Den excentriske mangemillionær James F. Goldstein, også kaldet ’Crocodile Dandy’ på grund af sine slangeskindsstøvler og utrolige hattekollektion, bor i en helt unik villa. En modernistisk bygning bygget i 1963 af den amerikanske arkitekt John Lautner. Villaen nærmest hænger ud over Hollywood Hills og ser stadig meget imponerende ud selvom det er over 50 år siden opførelsen.

”Som teenager var jeg meget påvirket af Frank Lloyd Wrights arbejde, der kan ses mange steder i Wisconsin, hvor jeg er opvokset,” forklarer James F. Goldstein, der købte villaen i 1972. ”Flere af hans bygninger er årsagen til, at jeg i dag påskønner moderne arkitektur. I Los Angeles ledte jeg derfor efter denne samme følelse af harmoni, og jeg fandt den, da jeg trådte ind i Lautners villa.” Oprindeligt byggede Lautner villaen til lægen Paul Sheats og dennes kone og deres fem børn, men siden har der været to andre ejere.

Arkitekten hjalp med renoveringen

”Da jeg overtog villaen, var den i en så miserabel stand, at jeg bad Lautner om hjælp til istandsættelsen,” fortæller James F. Goldstein, og lige indtil Lautners død i 1994 arbejdede de to tæt sammen om at forbedre villaen. ”En tidligere ejer havde for eksempel malet de rå betonvægge med kulørte farver og installeret væg til væg-tæpper,” siger James F. Goldstein. ”Vi rev Formica-baren ned og byggede en ny bar op, ligesom vi automatiserede alle vinduer og glasdøre.” Vandet er ligeledes blevet til et vigtigt element i villaen.

Den 350 kvadratmeter store villa er en del af den organiske arkitektur, man kan se mange steder i Los Angeles. Det er, som om villaen vokser indefra og ud og næsten falder i ét med den omkringliggende natur. Villaen har form som et timeglas, hvor køkkenområdet er placeret i midten, og denne trapezform gentages flere steder i interiøret, som spisebordets betonstøbte ben, svømmebassinets form og flere af stolene. De fleste af møblerne er støbt fast i gulvet, så det er villaen, der er i konstant bevægelse, og altså ikke møblerne, der omrokeres. De mange døre og vægge kan skydes til side og åbnes op alt efter behag og understreger netop denne følelse af bevægelse.

Vand og planter er vigtige elementer i villaen

Naturen er allestedsnærværende i villaen. De rå betonvægge forenes med himlen, planterne og byen i det fjerne. Lautners organiske formsprog understreges netop af hans vælg af materialer og former. Fra indkørslen går man langs huset og passerer vægge af beton og døre af glas, inden ens skridt ledes til en koidam fuld af karper og skildpadder. Den beroligende lyd af rislende vand, der løber ned ad en væg af glas, kan høres overalt i villaen og er med til at skabe en rolig stemning. Da James F. Goldstein købte huset, var der kun få planter, og siden da har han med hjælp fra havearkitekten Eric Nagelman fået plantet mere end 200 forskellige plantearter. I dag, mere end 30 år efter, er det blevet til en tropisk skov med sjældne planter og blomster, der vælter ud over betonkanterne.

I den tilhørende have ligger en anden unik struktur, nemlig ’The Sky Box’, et kunstværk af amerikanske James Turrell. James F. Goldstein havde set en udstilling om Turrell i Paris og ønskede sig brændende en sky box til sin have. Det fik han. Sky boxen er en lukket bygning af beton, der hænger ud over bjergsiden, i hvilken man er isoleret fra alt. På det opvarmede stengulv er der lagt en grå læderbetrukket madras, hvor man så kan ligge og betragte himlen, der kommer til syne igennem taget, der åbnes automatisk. LED -lyset, der kan skifte farve, tilføjer forskellige steminger til himlens lys, og det hele er en fantastisk oplevelse, der understreges af baggrundsmusikken fra de skjulte højttalere. Man er som hensat til en anden verden.

Villa med natklub og tennisbane på taget

James F. Goldsteins begyndende passion for arkitektur er kun blevet større med årene, og han fortsætter med at udvikle Lautners visioner. Sammen med John Lautners tidligere partner Duncan Nicholson bygger han ved siden af den oprindelige villa en 550 kvadratmeter stor villa. Den skal huse Goldsteins kontorer og en natklub. På taget anlægges der en tennisbane, en anden af Goldsteins mange interesser.

James F. Goldsteins villa er et af de bedst kendte eksempler på Lautners arbejde og har været vist i flere film som ’The Big Lebowski’ og ’Charlie’s Angels’. Da Goldstein ikke blot er fan af arkitektur, men også mode, lader han mange modeoptagelser blive skudt her, ofte ved swimmingpoolen med det utrolige panorama over Los Angeles by.