Placeret højt oppe på en indonesisk klippekant ligger denne fantastiske ejendom, hvor Vesten møder Østen på en magisk og dragende måde. Også indenfor mødes to verdener, mens det frodige og bjergtagende landskab sammen med udsigten over Det Indiske Ocean giver huset en ekstra dimension. 

Huset på disse sider ligger på den sydvestlige spids af Bali, der også er hjemsted for Pura Luhur Uluwatu-templet. Navnet Uluwatu er dannet af ordene ulu, der betyder ’lands ende’, og watu, der betyder ’klippe’. Dette beskriver området fint, for Det Indiske Ocean er nærmeste nabo sammen med de mange klipper. Her finder man nogle af de bedste strande på Bali, og stedet er også et kendt paradis for surfere.

Huset indrager naturen

Det store hus er placeret langt oppe på en klippe, så horisonten synes at strække sig uendeligt. For arkitektfirmaet SAOTA var det en helt speciel opgave at opføre et hus i så specielle omgivelser. Grunden alene er på størrelse med en lille by, og dimensionerne for huset skulle være på størrelse med et resort. Samtidig har det været ejernes ønske, at huset skal være hyggeligt og føles hjemligt. 

Med et klima som på Bali foregår meget af livet udenfor, og derfor blev der åbnet så meget som muligt, så ude- og inderum kan gå ud i et. Med inspiration fra forladte steder, hvor man ofte ser vegetationen tage over og nærmest blive en del af ruinerne, ønskede arkitektfirmaet at smelte natur og arkitektur sammen til en smuk helhed.

Ejerne ønskede desuden et hus, der var bygget med dyb respekt for Balis natur og kultur. Derfor er der i vid udstrækning brugt materialer og byggeteknikker fra øen. Man mødes derfor også af lyden af rindende vand og ranke palmer ved indgangen til huset. Monolitiske, stenbeklædte mure giver dog overordnet huset et enkelt design. 

Overblik fra start

Indgangen er med vilje placeret centralt, så man nemt kan overskue huset. Her er en stor stue samt loungeområde med køkken og en overdækket terrasse.

Hele husets opbygning er tænkt i ’skaleringer’ – at man nogle gange er mange, andre gange få, og at stedet skal passe til det hele. Med placeringen af små suiter i siderne er der givet mulighed for, at man kan få en fornemmelse af privatliv.

Omkring huset ligger adskillige små gårdhaver og terrasser, der alle indbyder til ro og meditation. Her kan man høre bølgerne og vindens susen i palmerne, mens man bevæger sig rundt i de små passager, der nærmest danner en labyrint mellem både natur og arkitektur. Med inspiration fra de fredfyldte templer og nutidig arkitektur har man formået at skabe et sted, der på ingen måde er til at sætte i bås. Man fornemmer en lethed og elegance i husets arkitektur, som man forbinder med Bali.

Den røde tråd

I det store loungeområde har man f.eks. forsøgt at frembringe en stemning, som man ser i de balinesiske hytter eller pavilloner, hvor man både har det smukke lysindfald og områder, hvor man kan trække sig tilbage og bare slappe af, væk fra solens stærke lys. Loftet i det store loungeområde giver dramatik og kant til rummet. Travertingulvene er nøje udvalgte og giver et godt samspil med interiøret.

Huset og haven er på alle måder ren, men underspillet luksus. Arkitekterne valgte til indretningen at bruge italienske Molteni&C, der med sit enkle, moderne og æstetiske design giver huset en ekstra dimension. I forvejen havde ejerne en stor kærlighed til flere af Molteni&C’s designere som Vincent Van Duysen, Rodolfo Dordoni og Gio Ponti, og derfor ser man deres stil gå igen i hele huset. 

Gardiner og tæpper er fra tyske JABAnstoetz, mens belysningen er fra bl.a. Flos og Campana. Alt er udvalgt med øje for detaljen og med en stor kærlighed til æstetik – samt ikke mindst Bali.  

Lokation:
Bali, Indonesien
Projektnavn:
Uluwatu
Bali:
Bali er en indonesisk vulkanø, der ligger mellem øerne Java og Lombok. Bali er et populært turistmål og har siden1930’erne tiltrukket turister, forfattere og kunstnere. Bali udgør sammen med nogle mindre naboøer en afIndonesiens 34 provinser og har ca. 4.225.000 indbyggere på et areal på 5.780 km².Størstedelen af befolkningen bor på øens frugtbare sydlige slette.
Husets størrelse:
1.863 m2
Grundens størrelse:
14.170 m2
Projektmanager: 
Penjor Bali Mandiri
Arkitetfirma:
SAOTA
Bygherre:
H+H Architects
Entreprenør:
Adi Jaya Utama
Projektteam: 
Philip Olmesdahl, Mark Bullivant, Dominik George, Tasneem Mohamed og Carl Schmidt
Lyskonsulent: 
Nipek
Indretning:
Molteni&C    
Landskabsarkiteketer:
Bali Landscape Company
Bygningsingeniør: 
Saka Undagi Design

Læs hvad vi ellers skriver om bolig her.