To eksperter troede ikke deres egne øjne, da de gjorde et opsigtsvækkende fund på et gammelt forfaldent chateau i det vestlige Frankrig. En Ferrari til mere end 100 millioner kr. var blandt skattene i en for længst glemt bilsamling.

For enden af regnbuen står en tønde guld og venter. Men den kan også findes på et faldefærdigt fransk chateau. Det kunne børnene til den afdøde Jacques Baillon erfare, da de i efteråret besluttede at få et par folk med forstand til at vurdere de gamle skrammelkasser, som i årevis havde stået og fyldt op på familiens gamle chateau. Paladset havde tilhørt deres bedstefar, Jacques Baillons far, og ingen i familien anede særlig meget om værdien af de op mod 60 rustne køretøjer, som stod parkeret side om side i lader, skur og garager. Overraskelsen var derfor stor, da Matthieu Lamoure og Pierre Novikoff fra auktionshuset Artcurial efter et besøg på det gamle slot kunne fortælle familien, at de sandsynligvis stod med en arv til langt over hundrede mio. kr. Det var navne som Bugatti, Hispano-Suiza, Talbot-Lago, Panhard-Levassor, Maserati og Delahaye, som fik de to klassikereksperter til at spærre øjnene op. Lange rækker af sjældne biler, hvoraf flere var bygget af legendariske karrosserimagere som Million-Guiet, Chapron og Saoutchik.

The Baillon Collection

Auktionsteamet udså sig dog hurtigt samlingens perle: en Ferrari 250 GT SWB California Spider fra 1962. En bil så sjælden, at der kun blev produceret 37 eksemplarer, hvilket betød, at eksperterne hurtigt kunne fastslå dens historie. Den mørkeblå Ferrari var en af blot to biler, som havde tilbragt de mange år inden døre i det store chateau, og bortset fra en naturlig patina og en bule fra de mange blade og aviser, som var læsset ned over bilen (!), var dens tilstand i særklasse.

De mange gamle biler blev straks tildelt navnet ’The Baillon Collection’ og annonceret til salg i forbindelse med det berømte og eksklusive klassikershow Rétromobile Salon i Paris i februar. Der blev desuden arrangeret en udstilling af de gamle skattefund, hvilket uden tvivl ville have rørt den tidligere indehaver. Roger Baillon, far til Jacques og bedstefar til de børnebørn, han i dag har gjort til mangemillionærer, var nemlig en fransk entreprenør, som havde en inderlig drøm om at opføre et bilmuseum. Han var begyndt at købe biler op i 1950’erne og havde opnået en imponerende samling på mere end 100 forskellige køretøjer, da han i 1970’erne gik bankerot med sit transportfirma og blev tvunget til at sælge en stor del af bilerne.

Salg for 194 mio. kr.

Omkring 50 køretøjer måtte forlade chateauet, før banken lod Roger Baillon være, og historien må have været opslidende for familien, for de mange resterende biler blev ganske enkelt glemt, mens det smukke slot stille og roligt gik i forfald. I dag vil efterkommerne af Roger Baillon imidlertid have mere end råd til at renovere deres bedstefars hjem. Alene den mørkeblå Ferrari 250 GT SWB California nåede hammerslag på 18,5 mio. dollars, altså godt 125 mio. kr., hvilket var ny rekord for denne model.

I alt indbragte de 60 udvalgte biler fra The Baillon Collection hele 28,5 mio. dollars, inklusive salærer, svarende til næsten 194 mio. kr.

Husk det, næste gang din fætter ryster på hovedet over alle de gamle skrammelkasser, hans far har gemt i laden …