Det er ikke så tit, man ser ejendomme af denne kaliber og prisklasse i Thy, men man kan ikke andet end at blive begejstret, når man ser en så totalmoderniseret skønhed midt i Nordjyllands storslåede natur.

Vi er taget til Nordjylland for at se, hvordan en gammel, historisk gård kan føres op til et nutidigt udtryk og niveau. Denne ejendom ligger smukt midt i naturen, omkranset af marker, vand og skov. Selve ejendommen har en hovedbygning på hele 503 kvadratmeter, og der hører 20 hektar jord til med mulighed for erhverv eller hestehold i portbygningen. Det hele er udført i gennemførte materialer, restaureret på fineste vis samt fyldt med lækre designelementer.

Det er noget af en historik, der knytter sig til gården, for graver man langt nok ned i arkiverne, kan man finde beretninger om landejendommens fortid som både kirke- og krongods over til udviklingen mod at blive selvejergård. Den mest kendte ejer af gården er Skammel, som de folkevisekyndige måske kender for at bo ”sig nør i Thy”. Riddervisen om hans søn, Ebbe Skammelsøn, hører til Danmarks fineste middelalderdigtning. Faktisk knytter fortællingen om den fredløses hævn på sin bror og fæstemø sig rent faktisk til gården. En historie, der formentlig går over 800 år tilbage. I dag er forholdene på Næstrupvej heldigvis ganske fredelige, og takket være nænsom renovering og ombygning kan ejerne se lyst på fremtiden med en fantastisk historie fra fortiden i bagagen.

Gården var ret forfalden, da ejerne – der begge er født og opvokset på egnen – overtog den i 2004. Men som ung kørte manden i huset ofte forbi gården og blev betaget af stedet, der havde noget magisk over sig. Hans egen farfar havde som ung dreng arbejdet som karl på gården, og hans far havde som barn ofte været nede ved dammen og tyvfiske med de andre lokale knægte. Historien og interessen var der således for ejendommen, der dog endte med
at være et noget større projekt at istandsætte, end parret havde forestillet sig. Men sådan er det ofte, når man gerne vil have alt i så perfekt en stand, som det hele fremstår i i dag. I stuehuset kommer den ældre, rustikke charme fra den oprindelige gård til udtryk med de fritlagte loftsbjælker og sprossede vinduer, der giver en fin kontrast til alt det moderne. Resultatet er et hjem, der er fulgt med tiden, men som også har stor respekt for det, som ældre bygninger kan bidrage med.

Huset rummer masser af teknologisk udstyr, bl.a. gulvvarme, centralstøvsuger, IHC-anlæg samt B&O-lydsystemer i stort set alle rum. På denne måde får man forenet det bedste fra fortiden og nutiden. Generelt er der tænkt over alle detaljerne. Eksempelvis er alle køkkenets hvidevarer fra Gaggenau, så madlavningen kan holdes på et højt niveau. Der er
heller ingen synlige ledninger at spore i den lyse og indbydende bolig. Gulvene er ligeledes værd at fremhæve. De brede Dinesen-planker er i fuld længde, faktisk nogle steder helt op til 14 meter, og travertinbelægningen er poleret, så den er helt uden furer. Ejernes yndlingsfarver er rød og gul, og det ser man mange steder med de små farveeksplosioner rundt om i huset og i kunsten, der er valgt ud fra farverne og motiverne.

Da der skulle laves en planløsning, blev der lagt op til, at familien skulle være i centrum og tæt på hinanden. Familien består af forældrene og fire børn på henholdsvis 14, 16, 23 og 25 år, hvoraf kun de to yngste stadig bor hjemme. Derfor er det heller ingen tilfældighed, at de to børneværelser ligger nøjagtig over køkken-alrummet. Åbningen mellem
de to etager giver nemlig en fin kontakt og forbindelse mellem stueplan og første sal, så der ikke er langt mellem leg, hygge, madlavning, lektier og andre gøremål i den lille familie. Meget af familiens samvær foregår dog i stueplanets store, smukke stuer og det skønne køkken-alrum. Køkkenet er som med badeværelserne fra Boform. På førstesalen er der fire værelser ud over husets master bedroom, som har direkte adgang til den runde tagterrasse. Der er badeværelser på begge etager. I stueplanet er der også de mere praktiske faciliteter som det gigantiske vaskerum og grovkøkken – begge i en skala, som var det på et hotel. I underetagen er der en topdesignet hjemmebiograf, som nemt kan konkurrere med de lækreste i stjernenes hollywoodhjem. Og der er en spektakulær vinkælder, hvor der er kig op til atriummellemgangen og videre op gennem glasloftet til den blå himmel. Så kan man da sige, at man er i vinhimlen.

Den gennemgående modernisering af ejendommen skete i årene 2005-2011, hvor firmaet Haus fra Herning var med inde over alle beslutninger. Stuehuset er oprindeligt ca. århundrede år, og heldigvis er mange elementer bevaret såsom de originale ydermure, spær, soklen og flere indervægge. Den store portbygning er nyopført i 2009 og matcher på elegant vis stuehuset med sin hvide facade og det sortglaserede tegltag. En halvmur indrammer gårdspladsens to åbne sider, så fornemmelsen af et firelænget gårdmiljø stadig er fastholdt. En tilhørende driftsbygning er desuden frisket op og giver endnu flere kvadratmeter at gøre godt med. Lægges boligareal og tilhørende bygningers etagemål sammen, giver det 915 kvadratmeter under tag, så her er rige udfoldelsesmuligheder – endda til at drive erhverv, hvis det er ønsket. Portbygningen er et kapitel for sig. Her er ikke bare gæsteværelse, toilet og tredobbelt garage, men også et højloftet maskinhus, en gildesal og et stort køkken.

Ca. 20 hektar jord følger med – hvoraf de 11 hektar er god landbrugsjord – så der er masser af plads til hestefolde og ridebane. Den parklignende have har store terrassemiljøer, der er anlagt en sø omkring huset, og så sørger en beplantet vold for både privatliv og idyllisk fred for øregangene. Græsmarker, eng og skov breder sig på grunden, som er del af en gammel ådal. Som om det ikke var nok, løber en fin, lille bæk gennem dalen, der tiltrækker et rigt dyreliv, så bl.a. ugler, rovfugle, rådyr og ræve ofte kommer på visit. Mere idyllisk kan det næsten ikke blive her, hvor Thys storslåede landskaber er noget helt særligt. Den smukke Næstrup Skov ligger ganske tæt på, mens Limfjorden og Vesterhavet nemt kan nås i bil eller på cykel. I området er der også vilde lynglandskaber og store plantager, der kan besøges, ligesom der er surf-aktiviteter i Cold Hawaii, der måske mere trækker i de unge mennesker. Skal der handles, er Thisted ikke langt fra landstedet. Så ja, vi er i Nordjylland, men på en gård, der som området er ganske unik, og som man ikke kan andet end at blive bjergtaget af.

Se mere på www.lilienhoff.dk