Porsche 911 er mange gange blevet kaldt verdens bedste sportsvogn, men tyskernes ingeniører mener åbenbart, det stadig kan gøres bedres, for der kommer hele tiden nye og bedre versioner af den klassiske bil. Seneste skud på stammen er 911 Carrera som vi havde fornøjelsen af på den spanske ferieø Tenerife.

Nu bliver det sværere for drengene med den brutale 911 Turbo at hævde sig i klassen, for med fremkomsten af den nye 911 Carrera har alle 911-modellerne, helt i tråd med tidens trend, nu turbomotorer.

Som det altid er tilfældet ved lanceringen af nye 911-modeller, skal man se godt efter for at finde forandringerne. Der er da også primært i motorrummet, der er sket noget på den nye 911 Carrera, men et par småting adskiller alligevel den nye fra den forrige model. Dørhåndtagene er således anderledes, og kølergitteret på bagklappen har fået et nyt look, ligesom baglygterne har fået et ansigtsløft.

Hvis man ser godt efter en 911 Carrera i bakspejlet, vil man desuden bemærke, at lamellerne i den forreste kofangers luftindtag justerer åbningerne afhængigt af, hvor meget luft motoren har brug for.

Det er det indre, der tæller

Måske er der ikke sket alverden på det ydre, men det er der til gengæld under motorhjelmen. Der er ikke tale om, at Porsche blot har monteret turboer på den gamle motor for at hæve ydelsen. Nej, der er tale om en helt ny motor, konstrueret efter Porsches sædvanlige ’flat six’-konstruktion, men nu med to turboladere for at øge effekten og forbedre brændstoføkonomien. Det giver 20 hk mere i både Carrrea og Carrera S, så de nu har henholdsvis 370 og 420 hk.

Også drejningsmomentet har fået et løft, i begge tilfælde på 16 Nm, hvilket øger motorens fleksibilitet, og sammen med Porsches fantastiske dobbeltkobling, PDK, virker motoren altid klar til at levere den nødvendige power.

Hurtige gearskift

Vi havde fornøjelsen af den nye Carrera på den bjergrige spanske ø Tenerife, og disciplinen hårnålesving og hurtige gearskift var derfor ofte på programmet under testkørslen. Vi fik bl.a. fornøjelsen af en Carrera S med PDK, Crono Pack og sportsudstødning, hvilket afstedkom et konstant smørret grin i mit ansigt, mens min medpassagerer kæmpede mere med kvalme og forgæves forsøg på at bruge den bremsepedal, der af naturlige årsager ikke fandtes i passagersiden.

Efter 20 kilometer bjergkørsel på fine nye veje (formentlig betalt af EU-støttemidler …), røg vi pludselig ud på noget voldsomt groft asfalt, der kun lige akkurat dækkede det grove underlag af rødbrunt og knivskarp lava. Her viste 911’erens sin fleksibilitet, for med et hurtigt skift på en ny drejeknap på rattet gik vi fra tilstanden Sport+ til Normal, så undervogn, speederrespons, gearskift m.m. på sekunder blev justeret til at imødekomme vejens nye beskaffenhed.

Godt nok så det ud til, at den nye Porsche Macan GTS, der lå bag os, klarede den bumpede vej noget bedre end vores 911’er. Det gik imidlertid an at holde en hæderlig hastighed, til vejen igen bød op til sportslig kørsel med snerren fra sportsudstødningen, mellemgas og hidsige nedgearinger, der hele tiden gav os det rette gear.

Det sikre valg

AT kalde den nye 911 Carrera for verdens bedste sportsvogn er måske en overdrivelse, for der er godt nok mange gode sportsvogne på markedet. Mange er både hurtigere og skarpere end 911, men er så også betragteligt dyrere.

Hvis man er en lille smule fornuftig og kigger på anvendelighed som en del af det samlede billede, er der nok ingen sportsvogne, der kan matche en 911’er. Den er særdeles velkørende både på vej og bane, har bagsæder og er rimelig nem at stige ind og ud af. Bilen er okay prissat og har en fornuftig brændstoføkonomi, hvis det har betydning.

En 911 er det sikre valg, og det kan aflæses i salgstallene for Porsche, som sætter nye rekorder hvert eneste år. Og vi melder os da også gerne som en del af heppekortet og udråber denne 911’er til den bedste, der – indtil videre – har forladt fabrikken.