Det er altid en udfordring at give en veldesignet coupé et tag af stof, da taglinjen brydes, og ofte ender cabrioletversioner mindre vellykkede. Mercedes slipper imidlertid ualmindelig godt fra at give sin C-Klasse coupé blødt tag.

Foto: Sophia Hviid

”Hey … Mercedes har sgu da skudt sig selv i foden med den bil dér,” hører jeg pludselig fra bilen ved siden af mig. Jeg holder som sædvanlig i kø i det indre København, og vejret tillader for en gangs skyld, at man kan køre topløs. Jeg kigger på min medtrafikant, som hænger halvvejs ud af sideruden på sin Mercedes B-Klasse med et kæmpesmil på læben og fortsætter samtalen gennem byens larm: ”Jeg mener, den er jo gudesmuk, så der er vel ingen, der gider at købe de større cabrioleter, når den mindste er den flotteste …” Det spontane udbrud var blot et af mange i den uge, vi testede bilen, og alle var ekstremt positive. Selvom jeg personligt aldrig har været vild med transformationen fra coupé til cabriolet, må jeg indrømme, at Mercedes har gjort det mere end fortræffeligt med denne model. C-Klasse coupé er en af de flotteste biler på markedet, og cabrioletversionen følger den til dørs.

Hvad enten kalechen er oppe eller nede, er bilens smukke linjer bevaret. En af hemmelighederne er måske, at Mercedes ikke bare har skåret taget af coupémodellen, men har kreeret cabrioleten helt fra bunden af som en selvstændig modelserie.

Tyst, men effektiv

Med vores test af C 63 S coupé AMG i frisk erindring synes og høres C 400 cabriolet som en noget spæd sag. Det er ikke meget, man hører til den sekscylindrede motor på tre liter, men med sine to turboer leverer den alligevel 333 hk og et drejningsmoment på 480 Nm, så man på intet tidspunkt føler, at man mangler kraft.

Den nitrins gearkasse skifter hurtigt og blødt, og kræfterne overføres overbevisende til vejen via firehjulstrækket. 5,2 sekunder tager det at nå 100 km/t., og det er absolut ikke langsomt. Det føles bare ikke særlig hurtigt, fordi lydbilledet er så spagt. Vil man gerne have en mere sportslig bil, indstiller man den blot til ’Sport +’ ved et enkelt tryk, og straks er både speederrespons og gearskift indstillet på ’ballade’. Personligt ville jeg vælge at give bilen en sportsudstødning, som Mercedes tilbyder for godt 10.000 kr., for med toppen nede har man jo netop mulighed for at høre de sprøde toner ekstra tydeligt.

Brugbar – selv i Danmark

Cabriolet og sommer hænger uløseligt sammen, og så alligevel ikke. For Mercedes tilbyder ekstraudstyr, der gør det behageligt at køre med toppen nede ved både højere hastigheder og lavere temperaturer end normalt. Det mest belastende ved kørsel i åben bil er typisk træk og turbulens, og begge dele kan man reducere betragteligt. Det ene system hedder AIRCAP og består af en slags vindafviser, der hæver sig fra forrudens kant, samt et mindre net, der kommer op lige bag bagsæderne.

Effekten er markant mindre turbulens i kabinen, og det gør åben kørsel langt mere behagelig. Det andet system hedder AIRSCARF og er muligheden for at blæse varm luft ud i nakken på både fører og forsædepassager. Det er ekstremt effektivt, og flere gange glemte jeg helt, at vi endnu kun er i foråret, fordi jeg sad med 26 grader varm luft i nakken og nød udsigten til den åbne himmel. De to systemer er samlet i en komfortpakke til små 25.000 kr., og de penge er givet godt ud, hvis du vil køre åbent så mange dage som overhovedet muligt.

Et godt bud på en allrounder

Vi konkluderede efter vores test af C 63 S coupé AMG, at den godt kunne være din eneste bil i garagen. Men den er jo ikke en cabriolet, så hvad med de dage, hvor man bare gerne vil nyde himlen?

En C 400 cabriolet er faktisk et bedre bud på en allroundbil. Her er der plads til fire voksne, og medmindre kalechen er nede, er der et ganske pænt bagagerum. Bilen er ingen racer, men heller ingen sinke, og så kan den fås for godt en mio. danske kr., hvilket vi synes er ganske rimeligt. Vi kan også skrive under på, at bilen giver mange anerkendende og misundelige blikke i trafikken, og hvis man ellers kan styre sig, når der skal vælges ekstraudstyr, er prisen realistisk for de fleste aficionados.

Model: Mercedes C 400 4Matic cabriolet

Motor: 3,0 liter, V6 med biturbo
Effekt: 333 hk ved 5.250-6.000 o/min.
Drejningsmoment: 480 Nm ved 1.600-4.000 o/min.
Transmission: nitrins automatgear, firehjulstræk
0-100 km/t.: 5,2 sekunder
Tophastighed: 250 km/t. (elektronisk begrænset)
Pris: 1.005.300 kr. (pris på testbil: 1.375.182 kr.)