Porsche Cayman har fået en mindre motor med mere power, og selv om det koster lidt af bilens karakter på lydsporsiden, bliver du stadig i godt humør, når du drejer nøglen.

Når Porsche præsenterer en ny model, skal du tit kigge godt efter for at se, hvad der helt konkret er nyt. Den nye Cayman er ingen undtagelse, for som så ofte før er det under huden, du skal finde de største nyheder.

Kendere vil givetvis lægge mærke til det milde ansigtsløft, hvor forlygterne nu har bi-xenon- og LED kørelys som standard, mens de klassiske Porschebogstaver på bagenden markerer forskellen på Cayman og 718 Cayman. 718-navnet referer til en af tressernes mest succesfulde racerbiler fra Porsche, og svaret på, hvorfor Porsche nu drager en gammel kending ind i legen, findes mellem den tosæders kabine og bagakslen. Ligesom den historiske racerbil er den nye Cayman nemlig udstyret med en firecylindret boxermotor.

Downsizing kaldes det, når bilproducenterne i dag reducerer motorens størrelse for ligeledes at reducere udledningen af kvælstoffer. Ligesom så mange andre gør Porsche i stedet brug af turboladning, hvilket hele rækken af 911-modeller allerede har mærket. I Cayman er der tale om en toliters turbomotor med 300 hestekræfter, mens Cayman S, som vi har haft fornøjelsen af, er en 2,5-liters med 350 hestekræfter.

Turboladeren er af samme variable type, som blev introduceret i 911 Turbo, hvilket sikrer et højere drejningsmoment over en bredere kam. Alt dette betyder, af den nye Cayman både er kraftigere, hurtigere og samtidig mere brændstoføkonomisk end nogensinde. Alle er glade, med andre ord.

Fire cylindre

Og dog. For de mest hardcore Porscheentusiaster bryder sig ikke om, at den karakteristiske lyd af en sekscylindret boxermotor er afløst af en noget mere almindelig lyd af en firecylindret turbo. Der er dog stadig tale om en raspende boxermotor, som for de fleste vil give den rette fornemmelse af sportsvogn, og når vi drejer den nye knap på rattet over i ’Sport’, og spjældene i udstødningen åbner sig, bliver lyden kraftigere og mere sprød, ligesom den skyder, når du slipper speederen.

Ingeniørerne har givet haft deres udfordringer med at få den nye motor til at lyde lige så godt som den gamle, men selv om entusiasterne har ret i, at den ikke længere lyder så inspirerende og raffineret som i gamle dage, er resultatet nu ikke ringe. Du bliver stadig i godt humør, når du drejer nøglen.

Ud over de nye motorer er Cayman også strammet op i bentøjet. Stivere fjedre, nye støddæmpere og et ti procent mere direkte styretøj er alt sammen noget, som får den nye Porsche til at opføre sig en tand finere. Ikke at udgangspunktet var skidt (end ikke den legendariske rallystjerne og Porscheambassadør Walter Röhrl vil afvise, at Cayman er den bedste køremaskine, fabrikken i Zuffenhausen har skabt), men Porsche har altid været dygtige til at fintune tingene.

Perfekt vægtfordeling

Nyheden angriber svingene som en sulten krokodille, og du bliver aldrig træt af den fornemmelse, det giver i ryggens nederste del, når du finder punktet i svinget, hvor du igen kan lade speederfoden flade ud og sende de 350 heste i asfalten via baghjulene.

Den perfekte vægtfordeling og det lave tyngdepunkt betyder, at selv nybegynderen hurtigt føler sig som en gudsbenådet racerkører. Ikke mindst, fordi den sekstrins, manuelle gearkasse automatisk tilfører mellemgas, når du kører bilen i ’Sport’- eller ’Sport Plus’-programmerne, som er en del af den nødvendige ’Sport Chrono’-pakke (41.196 kr.). Hurtigst er Cayman S dog med den syvtrins PDK-gearkasse. Det tager blot 4,2 sekunder at tilbagelægge distancen fra 0 til 100 km/t., hvilket er lige så hurtigt som i den 700.000 kr. dyrere 911 Carrera.

Klassisk sportsvogn

Der er ingen tvivl om, at den nye Cayman er den mest hightech til dato, men den føles alligevel så dejligt analog. En klassisk sportsvogn, nærmest retro, men naturligvis fyldt med alle de features, du forventer, såsom et nyt infotainmentsystem med touch-skærm, intelligente og dynamiske LED-forlygter og naturligvis også ’track day’-gejl som de ekstra dybe og ekstremt lette skålsæder i glas- og kulfiberforstærket plast. Efter et par dage må denne artikels skribent konkludere, at lyden uden tvivl er noget, den sande Porsche-entusiast skal vænne sig til. Men det skyldes nok mere, at motoren ikke lyder som før, end at den lyder, som den gør.

Rimelige priser

Prisen? Den starter på under en mio. kr., hvilket er ganske rimeligt for en Porsche med 300 hestekræfter. Skal der er S på (og det skal der altså), stiger prisen til 1.200.630 kr., og vores testbil var desuden beriget med ekstraudstyr for over 400.000 kr., blandt andet den elektroniske PASM-undervogn, 20-tommersfælge og sportssæder. Så lander vi på 1,6 mio. kroner, hvilket i sagens natur er noget dyrere, men stadig 300.000 kr. billigere end en skrabet 911.

Model: Porsche Cayman S

Motor: Firecylindret, 2,5 liter, turbo
Effekt: 350 hk ved 6.500 o/min.
Moment: 420 Nm ved 1.900 o/min.
Transmission: sekstrins, manuel gearkasse
0-100 km/t.: 4,6 sek.
Tophastighed: 285 km/t.
Forbrug: 12,2 km/l
Pris: 1.200.630 kr.