Et innovativt og gensidigt berigende samarbejde mellem Carl Hansen & Søn og den nytænkende, unge designer Anker Bak, har resulteret i et helt unikt design. Med respekt for de håndværkstraditioner hans forgængere har skabt, har Anker Bak skabt en gyngestol, der forener det klassiske med det nyskabende.

Carl Hansen & Søn så, som en af de første møbelproducenter, den unge Hans J. Wegners helt unikke talent og virksomhedens daværende snedkermester, Holger Hansen, tog i 1940 en chance og indgik et kreativt samarbejde med Wegner – et samarbejde, der er gået over i historien, og som har manifesteret sig i en række ikoniske møbler. Carl Hansen & Søns nuværende direktør, og tredje generation i virksomheden, Knud Erik Hansen har arvet sin fars glæde ved at række ud efter nye talenter. Han har netop indledt et samarbejde med den talentfulde, danske designer Anker Bak, der gennem en årrække har demonstreret en helt særlig evne til at nyfortolke den danske designarv.

Nu lanceres resultatet af den kreative dialog mellem Anker Bak og Carl Hansen & Søn i form af gyngestolen Rocking Nest Chair. Det nye design, der forener træ, læder, kanvas og stål i en organisk og imødekommende form, er egentlig skabt med designerens søster i tankerne. Hun havde brug for et meditativt og komfortabelt møbel, hvor hun kunne slappe af med sin nyfødte baby. Rocking Nest Chair er en lille stol med stor komfort og funktionalitet, der med få simple greb kan klappes sammen og stilles væk.

“Form og funktion er ligeværdige størrelser, og jeg har altid stor fokus på konstruktion – her har Hans J. Wegner været den bedste inspirationskilde og læremester. Ligesom Wegner er jeg også meget inspireret af Shakernes enkle formsprog,” forklarer Anker Bak, der med Rocking Nest Chair har udviklet et let design, hvor potentialet i hvert af de anvendte materialer foldes ud. “Jeg har haft fokus på at skabe en kontrast mellem den bløde, ovale læder-kanvasskal, den bløde læderpude og det lette understel i stål og træ, således at stolen har fået et svævende udtryk. Den klare konstruktion gør det samtidig indlysende, hvordan stolen skal klappes sammen,” fortsætter Anker Bak.

Anker Bak har anvendt klassiske materialer som læder, kanvas og træ samtidig med, at han har udfordret den vedtagne forestilling om en gyngestol. Rocking Nest Chair overrasker med sin lethed, men også med sit format, der passer perfekt ind i mindre boliger eller andre steder, hvor pladsen skal udnyttes optimalt.

Kun det bedste er godt nok

Rocking Nest Chair har et afslappet udtryk, men det kræver stor håndværksmæssig præcision at få de forskellige materialer og de mange bevægelige komponenter til at arbejde sammen. Stolens opbygning adskiller sig fra traditionelle gyngestole, idet det bløde, syede læder-kanvaskorpus fungerer som en bærende del af konstruktionen. Stolens korpus har læder eller kanvas på indersiden og kanvas på ydersiden. En anden utraditionel håndværksmæssig finesse er koblingen mellem de smalle stålstivere og det massive træ. Det er netop det fine samspil mellem stål og træ, der får stolen til at svæve – ikke mindst når den ses i profil eller på afstand.

“Gyngestolen passer godt ind i vores kollektion – både formgivningsmæssigt og i forhold til valg af netop træ, læder og kanvas. Hos Carl Hansen & Søn lægger vi stor vægt på at anvende naturens egne materialer og på at belaste miljøet så lidt som muligt,” forklarer Knud Erik Hansen, der også syntes godt om den håndværksmæssige udfordring, der gemmer sig i Rocking Nest Chair. Netop respekten for det sublime håndværk og de danske håndværkstraditioner er en af de mange fællesnævnere i det nye samarbejde med Anker Bak.

“For at sikre, at gyngestolen fungerer optimalt, kræver det de bedste materialer, men det forudsætter også, at hver en samling samt den minutiøse efterbehandling af stolen varetages af de dygtigste håndværkere. Kun det bedste træ, med særligt lange og stærke fibre, er godt nok, hvis stolen skal forblive stabil, når man sætter sig og gynger i den. Alt fra sytråd, over de tappede samlinger til de rustfrie bolte og de ganske få metalbeslag, som indgår i stolens konstruktion, er specielt fremstillet til netop dette møbel for at sikre høj komfort og optimal kvalitet. Der skal pudses, skæres, sys og samles, men den omfattende arbejdsproces betyder ikke noget, når resultatet er et møbel med så megen charme,” udtaler Knud Erik Hansen.

Rocking Nest Chair er i butikkerne fra oktober 2017, prisen starter fra 13.495 kr.