Arkitekt Andreas Martin-Löf er kendt for sine kommercielle bedrifter som f.eks. Monocle Magazines hovedkontor i Stockholm. Nu har han prøvet kræfter med sit første mindre projekt – et sommerhus til sig selv på en gammel familiegrund med inspiration fra et gammelt kinesisk tehus.
Da den svenske arkitekt Andreas Martin-Löf arvede en del af en 6.000 kvadratmeter stor grund med udsigt til Torsby-fjorden, stod det klart, at han måtte bygge et hus på grunden til sig selv. En anden del af familien havde allerede et sommerhus på grunden – tilmed i en stil, som Löf selv har dyrket siden 15-årsalderen. Han etablerede sin egen virksomhed i 2008 og har siden skabt sig et navn med kommercielle huse som ovennævnte, så endnu et sommerhus virkede ikke som det oplagte valg.
”Mine venner siger, at jeg er i gang med at udleve min karriere bagvendt,” griner Martin-Löf. ”Arkitekter starter som regel med mindre projekter og skalerer derefter op, men jeg startede stort! Efter fem år med store kommercielle byggerier var jeg klar til et projekt, hvor jeg selv kunne bestemme – de eneste jeg skulle overbevise om mine idéer var mig selv og tømrerne!”
- Saunaen er malet sort med en specialfremstillet nuance fra Finland.
- Hele soveværelset – inklusive sengen – er lavet i krydsfiner.
- Udsigten fra soveværelset.
- Her ses husets infinity pool, som ejeren insisterede på at ville have, da der er så langt ned til vejen og de kolde søer.
- Tagudhænget er inspireret af grundens oprindelige hus – et kinesisk, pagodelignende tehus.
Detaljer fra historien
Martin-Löf lod sig inspirere af den eksisterende bygning på grunden. Den var oprindelig opført i 1912 i kinesisk, ottekantet tehus- og pagode-stil, før det blev udvidet i 1960 med opholdsstue, køkken, soveværelse og badeværelse. Ejerne var arkitektens bedsteforældre, der købte grunden i 50’erne.
”Jeg kan godt lide at stjæle detaljer fra historien til mine egne bygninger,” siger Martin-Löf. ”Derfor var det ekstra spændende, da jeg fandt de originale tegninger fra min bedstefars udvidelse i 1960. Jeg fandt en glasvæg og byggede hele huset ud af den detalje. Mit hus har et tyndt tagudhæng med mindre bjælker underneden, og det lånte jeg fra tårnet.” Den spidse betonsokkel, som huset står på, er også et ekko fra fortidens originale tehus, og det er med til at skabe en tidløs bygning med rødder i omgivelserne.
Tyve meters hældning
Selv om det lyder dejligt at være sin egen kunde, er mange arkitekter enige om, at al den frihed kan være en hæmsko. Derfor besluttede Martin-Löf at sætte sig selv nogle begrænsninger. Det var svært at komme frem til grunden, så han måtte selv anlægge vejen dertil. Han besluttede derfor kun at bruge materialer, der kunne bæres af to mænd. Det betød, at ingen dele kunne være større end en seng. Det betød også, at alt fra glasvægge til stålrammer og krydsfinerplader blev fremstillet lokalt og samlet på grunden, hvilket naturligvis havde stor betydning for indretning og design.
”Alle er besatte af at lave store vinduespartier for tiden – det er næsten blevet en kliché,” siger arkitekten. ”Da huset ligger så højt på bakken, kunne vi ’heldigvis’ ikke gøre det, så vi har brugt mindre sektioner af glas, hvilket har givet huset lidt mere karakter”. Den eneste undtagelse til reglen var betonsoklen og den udvendige trappe – begge blev støbt af beton, der blev pumpet op til grunden fra vejen, der ligger tyve meter under grunden. ”Jeg troede ikke min kollega, da han fortalte mig, hvor meget grunden egentlig hælder,” griner Löf.
”Flere af mine tidligere projekter har været ombygninger af ældre bygninger. Men at bygge noget fra bunden – og især på sådan en skråning – var helt nyt for mig.”
Den spændende toer
Den 70 kvadratmeter store bygning er beklædt med sortmalet krydsfiner, og det tog 18 måneder at få byggetilladelsen og yderligere 18 at bygge huset. Fra toppen af bakken ligner resultatet et lille udhus, der er klemt ind mellem to nåletræer, men hældningen på grunden har gjort det muligt at bygge et toetagers hus på bakkesiden uden at overskygge det naturlige landskab. Underetagen med et soveværelse og et badeværelse er bygget på en betonsokkel.
Ovenpå er der direkte adgang til køkken, spise- og loungeområde, ligesom arkitekten har tilføjet en infinity pool. Selve huset er fyldt med gode historier omkring de anvendte materialer. Den massive anvendelse af krydsfiner relaterer til de mange nåletræer, der omkranser huset. I badeværelset har ejerne brugt sort marmor fra væg til væg, og i saunaen giver sortmalet træ en huleagtig effekt og understreger, at huset er skåret ind i bakkesiden. ”Skydedøren i krydsfiner er en sjov detalje. Den passer næsten ikke ind, men det er dét, der fascinerer mig,” siger Martin-Löf og indrømmer, at hans lejlighed i Stockholm er noget mere traditionel.
”Dette hus var en chance for at eksperimentere. Jeg tror, at mange arkitekter forsøger sig med eksperimenter i deres hjem nummer to. Jeg bryder mig måske ikke om at leve i en krydsfinerkasse til daglig, men det er utroligt spændende i mit sommerhus,” påpeger han.
Toiletbørste i messing
Huset er muligvis eksperimenterende, men det er et vel planlagt eksperiment, og alle detaljer er gennemtænkte – de 3,6 meters bredde inde i huset er f.eks. dikteret af IKEA’s standardbredde på 600 mm på køkkenmoduler. Den anvendte krydsfiner er helt fri for knuder, og alle synlige metalstykker –inklusive toiletbørsten – er i messing.
Der var imidlertid én vigtig detalje, Löf havde overset. ”Jeg glemte at inkludere et gæsteværelse, så nu må jeg bare finde et sted at bygge et,” griner han. Men hvordan har Martin-Löfs familie i naboejendommen taget imod byggeriet? ”Jeg tror, at de i begyndelsen var lettere chokerede, men endte med at være imponerede”, siger han. ”På grund af et jordvarmeanlæg kan mit hus benyttes året rundt – i modsætning til deres, der er lukket af hele vinteren.
Det nye hus har givet os en ny sæson. Desuden har poolen ændret hele atmosfæren her – mange af familiens børn elsker at komme her og bade.” Det lyder, som om han hellere må få bygget det gæsteværelse i en fart.