Audi er klar med en ny og mere sexet Q5, som skal forsvare modellens titel som den mest solgte i klassen. Vi kørte de første kilometer bag rattet i Mexicos tørre ørken, hvor den nye tysker også skal produceres.

En Audi, som skal bygges i Mexico? Jeps. Det lyder som en joke, tyskerne aldrig ville grine af, men sandheden er, at den nye Q5 skal bygges i San José Chiapa på en helt ny fabrik, som er placeret ca. 10.000 km fra hovedkvarteret i Ingolstadt. Årsagen er rent logistisk, da efterspørgslen fra USA og især Asien boomer. Det bliver første gang, mærket med de fire ringe producerer en bil til det globale marked uden for Tyskland. Betyder det så, at din næste Audi Q5 bliver importeret fra landet med hang til tequila og sjove hatte? Jawohl. Men du kan være ganske rolig, for den nye fabrik er ifølge tyskerne deres mest avancerede, og i kontrolcentret sidder flere end 100 ingeniører for at overvåge de tusindvis af robotter, som håndterer produktionen. Alene bygningen, som bruges til at træne fabrikkens ansatte, breder sig over 20.000 kvadratmeter, og hele Audi Mexico beskæftiger i dag flere end 3.300 ansatte.

Større – og lettere

Nu burde du være overbevist. Lad os derfor kigge lidt på bilen, som først og fremmest er blevet ret fræk at se på. Den første Q5 fra 2008 blev hurtigt den mest solgte i sin klasse (som også tæller f.eks. BMW X3 og Mercedes GLC). Hele 1,6 mio. eksemplarer er der rullet af samlebåndet, og man kunne frygte, at Audi alene af dén årsag ville undlade de store ændringer. Dét er heldigvis ikke tilfældet. Den bølgende hoftelinje, som oprindeligt var et kendetegn for coupémodellen A5, ses nu også på Q5, som fremstår mere svulmende og sexet. Singleframegrillen er endnu en gang vokset og får sammen med de vrede LED-forlygter (xenon er standard) bilen til at se ret bestemt ud. Den nye Q5 er ligesom A4-modellen bygget på den fleksible MLB-platform, som kan tilpasses forskellige modeller, og takket være en udstrakt brug af aluminium og højstyrkestål er den op til 90 kg lettere end forgængeren, selvom den faktisk er vokset.

Luksuriøs som Q7

Kabinen har altid være Audis trumfkort, og Q5 skuffer bestemt ikke. Detaljerne kæler for øjnene, og den sublime finish mærkes i fingerspidserne. Indretning og layout er hentet fra A4, men du har mere fornemmelsen af den store (og mere kostbare) Q7, især med det nye digitale instrumenthus samt ambientebelysningen, der kan reguleres i 30 forskellige farver. Man sidder godt bag det tykke læderrat, sæderne fås sågar med massagefunktion, og der er Bang & Olufsen på udstyrslisten. Et helt nyt headupdisplay er muligt, og så er der naturligvis MMI-systemet med drejeknappen mellem sæderne og den store 8,3-tommersskærm, der som altid er nem og intuitiv at betjene.

Assistentsystemer er det nye sort i bilbranchen, men Audi tager det til nye højder med den såkaldte personal route assist. Med funktionen aktiveret logger navigationssystemet dine hyppigste køreture og destinationer ind og sammenholder disse med parkeringssteder og tidspunkter. Bilen lærer med andre ord din adfærd at kende og vil så småt begynde at komme med forslag til optimale ruter i forhold til trafiksituationen. En digital PA, om man vil.

En anden nyhed er køassistenten, som gør det muligt at slippe rattet og lade bilen selv styre speeder og bremse op til 65 km/t – indtil systemet af lovgivningsmæssige årsager bipper og beder dig om at tage fat igen. Bilen holder selv øje med trafikken og følger bare med. Endnu et skridt i retningen af den fuldt automatiserede kørsel.

Avanceret firehjulstræk

Med undtagelse af basismodellen trækker Q5 på alle fire hjul. Men i erkendelse af at de færreste kunder har behov for det brændstofkrævende firehjulstræk, så har ingeniørerne fundet en smart og elektronisk styret løsning. Ved normal kørsel er motor og gearkasse kun forbundet med forhjulene, mens mekanikken til baghjulene først kobles til, når det er nødvendigt. Tidligere roterede hele drivlinjen til bagakslen permanent. Det lyder måske lidt teknisk, men resultatet er et lavere forbrug, og det er da til at forstå.

Om det er det avancerede firehjulstræk, den lavere vægt eller den helt nye undervogn, som gør det, ved jeg ikke, men Q5 kører mere sportsligt end tidligere. Den styrer kvikt og præcist ind i svingene og opfører sig i det hele taget mere underholdende end forgængeren. På den støvede offroadrute i den mexicanske ørken er bilen knusende effektiv, mens den forkæler dig med fremragende komfort på de brede motorveje, som snor sig op gennem Baja California-halvøen. Luftundervognen føles eminent, men standardversionen med stålfjedre gør det også godt – den kan med fordel udstyres med adaptive støddæmpere for et bredere spænd mellem sport og komfort.

Startpris: 620.000 kr.

Priserne kender vi endnu ikke, men sikkert er det, at den nye Audi Q5 lanceres i Danmark til foråret. Den vil i første omgang kunne fås med to forskellige udstyrslinjier (Basis og Sport) og fire motorer, startende med en toliters diesel med 150 hk, som sendes på markedet til 620.000 kr.

Samme motor fås også med 190 hk, mens topmodellerne er en treliters V6-diesel med 286 hk og en toliters turbobenziner med 252 hk. En sekstrins manuel gearkasse er standard, men Q5 fortjener altså den syvtrins dobbeltkoblingsgearkasse, som er standard fra den 190-hestes diesel – alene designet af den flylignende gearvælger er pengene værd.

Den nye Q5 er mere end en opgradering af forgængeren. Den er smukkere, mere begejstrende at køre og teknisk mere raffineret end nogensinde. Konkurrenterne skal mere end nogensinde oppe sig for at true Audis dominans i klassen.

Model: Audi Q5 2,0 TDI S tronic

Motor: 2,0 liter, firecylindret, turbodiesel
Effekt: 150 hk ved 3.250-4.200 o/min.
Moment: 320 hk ved 1.50-3.250 o/min.
Transmission: syvtrins dobbeltkoblingsgearkasse
0-100 km/t: 7,9 sekunder
Tophastighed: 218 km/t
Forbrug: 20,4 km/l
Pris: ca. 700.000 kr.