I ti år holdt en familie fra New York ferie i CATSKILLS 150 km nord for Manhattan, før de besluttede at opføre et bæredygtigt og funktionelt hus i det naturskønne område. Det danner nu rammen for familiens eget lille fristed.

Når man bor på Manhattans Lower East Side, er man vant til et liv i højt tempo og med masser af støj. For arkitektparret Maria og Todd samt deres to døtre, Inez og Luz, betød det ofte weekendture væk fra storbylarmen for i stedet at søge fred, ro og underskøn natur i Catskills, to timers kørsel nord for New York.

Allerede tilbage i 1950’erne var Catskills et foretrukket feriested for mange – især dem, hvis hverdag var Manhattans farverige og livlige gader. Regionen Catskills har det mest krystalklare vand, man kan bade i om sommeren, et orangebrunt farveorgie i oktober og perfekte skimuligheder om vinteren. Ting, der nok kan tiltrække alle metropolisterne, der her kan indtage den betagende natur og friske luft.

Huset ligger smukt placeret i skovene omkring Mount Ulster i Catskills, New York.

Efter en halv snes år med hyppige ’getaways’ og vandring i bjergene havde familien fra New York totalt tabt deres hjerter til det naturskønne område med store ferskvandssøer og vandfald og besluttede at bygge deres egen toetagers feriebolig med fokus på miljøbeskyttelse og naturlig energi.

”Catskills har det mest krystalklare vand, man kan bade i om sommeren, et orangebrunt farveorgie i oktober og perfekte skimuligheder om vinteren.”

Huset er placeret i et fredet skovområde på bjergsiden af Mount Tobias i Ulster County, New York, hvor parret midt i skoven uforstyrret kan nyde naturen i ro og fred. Mount Tobias er det femtehøjeste bjerg i området med sine 775 meter, og på dens bjergskråning ligger et vandskel, der sender rent drikkevand til New York.

Huset blev bygget i 2018 og er et 185 kvadratmeter stort toetagers langhus med et rektangulært fodaftryk og med gavltag og præfabrikerede højisolerede ’paneler’. Alt i alt et bæredygtigt hus, der tog parret seks måneder at bygge, og som stod helt indflytningsklart efter yderligere seks måneder.

De store glaspartier kan trækkes til side. En lang træterrasse med hærdet glas som afskærmning går langs med huset, hvilket giver fornemmelsen af at sidde midt ude i naturen.

Det var bestemt ingen nem opgave for entreprenøren eller byggefolkene at lave det ellers ret enkle hus. Ejerne ønskede nemlig at holde naturen intakt og be- vare så mange træer som overhovedet muligt.

En egentlig have har parret heller ikke. Der er anlagt et bålsted og en badmintonbane, da familien elsker at spille en omgang fjerbold, men her er hverken staudebede eller andre ting – bare den rå og smukke vilde natur, der har så meget at byde på. En stor træterrasse på begge langsider er det dog blevet til, hvor familien ofte opholder sig for at lave mad ved det udendørs køkken og indtage måltiderne.

Hvis man ønsker det, kan døren trækkes for, så hele væggen blot er hvid. Men inde bag gemmes alle de ting, som familien skal bruge.

”Som en skærende kontrast til livet på Manhattan er alt i huset i Catskills holdt enkelt”

To soveværelser og to badeværelser – det var, hvad parret havde brug for. Som en skærende kontrast til livet på Manhattan er alt i huset i Catskills holdtenkelt. Familien elsker ’simplicity’ og at skære alt unødigt væk. Derfor kan et rum eller hus godt virke luksuriøst, unikt og exceptionelt. Alt er nemlig nøje udvalgt for dets design og funktionalitet.

Parret havde svært ved at finde et fritstående køkken, der kunne opfylde deres mange krav og samtidig være i sort. Omsider fandt de to arkitekter dog det helt rigtige køkken, nemlig danske Vipp. Køkkenet er enkelt, men elegant og funktionelt. Det ’larmer’ ikke, men giver på alle måder noget til rummet.

Med loft til kip og hvide vægge virker rummet reelt større, end det er.

Ejerne har selv designet meget af det øvrige interiør samt møblerne for at få det, nøjagtig som de ville have det. Udsigten og omgivelserne var udgangspunktet for hele placeringen af huset og rummenes fordeling. Udsigten fra opholdsstuen er parret ekstra glade for, for her er der udsyn til begge sider, og det er, som om huset blot har skåret en lille flig af naturen og ladet den stå og lyse op. Det her er ’simplicity’, når det står finest … 

De store vinduespartier på begge sider af huset gør, at man føler sig som en del af naturen.