Med ’Lehtikivi’ har den finske arkitekt Lasse Lehtinen skabt sig et fantastisk træfritidshus, der ser ud til at være placeret midt i istiden.
Trenden inden for moderne skandinaviske fritidshuse hælder mod store trækonstruktioner, der afspejler omgivelserne både inde og ude. Alligevel har arkitekten Lasse Lehtinen med finesse og forfængelighed nærmest genopfundet stilen med sit nye familiehus ’Lehtikivi’, der er skabt midt i et øde og stenet landskab i Salpausselkä-regionen i det sydlige Finland.
Dermed ikke være sagt, at Lehtinen har forsøgt at undgå det traditionelle tømmer, ’Lehtikivi’ er nemlig et let træhus. Men huset afspejler mere den klippegrund, det står på, end de gran- og nåletræer, der omgiver det.
”I designprocessen startede vi med at kigge på den hårde klippegrund,” forklarer Lehtinen fra firmaet Arkkitehtuuri Oy. ”Hovedidéen var at skabe en illusion om, at huset var skåret ud af sten, mens det stadig var lavet i træ. Jeg lavede et par hurtige tegninger på grunden, og det endelige design kom langsomt ud af klipperne.”
For at leve op til målet er facaden beklædt med ujævne træpaneler, der efter en sort omgang tjærefinish har fået et udseende, der minder om granit. Taget, der er lavet i gråt stål, rejser sig mod himlen og strækker sig til den store nordlige gavl. Det samlede indtryk er, at man kigger på en monumental, mangesidet sort klippeblok. Kun de store vinduespartier, der er skåret ind i ’klippeblokken’, giver huset et lettere udseende.
Isoleret med genbrugstræ
Men Lehtiviki er ikke bare en klodset bygning i det grønne landskab. Det svæver ubesværet over klippeunderlaget ved hjælp af en række skjulte betonsokler. Den lange, smalle bygning vender mod syd, og de store vinduespartier giver et fint kig ud mod de massive grantræer og bringer samtidig solens lys ind i huset helt til den modsatte facade.
“Jeg ønskede allermest at skabe et hus, der var som en del af naturen – ikke bare udefra, men så sandelig også indeni. Det var også vigtigt for mig, at det omkringliggende landskab forblev så uberørt som muligt,” fortæller Lehtinen.
Den vision er i høj grad lykkedes, og landskabet er stort set ikke rørt i forbindelse med grundens klargøring. Det gælder også det store klippestykke, huset står på samt de omkringstående høje grantræer. Teknologisk er huset heller ikke gået forrest, og det er heller ikke CO2-neutralt. Til gengæld er Lehtikivi isoleret med genbrugstræ og opvarmes af en brændeovn. Husets eneste anden varmekilde er en pumpe, der hjælper til med at holde temperaturen oppe på årets korteste dage.
Husets værelser er fordelt på tre lyse etager. Alle praktiske rum ligger på nederste etage i forbindelse med den åbne carport, der helt naturligt følger grundens hældning. Hovedindgangen nås via en stentrappe og en stor terrasse. Stueetagen gemmer på et stort soveværelse og tilhørende badeværelse til højre for indgangen, hvortil kommer et åbent køkken med flotte træpaneler. Opholdsstuen ligger også her og er udstyret med store panoramavinduer til begge sider.
Den sorte indbyggede pejs er placeret i bygningens ’albue’, der fungerer som en overgang mellem de lyse og luftige opholdsrum til det mørkere lounge- og afslapningsområde. Huset rummer på øverste etage desuden endnu et soveværelse samt et badeværelse.
Farverig vægmosaik
Lyset i spise- og opholdsstuerne fremhæves af de hvide stengulve og den hvide, oliebaserede maling på træpanelerne. Hyggekrogen og saunaen er bygget på samme måde med vandrette træpaneler, men her er farven sort. Det samme gælder de mørke porcelænsfliser på gulvene. Fra bænkene i saunaen er der kig til den omkransende skov.
Midt i alt det sort/hvide er den farverige vægmosaik i køkkenet et velkomment afbræk. Farverne er røde, grønne og gule, hvilket skaber en fin kontrast til de hvide lofter og gulve samt de sorte indbyggede skabe i ISKU-køkkenet.
”Jeg kan bare godt lide farverne,” forklarer Lehtinen. ”De er inspireret af den måde, kunstnerne fra datidens Bauhaus-kunstskole arbejdede, især den måde, de brugte sort/hvid i kombination med stærke primærfarver.”
Det stærke valg af farver, især den blodrøde, går igen flere steder i huset, f.eks. i terrassens baldakin, soveværelsets møbler og i den røde gyngestol på overetagen. Badeværelset samme sted er udstyret med et rødt gummiunderlag og et bord med farvede firkanter, der er lavet af Lehtinen selv. Maleriet i soveværelset er ligeledes et Lehtinen-eksperiment, der er blevet til i forbindelse med hans arkitektstudier.
En landlig bolig
Andre steder i huset er der valgt klassiske skandinaviske møbler, heriblandt stole fra Varax Lepakkotuilo, Interface sofa, Artek pendellampe A338 fra Alvar Aalto og spisestuestole HK 001 fra Harri Koskinen for Artek.
Dagligstuebordet er lavet af Eero Aarnio, der også har designet den ikoniske Bubble Chair i hyggekrogen. Netop denne stol er et af husets højdepunkter, mener ejeren og tilføjer, ”at dét at sidde i en Bubble Chair ved pejsen med udsyn til alle sider gør, at man næsten føler, at man svæver gennem skoven.”
“Hele idéen med designet var at skabe en følelse af at have en hytte midt i skoven”, supplerer Lehtinen. ”Jeg var meget opsat på, at huset skulle føles mere som en landlig bolig end et byhus. Jeg vil sammenfatte det hele og sige, at Lehtikivi er en moderne fortolkning af et traditionelt hus på landet, og at det er inspireret i form og materialer af det omkringliggende landskab. Det er tæt på naturen, og man kan uden besvær holde øje med årstiderne og de konstant skiftende farver i skoven.”