Panamera 4 E-Hybrid er den grønneste Porsche til dato, og benyttes den rigtigt, kan den konkurrere med Tesla på økotalenter. Men øvelsen koster på de ellers så unikke sportslige egenskaber.

Porsche Panamera 4 E-Hybrid både blæser og har mel i munden. Den er grønnere end afdelingen for økologiske grøntsager i Føtex og rammer alligevel 100 km/t. på bare 4,6 sekunder. Men er den så endnu en overlegen sejr for tysk automobilingeniørkunst? Ikke helt, men mere om det senere. Den nyeste udgave af Panamera er som forgængeren en plug-in-hybrid. Dvs. at den både har benzin- og elmotor samt rummer et stort batteri, som kan oplades i en almindelig stikkontakt. Bilen kan tilbagelægge op til 51 km på ren eldrift, hvor forgængeren måtte nøjes med 32 km – og samtidig er tophastigheden på eldrift steget fra 135 til 140 km/t.

Læg dertil, at den nye Porsche Panamera 4 E-Hybrid har permanent firehjulstræk og er en markant mere elegant konstruktion end forgængeren, og den ligner en vinder på alle parametre. Selv prisen er blevet bedre. Nu skal du ikke længere bløde flere hundrede tusinde kr. ekstra for en hybridudgave i forhold til en tilsvarende udstyret diesel- eller benzinudgave.

Hurtig som en sportsvogn

Motoren er en ny 2,9-liters biturbo-V6, og sammen med elmotoren smider den 462 hk ned i asfalten. Det er i sig selv nok til at gøre de fleste sportsvognsejere brødflove i en lyskrydsduel. Men det er måden, hybriden leverer kræfterne på, som imponerer mest. Hybriden yder nemlig massive 700 Nm allerede fra 1.100 o/min., og da Panamera nu har fået en lynhurtig ottetrins PDK-dobbeltkoblingsgearkasse (forgængeren dyrkede den traditionelle automatgearkasseteknologi), er bilen ude af startblokken som Usain Bolt på flugt fra en faderskabssag.

Når distancen 0-100 km/t. er tilbagelagt på under de fem sekunder, fortsætter den strømførende Porsche med at levere acceleration helt op til 278 km/t. For en bil med en dødvægt på over to tons er det en øvelse, som normalt kræver raketbrændstof og en astronautdragt.

Svær kombination

Så tænker du måske, om bilen virkelig kan være hurtig som en Porsche og grøn som en Tesla på samme tid? Ikke helt. På testruten uden for Cape Town løb batteriet tør for strøm halvvejs på ruten. Derefter fungerede bilen som en almindelig hybrid, der lader strøm op under nedbremsninger, og når du slipper speederen.

På papiret er Panamera 4 E-Hybrid opgivet til at præstere et forbrug på 40 km/l, men dét tal er baseret på en halvkunstig testcyklus, hvor bilen er fuldt opladt osv. I den virkelige verden bruger den ingen brændstof, når den kører på batteri, men når batteriet er tomt, er V6-motoren alene om at flytte de mange kilo. Derfor kom vi ikke meget over 10 km/l på den del af ruten, hvor elmotoren ikke havde strøm til andet end et sporadisk indgreb i ny og næ. Det er ikke meget kortere end en almindelig Panamera med benzinmotor, men fordi hybridudgaven har et par hundrede kilo ekstra batteri og eldrivlinje på slæb, er den hårdere spændt for, og det kan ses på forbruget.

Stærk, men tung

Køb derfor ikke en hybrid, fordi du regner med at kunne ramme 40 km/l på turen fra København til Skagen. Køb en hybrid, fordi du kører meget i by og altid har tænkt dig at lade bilen op om natten. Så kan en tur fra Charlottenlund til Kongens Nytorv og retur klares, helt uden at benzinmotoren går i gang, og så er miljøprofilen lige til en plads i bestyrelsen i Greenpeaces lokalafdeling (hvis vi formoder, strømmen er produceret på vedvarende energi og ikke kul).

Køredynamisk koster de mange ekstra kilo også, og en Porsche Panamera bliver aldrig nogen 911 på en kurvet racerbane. Mens den almindelige Panamera er imponerende adræt af en stor fem meter lang luksusbil at være, bliver hybridmodellens køreklare vægt på over 2,2 tons for meget til, at selv Porsches ingeniører kan få den til at føles let på tæerne. Her må de som os andre dødelige konstatere, at hvis man blæser og har mel i munden, flyver der en hvid sky ud af munden.

Hybrid på Porsches måde

Ser man på 4 E-Hybrid som en teknologisk præstation, er Panameraen en hyldest til, hvad Porsches ingeniører kan, hvis de sætter sig et mål. Bilen skal imidlertid bruges rigtigt, hvis man vil høste dens potentielle grønne udbytte, og som køber skal man være sig bevidst, at bilen ikke er eksponent for Porsches sædvanlige sporty stil.

Nu har det aldrig været Panameras rolle at være Porsches mest køredynamiske oplevelse – den rolle sidder Cayman tungt på – og derfor skal 4 E-Hybrid snarere sammenlignes med Mercedes S-Klasse og BMW 7-serie, der har lignende hybridteknologi. I den duel/triel er Panamera markant skarpere end begge disse konkurrenter.

Så selvom alverdens udviklingsafdelinger endnu ikke har knækket den teknologiske kode til at gøre en luksushybrid underholdende, er 4 E-Hybrid lige nu den skarpeste blandt alle de miljørigtige luksusbiler – og Porsche kan godt været bekendt at klistre sit legendariske våbenskjold på kølerhjelmen.

Model: Porsche Panamera 4 E-Hybrid

Motor: 2,9 liter, V6, biturbo + elmotor
Effekt: 462 hk ved 6.000 o/min. (systemeffekt)
Moment: 520 Nm ved 2.500 o/min. (systemmoment)
Transmission: ottetrins dobbeltkoblingsgearkasse
0-100 km/t.: 4,6 sekunder
Tophastighed: 278 km/t.
Forbrug: 40,0 km/l
Pris: 1.958.000 kr.