han.

Den sunde livsstil gør sig også gældende, når det gælder kosten. Det bliver til en enkelt øl eller et glas rødvin mere, end da weekenderne bød på træning, kvalifikation og løb, men Tom Kristensen lever i høj grad stadig efter samme regler, som da han var aktiv.

”Man kan sige, det er blevet en del af min livsstil at være i god form, men det er også motiverende at vide, at man får mere overskud i livet ved at holde sig fysisk aktiv og spise rigtigt,” fortæller nordjyden.

Fysisk vejleder

Selv om det sidste gearskifte er taget i de lynhurtige Le Mans-prototyper, har Tom Kristensen ikke sluppet miljøet. Han er med sine resultater en levende legende, så hans mangeårige arbejdsgiver Audi har tilknyttet ham som både ambassadør og fysisk rådgiver for den nye generation af kørere.

”Jeg kan mærke, at der er respekt omkring de træningsmetoder og den erfaring, jeg kan byde ind med,” fortæller han. ”For mig er det fantastisk at kunne dele ud af min viden og se, hvordan de unge faktisk flytter sig. En af de nye metoder er ganske enkel. Jeg kunne altid selv yde lidt mere i træningslokalet eller på mountainbiken, hvis jeg var i direkte duel med nogle af mine medkørere. Derfor har vi hos Audi nu lagt programmerne om, så der hele tiden er et element af konkurrence i øvelserne. Ud over at være fysisk bindled mellem Audi og mærkets kørere kommer jeg desuden stadig ud og ser en del løb, især hvis det kan kombineres med min ambassadørrolle for Audi. Ofte præsenteres en ny gademodel som den nye Audi R8-sportsvogn i forbindelse med racerløb, og så kan det være min opgave at give presse, heldige tilskuere eller VIP-personer en demonstrationstur rundt på banen i pauserne. Jeg er desuden blevet valgt som præsident for kørerne i det internationale motorsportsforbund FIA, ligesom jeg et par gange om året er kørernes dommerrepræsentant ved Formel 1-løb. Jeg har også haft den ære at flage store løb som Le Mans og Daytona i gang, så på den måde er jeg stadig i miljøet, hvilket jeg er meget taknemmelig for. Det har gjort overgangen til ’pensionist’ meget nem.”

Ubeskrivelig lykkefølelse

Selv om Tom Kristensen har levet af adrenalinkicket fra nogle af verdens hurtigste køretøjer, siden han som niårig satte sig i sin første gokart, har han det fint med ikke længere at være aktiv.

”Da jeg stoppede efter 2014-sæsonen, var jeg selvfølgelig spændt på, om tidspunktet var det rigtige. Fysisk kunne jeg sagtens have taget et par sæsoner mere, og hvis jeg havde stillet op og havde vundet Le Mans her i 2016, ville jeg faktisk have været den ældste vinder af løbet nogensinde. Men timingen var perfekt, og jeg er ikke vågnet en eneste morgen og har ønsket mit tidligere liv,” slår Tom K fast. ”Det er dog ikke det samme, som at jeg ikke savner min aktive tid. Jeg husker især den ubeskrivelige lykkefølelse, når et helt team har ’peaket’ og ikke kunne havde gjort noget bedre. Jeg vil altid mindes Le Mans i 2008, hvor vores Audi var næsten fire sekunder langsommere end de tre biler fra Peugeot – pr. omgang! Hvis vi skulle have den mindste chance for at vinde, skulle alle tre kørere i min bil ligge på grænserne omgang for omgang, uden at lave fejl. Vores mekanikere skulle klare hvert eneste pitstop på rekordtid, og vores ingeniører skulle konstant regne den rigtige strategi og det optimale dækvalg ud i et løb, hvor det midt på natten tilmed begyndte at regne. Vi tog en række kalkulerede risici, og til sidst endte vi faktisk med at slå de tre Peugeoter, takket være en enestående holdpræstation. Det var helt specielt at fejre sejren bagefter, fordi alle havde en andel i den,” husker Tom Kristensen.

