Mercedes SL er en af de mest sejlivede modeller i den tyske luksusbilsproducents portefølje, og bilen har efterhånden fået ikonstatus på linje med Porsche 911, som også hele tiden lever og fornys. Netop som man tænker, at Mercedes ikke kan koge mere suppe på SL-benet, får man udleveret nøglerne til den seneste version …
SL står egentlig for Sport Light, som tidligere har været lidt misvisende for en SL. Den er nemlig hverken en særlig sporty eller let bil, men en stor gedigen GT, der er i sit es på motorvejen.
SL blev imidlertid faktisk født på racerbanen, og da Mercedes var kommet til hægterne efter anden verdenskrig, var SL medvirkende til at bane vejen for bilproducenten. Den første model, 300 SL (1954-57), var ikke en åben bil, men en lukket, hvor man nærmest skulle være akrobat for at komme ind i bilen.
I 1954 kom den velkendte version med mågevinger, og senere fulgte en roadster-version. Gennem tiderne har bilen gennemgået en konstant udvikling fra stoftag til de seneste versioners foldetag af metal. Prototypen af 300 SL vandt Le Mans i 1952, kun et år efter at ledelsen havde udstukket netop dette mål som det primære. Modellen udgør således en stor del af Mercedes’ arv og har derfor fået lov til at leve længere end nogen anden i tyskernes program.
Civiliseret sportsvogn
Den 500 SL, vi har fået nøglerne til, er seneste version og har ikke meget til fælles med den rå racer, der invaderede motorsportsbanerne i begyndelsen af 1950’erne. Det betyder ikke, at bilen ikke er sjov at køre. Den er bare blevet mere civiliseret, hvilket i mange henseender er særdeles rart.
Bilen er nu udstyret med en topmoderne, downsizet V8’er på 4,6 liter, og den yder med sine dobbelte turboer pæne 455 hestekræfter og imponerende 700 Nm. Når man kombinerer det med 140 kg lavere egenvægt i forhold til forgængeren, får man sportsvognspræstationer. Det vil sige en spurt fra 0-100 km/t. på sølle 4,3 sekunder og en topfart på langt over 300 km/t., hvis ikke det var fordi, den elektroniske begrænser sætter en stopper for herlighederne ved 250 km/t.
Sætter man bilen op til lir, hvilket vil sige ’Sport+’-indstilling i Mercedes’ termer, strammes undervognen op, og speederrespons og gearkasse gør sig klar til, at det skal gå lidt stærkere. Men bilen føles alligevel ikke helt som en sportsvogn, og det store karosseri bevæger sig da også lidt bølgende og til tider ligefrem ubehageligt, hvis man virkelig går til vaflerne.
Cruiser til topkarakter
Det virker, som om SL ikke længere har det sportslige som prioritet. Modellen er gjort til en så civiliseret sportsvogn, at sporten er gået fløjten, og bilen får dermed lidt nykker, når den presses. Den vil langt hellere cruise stilfuldt i højt tempo.
Men hvis det ikke er en sportsvogn, hvad er det så, vi kører i? Ja, 500 SL er med sine kun to sæder heller ikke en familiebil, men lad den få et stykke motorvej at boltre sig på, så kommer den til sin ret. Det lange, lave karosseri med en stor V8’er under motorhjelmen er som skabt til at æde den ene kilometer motorvej efter den anden.
Indstil den adaptive cruise kontrol, og sæt din yndlingsmusik på Harman Kardons surround-anlæg, og lad bilen bringe dig til din destination med masser af udstråling. Du kan endda køre åbent det meste af året, da bilen er udstyret med Mercedes’ fantastiske Airscarf (ekstraudstyr til 13.000 kr.), som sørger for, at lun luft kærtegner din hals, mens vindafviseren mellem sæderne (ekstraudstyr til 12.000 kr.) sikrer et minimum af turbulens i kabinen. Vi prøvede bilen ved høj hastighed i ca. 10 graders kulde, hvilket var overraskende behageligt.
Tidløst design
Mercedes har med små ændringer formået at holde designet på SL tidløst, så den aldrig er blevet rigtig gammeldags at se på. Ligesom Porsche 911 har SL har formået at holde sig ’ung’ gennem mange år og ligner en moderne bil med klassiske dyder. Fronten er f.eks. inspireret af den legendariske 300 SL Panamericana, og netop forpartiet er et af de punkter, hvor SL’ens design er mest gennemført. ”Feeeed front …,” lød en af de mange kommentarer fra forbipasserende fodgængere, der var ved at snuble over hinanden for at få det hele med.
I kabinen er man godt tilpas og finder absolut ingen beviser på, at model SL har nogle år på bagen. Her er alt, hvad man kan ønske sig af tekniske finurligheder, og det hele er pakket ind på flotteste vis i aluminium og læder.
Testbilen har aktive kontursæder, der ’krammer’ dig i svingene, når det går lidt stærkt, og som kan opbløde trætte rygmuskler med flere forskellige massageprogrammer (ekstraudstyr til 38.000 kr.). Kigger man op i det lukkede tag, kan man med et let tryk på en knap forvandle det mørktonede glas til lyseblåt, hvilket giver en fornemmelse af at have åben himmel. Panoramatag i glas med Magic Sky Control er ekstraudstyr til 59.000 kr.
Det fornuftige valg
Vil man have en moderne bil med masser af historie og som sikkert vil være i sortimentet mange år endnu, er en 500 SL et godt bud. Der er mange andre muligheder på markedet til prisen, men efter en uges ejerskab har bilen vundet vores hjerter på overbevisende måde. Designet, som vi i starten syntes var lettere bedaget, endte vi med at elske, og den nye motorisering lader intet tilbage at ønske. Man skal virkelig have argumenterne i orden for at ville lægge knap en mio. kr. mere for at få den skrappere AMG-version, for den er kun marginalt hurtigere. En 500 SL er det fornuftige valg.
Hvis man altså kan tale om fornuft, når man køber en tosæders ’sportsvogn’ med stjernenykker til godt et par mio. kr.
Model Mercedes 500 SL
Motor: 4.633 ccm, V8 med bi-turbo
Effekt: 455 hk
Drejningsmoment: 700 Nm
Transmission: nitrins automatgear
0-100 km/t.: 4,3 sek.
Tophastighed: 250 km/t., elektronisk begrænset
Pris: 2.249.790 kr. (pris på testbil: 2.775.575 kr.)