Land Rover Discovery er i sin femte generation netop blevet lanceret og introduceret i Danmark, og det er en klassiker af de helt store, der er blevet fornyet på mange, vigtige punkter. Men heldigvis har den bevaret alt det gode, der gør bilen til en ægte Land Rover.

Det var på Land Rovers danske Experience Center på Tirsbæk Gods udenfor Vejle, at vi fik lov til at kaste øjnene på den nye Discovery, der var flankeret af flere af Land Rovers klassiske modeller. Der var ved førte blik ingen tvivl om, at vi stod overfor en bil, der på en og samme tid var fornyet i sit design og konstruktion, samtidig med at den trak på traditionerne og historikken til den originale Land Rover model, der startede hele eventyret for næsten 70 år siden. Discovery modellen blev lanceret i 1989, og bliver altså nu lanceret i sin femte generation, hvor den fortsat tager sin plads i Land Rover-familien som den store arbejdshest.

Land Rover Discovery er skabt til at bestille noget. Og til at kunne klare de fleste udfordringer, men den har alligevel nogle af de lækre finesser, der kendetegner andre Land Rover modeller som f.eks. de finere Range Rover modeller. Det ses ikke mindst i designet og i kabinen, hvor Discoveryen er blevet mere luksuriøs og mere poleret end man har været vant til, og hvor der bliver trukket på flere af de løsninger, der bruges i koncernens øvrige modeller, inklusive Jaguars limousiner. Så selvom Discovery kan forcere nogle af de hårdeste forhindringer, kan den bestemt også bruges på de mere almindelige ture i byen og til repræsentation. Og når sandheden skal frem, så er det på disse ture på asfalt, at de fleste kilometer bliver tilbagelagt for ejerne af en Land Rover Discovery.

Men det er jo rart at vide, at bilen rent faktisk er i stand til at yde endnu mere og at den kan performe, hvis man står i en ekstrem situation. Det fik vi demonstreret på øvelsesterrænet omkrig Tirsbæk Gods, hvor vi kørte gennem en skov af smalle, smattede hjulspor, op og ned af stejle bakker i skoven, over en lille flod på en intermistisk bro, der var konstrueret af et par sammenbundne træstammer og ikke mindst gennem et vandhul, hvor vandets dybde rundede de 80 cm. Land Roveren klarede det hele og som chauffør følte man sig tryg. Det skyldes ikke mindst en række teknologiske landvindinger, der introduceres i den nye Discovery., såsom det smarte Terrain Response system 2, der automatisk tilpasser bilens køreegenskaber til det terræn, den kører igennem, All Terrain Progress Control, der er en slags fartpilot, der virker ved lave hastigheder og som giver føreren af bilen mulighed for at koncentrere sig 100 procent om at styre bilen i udfordrende omgivelser samt ikke mindst Hill Descent Control, der praktisk talt sørger for at bilen kommer sikkert ned af stejle, glatte bakker ved at styre hastigheden og ved at bremse separat på hvert enkelt hjul efter behov. Hvis du er stoppet med din Discovery i et mudderhul eller på en glat, stejl bakke, hjælper Gradient Release Control dig med at få bilen til at rulle uden hjulspin, så du undgår at grave hjulene dybere ned i mudderet eller at skride ud, når du træder på speederen.

Land Rover Discovery er blevet markant lettere, da den har smidt næsten et halvt ton af vægten, men det er fortsat en af markedets sværvægtere. Den har magelige siddepladser til syv voksne, og man kan styre indretningen af kabinen via et kontrolcenter ved bagklappen, så pladsen kan optimeres ift. bagage. Et elstyret system der kan folde bagsæderne sammen og op igen i mange kombinationer, så pladserne kan optimeres i forhold til antal passagerer. Og når vi er ved bagklappen, så er den som noget nyt ikke længere to-delt men nu én stor klap. Land Rover ved imidlertid, at mange ejere har sat pris på, at man i forbindelse med jagt- eller andre sports- og naturoplevelser har kunnet bruge den nederste del af bagklappen til at sidde på, og derfor har de udstyret bagagerummet med en praktisk siddeklap, der kan slås ud. Og når man sidder der, kan man i stedet glædes over den større bagklap, der giver et større udhæng at sidde under, hvis det regner.

Land Rover Discovery ligner i sin femte generation et endnu stærkere kort end den populære forgænger, og den leveres med såvel firecylindrede som sekscylindrede motorer. Priserne starter ved 900.000 kr. for den mindste, men man runder helt sikkert millionen, når man har valgt den foretrukne, større motorvariant og snuppet det ekstraudstyr fra listen, man ikke kan leve uden.