Spændende opgaver

Når man har opnået legendestatus, er der naturligvis ekstra rift om ens person, og det lægger yderligere beslag på den driftige verdensdanskers kalender. I marts var han således inviteret til 12-timersløbet i Sebring – hvor han også er rekordholder – for at blive optaget i Hall of Fame, og som en overraskelse fik nordjyden samtidig opkaldt et sving efter sig på den spektakulære bane i Florida. Han er i gang med at lancere en personlig solbrilleserie sammen med mærket Prego, og ved siden af har Rolex indgået et samarbejde med Mr. Le Mans, der med jævne mellemrum er ude som ambassadør for den schweiziske urgigant.

”Senest var jeg på Augustabanen i Georgia til en US Masters-turnering i golf. Jeg havde den fornøjelse at følge min nordjyske ven Søren Kjeldsen rundt til en imponerende syvendeplads, og jeg er desuden ambassadør for den store Made in Denmark-turnering på Himmerland Golf & Spa Resort i august. Jeg føler mig privilegeret over de spændende opgaver, tilværelsen stadig byder på,” fortæller han.

Vindergenet er intakt

Det er imidlertid ikke kun opgaver for egen interesse eller vindings skyld, der fylder fritiden. Tom Kristensen har inden for de seneste år mistet begge sine forældre alt for tidligt på grund af kræft, og derfor er han gået sammen med Peter Larsen Kaffe og organisationen KidsAid for gennem en række projekter at samle godt en mio. kr. til fordel for kræftramte børn og unge.

Det bliver også stadig til en tur rundt på en racerbane, ikke bare som ambassadørchauffør, men også som konkurrencemand. Det sker f.eks. ved klassiske billøb, hvor danskeren er en efterspurgt herre.

”Jeg er ambassadør for Copenhagen Historic Grand Prix, der afvikles hver sommer på asfalten ved Bellahøj. Jeg kører også ofte det største klassiske løb af dem alle, nemlig Goodwood Revival i det sydlige England. Jeg kørte sidste september foran 100.000 tilskuere i en Ford Fairlane Thunderbolt, der gik i stykker under kvalifikationen, så jeg måtte starte bagest i feltet. Bilen stod sidelæns gennem de fleste sving, men det lykkedes at overhale en snes konkurrenter og vinde løbet,” fortæller Tom Kristensen med en entusiasme, der afslører, at vindergenet ikke helt har forladt ham.

Som aktiv havde nordjyden altid et klart mål foran sig, men hvordan er det med ambitionerne, når karrieren er slut, og man ikke længere har den næste sejr at køre efter?

”Det er mere uvist – og afslappet,” erkender han. ”Familien vil klart komme til at spille en større rolle, f.eks. er vi netop nu halvvejs i et seks måneder langt ophold i USA. Min ældste søn Oliver skal efter sommerferien begynde på en videregående uddannelse i København, så hvis vi skulle have en chance for at opleve udlandet sammen som familie, skulle det være nu. Det har været en fantastisk oplevelse, hvor vi efter at have haft base i Florida nu er på vej til Virginia. Overordnet set er mine ambitioner for resten af livet at gøre mig umage, lige meget hvad jeg vælger af udfordringer. Der er allerede en række spændende projekter i gang, og mit mål fremover bliver, at jeg kun vil have med ting at gøre, hvor jeg har hjertet med – og jeg glæder mig.”

Tom Kristensen

  • Født 7. juli 1967 i Hobro.
  • Bor med Hanne og parrets tre børn i den nordjyske vikingeby.
  • Mangedobbelt dansk mester i gokart, vinder af to internationale F3-mesterskaber, vinder af det amerikanske Le Mans-mesterskab 2002, verdensmester i WEC-klassen 2013, rekordholder i såvel 12-timersløbet på Sebring (seks sejre) og 24-timersløbet på Le Mans (ni sejre).
  • Har vundet internationale løb i både formelbiler, sportsvogne og standardvogne samt et utal af hædersbevisninger, herunder flere gange BT Guld, Årets Sportsnavn i Danmark, TV 2 Zulu Award samt titlen som verdens bedste sportsvognskører.