Strandvejen nord for København er lang. Fra Hellerup er der strandvej 38 kilometer til Helsingør. Først Klampenborg, så Tårbæk, dernæst Skodsborg og så Vedbæk. Her har Peter og Julie Sønderby-Wagner sat ét af Danmarks smukkeste huse til salg.

’VIRIBUS UNITIS’ står der med gotiske bogstaver over pejsen i hall’en. ’Forenede kræfter’ er oversættelsen for den klassisk uddannede, og som det ofte er med de gamle romere og deres overleverede latinske kampskriftsinskriptioner, er der en afgrundsdyb erkendelse og visdom i ’Viribus Unitis’.

For Peter og Julie er udtrykket altfortællende om det liv, de har haft sammen, fra de var 20 og 16. Et eventyr, hvor familien altid har første prioritet, hvor Julie ser Peter som den nærværende far, manden, der altid tager tid til at køre børnene til sport, spille computerspil, bygge Lego, læse historier, putte dem i seng, købe fødselsdagsgaver og julegaver.

Peter og Julie er medstiftere af virksomheder som dating.dk og Luxplus. De udviser samme begejstring, som når børn leger med klodser fra Lego. De tryller år ud og ind af kalenderen og flytter familien til Florida – og hjem igen. De skifter biler, køber huse, bygger om, indretter og nyder øjeblikket. De er altid i proces, fordi processen er det mest inspirerende, de kan komme i tanke om.

En ny energi

Forandringer skaber altid stærke følelser. Og Peter og Julie kan ikke kan leve uden forandringer. Det er begæret efter forandringer, der har fået dem til at sætte deres palæ på Vedbæk Strandvej 492 til salg. Hvad der herefter skal ske, er ikke formuleret i detaljer. Måske skal de tilbage til USA. Måske køber de et andet hus i Vedbæk, river det ned og bygger et nyt. Måske gør de noget helt tredje. Intet er bestemt, men fælles for dem er, at de har en ny energi, som skal slippes løs.

De er begge fra Jylland, hvor ritualer som snusfornuft og beskedenhed altid giver et bekvemt og stille forspring. Snusfornuft har de begge, men beskedenhed er ikke ligefrem en valuta, der giver værdi på parkeringspladsen foran huset. Her poserer en rød Ferrari og et par mørke Range Rovers, og ja, de klæder hinanden, huset og bilerne.

På spørgsmålet om hvilket substantiv, Julie mener passer bedst til Peter, kommer svaret uden betænkningstid: ’flid’. Punktum. Flid rimer på afkast og belønning, og så er det vel helt i orden med al den ubeskedenhed. Efter substantivet ’flid’ nævner Julie i flæng ’appetit’, ’mod’, ’ydmyghed’ og ’forsigtighed’. ’Nysgerrighed’ er også magtpåliggende, fordi det er vigtigt at forny sin undren. ’Samvittighedsfuld’ og ’loyal’ sniger sig også ind.

Vinterbaderne i Vedbæk

Byerne mellem København og Helsingør har deres egen patina og særlige stemning. Historisk er de alle fattige fiskebyer med en lille forlegen havn. Men i Vedbæk går Danmarks største velhavere ugeneret til bageren om morgenen i badekåbe og klipklappere. Havnen er netop blevet udvidet til dobbelt størrelse og en vanddybde, så der nu er plads til både i den helt tunge klasse. Stranden er ny og én af de bedste på kysten.

Der er en særlig følelse i Vedbæk. Byen er en afspændt og afstresset badeby 20 minutter fra København. Her vinterbades, og netværket er stort. Dem, der har fordel af at kende hinanden, de kender hinanden.

Et gammelt sommerhus

Med 513 kvadratmeter, en kælder på 216 og en grund på over 2.000 kvadratmeter er pragtvillaen i Vedbæk et stort hus. Alt, alt, alt er bygget kompromisløst om, det meste siden Peter og Julie overtog huset ved en tvangsauktion i 2011.

Hall’en med den latinske kampskriftsinskription på pejsen har dobbelt højde og trappeforløb til alle fire etager. Her er også adgang til en selvstændig afdeling til au pair eller gæster.

Huset er oprindeligt bygget i 1903 som et sommerhus ved vandet, den gang en halvdagsrejse fra København. Huset er i dag mere end fordoblet. Den tidligere ejer har bogstaveligt talt placeret det oprindelige hus i midten, for huset i dag er længere, bredere og dybere. Længere i nord og syd, bredere i øst og vest og dybere i kælderen.

Indgreb mod naturens kræfter

Huse med lige numre på Vedbæk Strandvej ligger på vandsiden. Der hører derfor privat strand med solterrasser og badebro til palæet. Her ligger en vandscooter fortøjet til broen, og med børnene på bagsædet går turen ofte til Rungsted Havn og hjem igen med mad fra Sticks’n’Sushi.

Den private strand er sikret mod kysterosion. Kystsikring er altid et kostbart greb mod naturens kræfter, men når mennesker vælger at bo ved vandet, er det ikke hensigtsmæssigt at tillade en naturlig udvikling af kysten. Kyster er ligesom parret Sønderby-Wagner altid i forandring, fordi bølger og vind former kysten. Når bølgerne nærmer sig land, hvirvles der sediment op fra havbunden. Sedimentet transporteres med bølgernes energi på langs og på tværs af kysten. Det betyder, at kystprofilen både over og under vand konstant ændres, men kystsikring stopper processen.

Inspireret af Geranium

Peter er både gourmet og gourmand – han kan stå i køkkenet tre dage i træk for at lave mad til Thanksgiving. Han er feinschmecker og finder stor nydelse i gode råvarer, smukt design, kvalitet. Han er intelligent, og som kreative mennesker er flest, er han introvert af sind med en usædvanlig evne til at fordybe sig – derfor skal køkkenet også udstråle den mest eksklusive kvalitet.

Inspirationen til valg af materialer, form og indretning er hentet på Geranium, Danmarks første og eneste trestjernede michelinrestaurant. Møbler og hårde hvide/varer er derfor fra Boform og Gaggenau, der er stjernekokken Rasmus Kofoeds absolutte hofmærke.

Paradis i kælderen

Ønsket om den ultimative kvalitet går igen i resten af huset. Der er for eksempel pejse i alle tre stuer en suite, også i havestuen, hvor de smukke palærudedøre altid står åbne om sommeren til den sydvestvendte terrasse og den gammelbeplantede have.

På første sal er der tre store soveværelser, et master bedroom, et walk-in-closet og tre eksklusive badeværelser. Anden sal er fuldt udnyttet med gæsteværelse og et stort aktivitetsrum.

Kælderen er også mere end fornuftigt udnyttet. Her er der et stort fitnessrum, en endnu større vinkælder – tempereret, naturligvis – et badeværelse og en meget stor hjemmebiograf med B&O-styret surround sound. At sidde her i mørket, hvor alt kan ske, og se film og serier – man skal være usædvanlig kræsen for ikke at blive duperet.

Se mere på eltoftnielsen.dk.