Når man ser på dette hus fra terrassen, ligner det to stemmegafler, der er sat sammen. De rene linjer og den skarpt skårne betonfinish er en direkte hyldest til arkitekternes idé om at tage udgangspunkt i japansk foldekunst – origami.
Temperaturerne i Santiago er ulidelige. Det meste af året er den chilenske hovedstad en kedel med lige dele larm, os og høje temperaturer. Det er derfor ikke overraskende, at mange af landets velhavende indbyggere kigger efter en feriebolig ved den noget køligere kyst. Her er nætterne mere tempererede, der er flere skyer på himlen, og brisen fra vandet hjælper med holde temperaturen på et tåleligt niveau. Marbella er – præcis som i Spanien – et af de mest populære områder for det kølehungrende byfolk, men grundene hænger ikke på træerne i det rå terræn. Til gengæld er udsigten eminent. Der blev derfor ikke lagt låg på ambitionerne, da et ægtepar fra Santiago fandt en lille grund på grænsen til Marbellas største og mest luksuriøse golfresort. Arkitekterne Catalina Pollak og Andrea von Chrismar fra tegnestuen Marqa fik opgaven at fremføre et hus, og de kalder med et glimt i øjet resultatet for
’egoistisk’ – Casa Egoista.
”Ejerne har tilsammen ni børn, så vi kunne på ingen måde få plads til dem alle,” siger Catalina. ”De havde jo ikke råd til et slot! Derfor byggede de efter egne behov frem for hele familiens.”
Japansk inspiration
Huset er elegant og enestående. Stueetagen er reelt bare designet til parret og består af et stort soveværelse og et badeværelse. Bygningen er beregnet til en let og uformel hverdag, og dét uanset om huset er fyldt med parrets voksne børn, eller om det bare er parret selv, der benytter det.
På husets ene side er der bygget en sektion ekstra til. Den består af tre soveværelser, og både air condition og belysning er helt uafhængig af hovedbygningen. En overdækket terrasse er der også blevet plads til, og fra den kan man nyde udsigten til den smukke golfbane og bjergene i horisonten. Selve huset er – med sin fine kombination af individuelle rum og papirtynde betonelementer – inspireret af den japanske papirkunst origami. Huset er ’foldet’ rundt om en åben gårdhave, og skydedørene af glas bringer samtidig lys ind i huset. De særlige sorte fliser er brugt i hele stueetagen, gennem gårdhaven og opholdsstuen samt ud på terrassen.
Når familien har brug for mere plads, åbner de skydedørene til alle rummene, og dermed kan man let cirkulere på et større område. Men på de stille aftener, hvor kun dørene til gårdhaven er åbne, er det kun den stille lyd af rislende vand, der kan høres indenfor.
Fabelagtig udsigt
Ejerne gav gerne afkald på en have og den obligatoriske swimmingpool for at kunne få så stort et opholdsområde som muligt, og terrassen går derfor helt op til golfbanen. Ikke engang et hegn adskiller huset fra de flotte fairways, søen i det fjerne med sine siv og de vilde fugle eller bjergene i horisonten. ”Det er, som om golfbanen er husets egen have”, siger Catalina.
Glasskydedøre i fuld højde fylder hele bagsiden af huset og giver en fabelagtig panoramaudsigt. Denne side af huset vender desuden mod nord, og på den sydlige halvkugle får man det bedste lys.
Når man ser på huset fra terrassen, ligner det to stemmegafler, der er sat sammen. De rene linjer og den skarpt skårne betonfinish er en direkte hyldest til arkitekternes origami-idé. Husets sydvendte facade, derimod, er næsten hermetisk lukket med små vinduer og høje hvide mure for at skærme mod nysgerrige naboer og værne om privatlivets fred.
Perfekt kontrast
Det måske mest overraskende ved det fantasifulde design er, at byggeriet var underlagt strenge restriktioner præcis som de omkringliggende huse i denne del af Marbella. Huset skulle være hvidt, og det primære byggemateriale skulle være beton. Catalina forklarer: ”Der var masser af regler omkring farver og materialer. Men det fik os faktisk bare til at tænke endnu mere kreativt for at skabe noget specielt. Huset måtte gerne skille sig ud, og vi var enige om at bruge lys og skygge for at skabe den unikke effekt. På den måde brugte vi materialerne til at skabe husets egen identitet.”
De to arkitekter fik desuden besked på, at indretningen skulle spille sammen med husets design. Kombinationen af beton, mørkt stål, det sorte flisegulv og den varme træfinish giver en lethed og gennemsigtighed som den perfekte kontrast til golfbanens grønne nuancer, der hele tiden drager beskuerens syn.
Egoisthuset er muligvis ikke et slot, men med sin unikke udsigt og beliggenhed har det alt det, en moderne konge og dronning har brug for.