Ned på volumen, men ikke på power. Den nye Porsche Boxster har skiftet sin sekscylindrede boxermotor ud med en firecylindret turbo og er nu både kraftigere og hurtigere. Men er det nok til at tilfredsstille entusiasterne? Vi snupper en tur i den nye roadster.

Downsizing er et fænomen, som findes i alle afkroge af bilindustrien i dag. Selv ikke eksotiske sportsvognsmærker kan se sig fri. Mindre motorer giver mindre forbrug, mindre emission, mindre forurening – det siger næsten sig selv. Men hvad med underholdningen, hestekræfterne og alt det sjove?

Man kunne frygte det værste, men faktisk er den nye Porsche Boxster kun blevet hurtigere af at få en mindre motor. De fire cylindre er godt nok to færre end tidligere, til gengæld har ingeniørerne fra Zuffenhausen monteret en turbo, som gør den åbne roadster kraftigere og hurtigere end nogensinde – og stadig mere nøjsom, hvis man kigger på brændstofforbruget.

Alle er glade, med andre ord. Også de nostalgiske, for med de nye motorer følger et nyt navn. 718 Boxster er en hilsen til en af mærkets klassiske racerbiler fra tresserne – som ligeledes var udstyret med fire og ikke seks cylindre.

Nye gadgets

Og hvad er så ellers nyt på den nye Boxster? En hel del, faktisk. Kun forruden og kalechen er gået uændret videre, men du skal alligevel være hardcore Porsche-entusiast for at spotte de nye xenon-forlygter med LED-kørelys og de større huller foran baghjulene (fordi en turbomotor kræver endnu mere frisk luft).

Bagenden med de klassiske bogstaver deler måske vandene, men smag har altid været en individuel sag. Sæt dig ind, og du kigger på et nydesignet instrumentbord, som indeholder den samme, store og højtopløselige touchskærm, vi kender fra 911-serien. Her styrer du alt fra radio til navigation med lette fingerstrøg, mens køreprogrammets forskellige opsætninger justeres med den nye drejeknap på rattet.

Her er lækre materialer og sublim finish – præcis, som det altid har været i en Porsche. Tændingsnøglen sidder, hvor den plejer (Gud forbyde at ændre på dét), nemlig til venstre for rattet. Flip den, og den toliters turbomotor springer i gang bag din nakke. Og det er så her, du måske umiddelbart bliver en smule skuffet. Hvor den gamle, sekscylindrede sugemotor fyrede op med en hidsig, højlydt raspen, er den nye, firecylindrede turbomotor noget mere afdæmpet. Den lyder stadig som en boxermotor – bare en anelse monoton.

Men giv den en chance, og tryk på speederen – for det hjælper.

Turbo og flere heste

Turboladeren dræber muligvis noget af lyden, til gengæld giver den flere kræfter, hvilket entusiaster heldigvis aldrig har brokket sig over. 718 Boxster er god for 300 heste, hvilket har sænket 0-100-tiden til 4,7 sekunder, såfremt du vælger den automatiske PDK-gearkasse og Sport Chrono-pakken, som vores testbil var udstyret med. Som altid fås også en S-version med større motor, endnu flere kræfter og endnu kvikkere afsæt. Men for første gang i Boxsters historie kan vi sådan set godt nøjes med basisversionen (i hvert fald indtil vi har prøvet en S-version). Overraskende nok er 718 Boxster nemlig præcis én tiendedel hurtigere fra 0-100 km/t. end den noget dyrere 911 Carrera Cabriolet, ligesom topfarten på 275 km/t. heller ikke er til at klage over.

Bilen er rigeligt kvik, med andre ord. Turboladeren betyder, at den trækker fra et lavere omdrejningstal, mens den stadigvæk ringer ud ved 7.500 vrælende omdrejninger i minuttet. Speederresponsen er skarp, og du har altid rigeligt med power til rådighed. Skuffelsen over lyden er næsten væk. Næsten, for selvom motoren prutter og bralrer, når du cruiser gennem byen med Sport Plus-funktionen aktiveret, er det, som om der mangler noget dramatik i den sidste del af omdrejningstællerens røde felt. Her kan bilen bare ikke løbe fra, at den kører på fire og ikke seks cylindre.

Så tårerne triller

Styre, det kan en Boxster. Drej på rattet, og bilen skifter retning som metalkuglen i et flipperspil. Grebet i næsen er så godt, at du kniber en tåre, hver gang du angriber et sving. Din krop presses mod siderne i de hurtige kurver, hvor du for alvor mærker den fine balance. Det elektromekaniske styretøj er gjort 10 procent mere direkte, og du mærker alt, hvad der foregår i det tykke læderrat. Bilens køretalenter overrasker imidlertid ikke. Selv en brugt udgave af førstegenerations-Boxsteren fra 1996 byder på en fortræffelig køreoplevelse og kan stadig køre om hjørner med mere moderne sportsvogne.

Desuden går konstruktionen med motoren i midten og et chassis så stift som en mursten aldrig af mode. Teknologisk er der dog sket ting og sager, og vores testbil er eksempelvis udstyret med den elektroniske undervogn med aktive dæmpere, Porsche Active Suspension Management, som ud over at sænke bilen 10 mm også gør det muligt vælge mellem en hård (Sport) og en mindre hård (Normal) undervogn ved at dreje knappen på rattet – hvilket også gør speederresponsen skarpere og skiftet i PDK-gearkassen en tand mere kontant.

Du kan også aktivere den såkaldte Sport Response-funktion, som forbereder motor og gearkasse på eksempelvis en fræk overhaling. Eller vælge Sport Plus, trykke på bremsen og presse speederen helt i bund. Omdrejningstælleren ryger da i vejret, men standser brat. Displayet skriver ’Launch Control aktiveret’, og så kan du ellers slippe bremsen og lade computeren sende dig derudad som en kugle fra en kanon.

Nødvendigt? Niksen. Skægt? Yes!

Halv pris

718 Boxster mangler måske noget af det bastunge, raspende lydbillede, som kendetegnede den sekscylindrede forgænger.  Men den lyder stadig som en gadedreng, kører bedre end nogensinde, og så er vi svært begejstrede for den ekstra power.

Selv hardcore Porsche-fans må erkende det tossede i at give to mio. kr. for en 911 Cabriolet, når du kan få en 718 Boxster for under det halve. Omvendt bekræfter det bare, at 911-modellen stadig er den, de fleste tænker på, når de hører ordet Porsche. Den er mærkets omdrejningspunkt, og selv om nogen vil mene, at den centermotoriserede Boxster byder på en endnu sjovere køreoplevelse, har den ikke 911-modellens sjælestyrke.

De færreste kan dog modsige sig at blive forført af 718 Boxster, og for den million, du sparer, kan du praktisk talte købe den lukkede version – 718 Cayman. Så har du to Porscher i garagen – og otte cylindre i alt.

Specifikationer

Model: Porsche 718 Boxster PDK
Motor: 2,0 liter, firecylindret, turbo
Effekt: 300 hk ved 6.500 o/min.
Moment: 380 Nm ved 1.950 o/min.
Transmission: syvtrins manuel gearkasse, baghjulstræk
0-100 km/t.: 4,9 sek. (Sport Chrono: 4,7 sek.)
Tophastighed: 275 km/t.
Forbrug: 14,5 km/l
Pris: 1.049.090 kr. (718 Boxster fås fra 994.372. kr.)