Kombinationen af 580 hestekræfter og en kaleche giver den mest komplette superbil, du kan tænke dig. Luxury Aficionados sagde da heller ikke nej, da Porsche inviterede os til Johannesburg for at prøve den nye Porsche 911 Turbo S på en nyrenoveret Formel 1-bane.
Det er en 911 Turbo. Den hurtigste nogensinde. Og så har den kaleche. Alle ønskefelterne er krydset af med den gule konge-Porsche, som står foran os i pitlane på den tidligere Formel 1-bane Kyalami i Sydafrika. De brede bagskærme med luftindtagene, hækspoileren og ikke mindst Turbo-emblemet på bagsmækken afslører dens evner. Alle ved, at en 911 Turbo er flagskibet fra den berømte fabrik i Zuffenhausen. Sådan har det været, siden den første model blev introduceret i 1974. Gennem årene har den fascineret og imponeret, og i nyeste aftapning er en Turbo stadig den kraftigste, hurtigste, dyreste og mest avancerede af alle 911-modellerne. Dog er netop turbomotoren ikke længere unik, da hele Carrera-rækken i dag er udstyret med turboladning. Ud over at øge effekten er turboladning nemlig også med til at sænke forbruget og emissionen, da motorens slagvolumen kan gøres mindre, hvilket som bekendt er tidens trend. Men 911 Turbo er stadig et frygtindgydende monster. Med helt op til 580 hestekræfter i S-versionen, som ud over de større turboladere desuden er spækket med kostbart udstyr som kulfiberkeramiske bremser. Og så kalechen, hvis du går all in og bestiller den topløse udgave.
Topfart på 330 km/t.
Vi kan ikke lade være. Launch Control er muligvis den mest uopdragne feature i den nye 911 Turbo S, men helt sikkert også den sjoveste. Tryk på knappen, træd på bremsen, og pres speederen i bund. Den 3,8-liters boxermotor giver et brøl, inden omdrejningstallet bliver stabilt. Slip så bremsen, og du sendes af sted som en kugle fra den berømte kanon. Inden tre sekunder kører du 100 kilometer i timen. Først ved 120 skifter bilen op i andet gear, og ved 170 går den i tredje. 200 farer du forbi uden egentlig at registrere det, og herefter passerer nålen i speedometeret 230, 240, 250, 260 som sekundviseren på en urskive, før missilet rammer topfarten på 330 kilometer i timen.
Bag rattet føles de første meter uvirkelige. Som passager får du kvalme, og har du forvildet dig om på bagsædet, er der stor risiko for at kaste op. Officielt tager det 2,9 sekunder at nå de første 100 kilometer i timen, men en ingeniør forklarer med et skævt smil, at man har målt accelerationstider helt ned til 2,6 sekunder. Bilen er også et sekund hurtigere rundt på Kyalami (og to sekunder på Nürburgring) end den hardcore 911 GT3 RS. Her taler vi altså om racerbiler, som sættes på plads af en model med bagsæder, kopholdere og nyttigt ekstraudstyr som tagbøjler og snekæder. En 911 Turbo S er hverdagens superbil.
Kontrolleret brutal
Teknologisk set har en 911 Turbo altid budt på noget nyt og avanceret, og denne gang er det Dynamic Boost-funktionen, som bevarer turbotrykket, når du slipper speederen. Det betyder, at turboladerne ikke først skal til at bygge tryk op igen, hvorfor bilen reagerer som en vejsidebombe, straks du sætter foden tilbage på gassen.
Der er også en Sport Response-knap på rattet. Tryk på den, og elektronikken forbereder motoren på en overhaling med fuld knald. Dertil kommer naturligvis alle de teknologiske finesser, man gennem tiden har beriget 911 Turbo med – såsom firehjulstrækket (1997), den elektroniske undervogn (2000), de keramiske skivebremser (2002), turboladernes variable teknologi (2007) og senest den medstyrende bagaksel (2014) som giver mere smidighed, stabilitet og greb. Alle disse features har generation efter generation forfinet konge-Porschen, så selv en nybegynder kan tøjle 580 heste og føle sig som en gudsbenådet racerkører.
Ud at køre
Kyalami lagde asfalt til Formel 1 indtil begyndelsen af halvfemserne. Siden er banen blev købt af indehaveren af Sydafrikas største Porsche-forhandler, som har kastet millioner i en total renovering. Instruktøren ruller ud af den splinternye pitlane med mig i bakspejlet. Jeg får besked på bare at gøre, som han gør. Fint nok. Speederen i kælderen, og vi entrerer det første bremsepunkt med noget, der ligner 180 kilometer i timen.
Farten høvles effektivt af, mens jeg kaster den gule Porsche ind i svinget. De første par gange mærker jeg en lille smule understyring, men efterhånden, som der kommer varme i de 21 tommer store dæk, bider de dybere og dybere i den lune asfalt. I de forkerte hænder kunne den første 911 Turbo være en selvmordsmaskine, og selv udgaverne fra halvfemserne krævede et vist talent at håndtere. Men siden har ingeniørerne gjort alt for at få den berygtede sportsvogn til ikke at opføre sig som den håbløse, hækmotoriserede konstruktion, den i virkeligeden er. I dag gør en 911 derfor præcis, hvad du beder den om – selv de ting, som havde kostet dig førligheden i gamle dage. Bliver du overmodig, markerer bilen din fejl med lidt understyring. Slip gassen, og den finder tilbage i sporet.
Ud af svingene går greb og power op i en højere enhed, jo mere power, jo mere greb. Som en raket på togskinner. Den er imponerende. Fascinerende. Og lidt skræmmende. Præcis som en 911 Turbo skal være.
Faktaboks
Model: Porsche 911 Turbo S Cabriolet
Motor: 3,8 liter, sekscylindret, biturbo
Effekt: 580 hk ved 6.750 o/min.
Moment: 700 Nm ved 2.100 o/min.
Transmission: 7-trins automatgearkasse, firehjulstræk
0-100 km/t.: 2,9 sek.
Tophastighed: 330 km/t.
Forbrug: 10,8 km/l
Pris: 4.177.000 kr.