Med fire etager udnytter dette hus med pool på toppen den enestående udsigt over Lake Comos oversete nabo.

Maggioresøen slanger sig fra Piemonte i syd til Locarno i nord og forener dermed det bjergrige Norditalien og det sydligste Schweiz. Til forskel fra Como- og Gardasøen længere østpå har Maggioresøen ikke samme tiltrækningskraft på penge og berømtheder. Til gengæld byder dens længde på 65 km både på udsigt til Alperne og en enestående arkitektur.

Gennem det 20. århundrede har arkitekter nemlig udnyttet det unikke landskab, de stejle skrænter og det milde klima. Bygninger som Richard Neutras mesterværk House Bucerius og tidløse huse af italienske og schweiziske arkitekter ligger side om side på de ofte sneklædte bjergsider og hylder den smukke natur.

Wespi de Meuron Romeo Architects’ nye betonbyggeri i Brissago er bureauets andet projekt ved søen. Klienterne købte grunden af kærlighed til regionen, og valget af arkitektbureauet skyldtes en lang række vellykkede projekter andre steder i regionen. Præcis som bureauets andet projekt i dette område er det nye hus opført i beton og kan bedst betegnes som en modernistisk monolit.

Multifunktionelt hus

Den minimalistiske overflade reducerer udtrykket til et arrangement af bare vægge og store vinduer og giver ikke noget af husets indre konfiguration væk. Bag de store, tykke vægge gemmer sig et multifunktionelt hus, og arkitekterne har søgt at skabe et forløb gennem ejendommen med respekt for grunden. Designet gør det muligt at nyde en spektakulær udsigt over søen mod syd, og der er samtidig taget højde for landskabet ved anlægningen af flere stier fra vejen ned ad bjerget.

Huset er fordelt over fire niveauer, der er adskilt af flere gårdhaver, store vinduespartier og indbyggede sprækker i facaden. Øverst oppe ligger parkeringspladsen blot et stenkast fra vejen, og allerede i indkørslen varsles arkitekturen og materialevalget: sten, metal, beton og glas. Men designet gemmer også på mere, end det afslører, for den 190 kvadratmeter store bolig kan ikke ses fra gaden.

Puslespilslignende design

Fra den beskedne indkørsel går man ned ad betontrappen til gårdhaven ved indgangen. Inden for hoveddøren ligger køkkenet og en udgang til en overdækket spiseplads. Man fornemmer intimiteten og enkelheden i dette rum, hvor et lille bord er sat op til hurtige måltider under åben himmel.

En skydedør i den ene ende åbner for udsigten mod øst. Inde i huset er udsigten også i centrum. Køkkenbordet med vask og komfur ser ud til at svæve foran den endeløse udsigt over søen, og det speciallavede egetræsspisebord står ligeledes foran et gulv-til-loft-vindue med kig til bjergsiden helt ned til vandet. De tynde træ- og metalben på Eames’ klassiske stole kaster lange skygger på det polerede betongulv.

Fra fjerdesalen fører både en trappe og en elevator ned til de øvrige etager. Her er der udsigt over hele søens længde fra de store panoramavinduer, og husets puslespilslignende design udnyttes til at skabe to unikke udendørsområder: en overdækket gårdhave med store skydedøre, samt en endnu større gårdhave, belagt med brosten, og hvor der er plantet oliventræer. Arkitekten Jérôme de Meuron beskriver dette område som husets hjerte – hvor stierne samles som i en historisk landsby. Haven indeholder desuden en bænk af beton og en vandinstallation, og endnu en skydedør fører gennem huset og understreger samspillet med materialerne.

Frit udsyn til Lago Maggiore

Havedørene åbner mod to stier, der fører ned til den store terrasse neden for huset. Herfra er der frit udsyn til den imponerende Maggioresø, og udsigten fuldender fornemmelsen af den moderne oase, der er afskærmet fra nabogrundene. Terrassen er udført i en kombination af beton og træ og indeholder både pool og udendørskøkken fra Gardelino. Møblerne er nøje udvalgte og inkluderer Ninix-udendørsstole fra det belgiske firma Royal Botania. ”Vi elsker at udvælge møbler i samarbejde med klienten,” siger Jérôme, ”og det er endnu bedre, når vi selv får lov at designe dem, hvilket faktisk sker ofte.”

I opholdsrummet hyldes landskabet også. Som i køkkenet på etagen ovenover er dette rum placeret med udsigt i to retninger: tværs over søen og langs med søen. En stor hjørnesofa fra Flexform, Soft Dream, indrammer den hjørnemonterede pejs. Bag sofaen er betonvæggen designet til at fungere som hylder, der rummer bøger, figurer og andre kunstværker. Etagen nedenunder indeholder to soveværelser, et badeværelse og et fitnessrum. Det store soveværelse ligger på førstesalen med adgang til eget badeværelse og egen sauna. Udgange på hvert niveau giver yderligere mulighed for at komme ned til poolen.

Keine Hexerei – nur Schreinerei

Wespi de Meuron Romeo Architects har stået for alle husets speciallavede møbler. Både spisebordet, sengene og kontorets skrivebord er lavet i massiv eg. Sanitet og armaturer er fra de schweiziske firmaer Arwa og Franke. Selve huset er bygget af Verzeroli Elia e figli, og tømrerarbejdet er udført af Steiner Schreinerei.

De store glaspartier og speciallavede rammer er fra Asconafirmaet Lurati & Frei. De smukke overflader spiller perfekt sammen med de rå betonvægge. ”Vi søgte et materiale, der skabte forbindelse til områdets gamle bygninger, der alle er bygget i natursten,” oplyser Jérôme.

Arkitekterne brugte specialbehandlet beton, hvor det yderste lag blev fjernet for at skabe en naturlig finish. ”Det bliver meget mere råt, og steneffekten fremhæves med denne metode. Vi besøgte andre huse, der brugte samme materiale, og vi var også til stede, da betonen blev vasket for at sikre det helt rigtige resultat. Det virker nu, som om nedbrydningen og ældningsprocessen allerede er startet. Med tiden får huset en helt speciel patina,” forklarer arkitekten.

Brissagohuset viderefører Schweiz’ stolte tradition af tidløse boliger og kombinerer respekten for omgivelserne med en stringent tilgang til materialer og detaljer. Resultatet er kompromisløst, men varmt, og indbyder alle til at nyde samspillet mellem arkitekturen og landskabet.