Der findes andre og mere luksuriøse miljøvenlige hybridbiler end en Toyota Prius. Luxury Aficionados brugte et par dage bag rattet af den grønneste BMW 7-serie, som giver et mindre skræmmende billede af den dag, de fossile brændstoffer slipper op.

Skrappe miljøkrav har presset bilproducenterne til at udvikle alternativer til den konventionelle brændstofmotor. Ikke bare i Europa, men også på gigantmarkederne USA og Kina, som danner grundlag for de strategiske retninger, fabrikkerne sætter.

Toyota Prius er den mest solgte hybridbil i verden, men BMW 740Le iPerformance er et noget mere interessant bud på en bil med samvittigheden i orden. ’Le’ skyldes, at vi har fat i en lang udgave, som ministre og andre højtstående embedsfolk elsker på grund af den ekstra plads til bagsædepassagerernes ben og notebooks. ’iPerformance’ skyldes, at bilen med sit hybridsystem befinder sig et sted mellem den normale 7-serie og BMW’s elektriske i-biler. Den fås endda med firehjulstræk, men vi må nøjes med den baghjulstrukne version – dog med ekstraudstyr til en pris, du må give for en normal familiebil, men mere om det senere.

Dit eget kraftværk

Lad os køre en tur. Først kobler du lige bilen fra. Den er nemlig en plug-in-hybrid, hvilket betyder, at du kan lade den op med ledning. Især Tesla-ejere vil vide, at offentlige ladestandere findes flere og flere steder i Danmark, og at strømmen udbydes af firmaer som Clever, ligesom et stigende antal private virksomheder får opstillet standere i miljøets tjeneste.

Det er nemt nok – du hiver bare studsen ud af stikket på bilens venstre forskærm og sætter den tilbage i standeren. Åbn døren, og brug et par sekunder på synet af den luksuriøse kabine, inden du sætter dig ind. Du vil opleve en smagfuld blanding af læder og lakeret træ, pyntet med aluminium og flere displays end i en operationsstue.

Fordelen ved hybrid er indlysende. Ved hjælp af en elmotor sænker du køretøjets brændstofforbrug, men begrænser ikke rækkevidden som på elbiler, da du stadig har en konventionel brændstofmotor ombord. Du medbringer dit eget kraftværk, med andre ord, til forskel fra rene elbiler, som er afhængig af en strømkilde, hvilket begrænser rækkevidden.

Flotte forbrugstal

BMW 740Le iPerformance rummer med andre ord også en benzintank, om end den med 46 liter ikke er særlig stor. Samme karakteristik kan bruges på den lille, firecylindrede motor, som takket være turbo og 255 hestekræfter til gengæld er ret kraftig. Benzintanken er placeret under bagagerumsgulvet, mens batterierne, som føder elmotoren med strøm, er placeret under bagsædet – til forskel fra tidligere hybridbiler, hvor batteriet som regel snuppede al bagagepladsen.

Al denne teknologi kan du imidlertid ikke se, og bortset fra den ekstra tankklap ligner 740Le iPerformance enhver anden udgave af den majestætiske 7-serie. Under metallet adskiller den sig imidlertid fra flokken ved eksempelvis at have visse elementer i chassiset skabt i kulfiber. Ikke mindst skulle den ifølge specifikationsarket køre 45,5 kilometer på en enkelt liter benzin, hvilket naturligvis kræver, at du kører bilen som paven på vej til messe samt husker at lade den op, hver gang, du parkerer den.

Ikke desto mindre befinder den store BMW sig i samme kategori som de mest miljøvenlige biler på markedet med kun 620 kr. årligt i grøn ejerafgift. Det er flot klaret af en over fem meter lang og to tons tung limousine til godt 2,1 mio. kr. med udstyr.

Lydløs limo-kørsel

Tryk på startknappen, og arsenalet af displays og skærme vågner. Motorlyden udebliver dog. Er der strøm på batteriet, er det nemlig elmotoren, som til at begynde med driver værket. Helt op til 48 kilometer skulle det være muligt at køre alene på strøm.

Vi gør et forsøg, og vi når både at køre på motorvej med 110 km/t og gennem adskillige lyskryds i byen, før batteriet er tømt, og kraftværket må give op og have hjælp af motoren. Den lydløse fremfærd passer glimrende til den store limousine, og med elmotorens 113 hestekræfter kan du uden problemer følge med trafikken.

Når turbomotoren aktiveres, stiger effekten til 326 hestekræfter, og så er fartressourcerne naturligvis ikke noget problem (selv om lyden af de fire cylindre ikke matcher den fine fornemmelse af über-BMW). Du kan imidlertid køre bilen på flere forskellige måder, alt efter om du har grøn samvittighed – eller virkelig travlt. Tyskeren har de sædvanlige Comfort-, Sport- og Eco Pro-køreprogrammer, ligesom der er tre forskellige indstillinger for eDrive-hybridsystemet. Det lyder indviklet, men er det ikke, for ved hvert tryk på knappen ved siden af gearvælgeren toner der nemlig en forklarende grafik frem på det enorme display på instrumentbordet.

Intelligent hybrid

Auto eDrive lader bilen bestemme, hvad den skal gøre. Den vil køre på strøm ved lave hastigheder, hvis batteriniveauet tillader det. Benzinmotoren træder først til, når det bliver nødvendigt omkring 80 kilometer i timen, eller hvis du træder speederen i bund. Et ’power meter’ angiver, hvor mange procent af de samlede kraftressourcer, du anvender.

På displayet kan du med interaktiv 3D-grafik følge med i, hvornår den ene og den anden motor er i gang. Foretrækker du den lydløse kørsel, gælder det Max eDrive, hvor bilen kører på strøm alene med op til 140 kilometer i timen, mens benzinmotoren er klar til at springe i gang med et frisk step på speederen.
Hvis ikke du allerede har opfanget det, er batteriet og dets strømniveau afgørende for, hvor langt du kører på dråberne. Hvis du aldrig lader bilen op, vil du måske opnå et brændstofforbrug, som er bedre end en tilsvarende benzinversion, men ikke så lavt som en diesel.

Det laveste forbrug opnås selvfølgelig, hvis du tanker køretøjet op med strøm, hver gang en køretur ender. Det kræver, at du altid parkerer foran en ladestander, hvilket er en ret ambitiøs tanke, selv om navigationssystemet gerne hjælper dig med at finde én. Batteriet oplades imidlertid også, mens du kører, og med Battery Control kan du på smart vis disponere over strømmen. Du indstiller, hvor mange procent af batteriets strømniveau, du vil have til rådighed til senere, og så sørger systemet selv for at lade strøm i stedet for at bruge det, eksempelvis på motorvejen ind mod byen.

Kongeligt bagsæde

Nok om avanceret teknologi. Hvis du hellere vil flade ud oven på dagens sidste bestyrelsesmøde, er bagsædet i en 7-serie ikke det værste sted at befinde sig. Med den ekstra lange akselafstand følger nemlig også de ekstra komfortable sæder, som desuden kan udstyres med ventilation (23.313 kr.) og massage (21.549 kr.).

Skal du forkæles, bør du bestille Executive Lounge-pakken, som for 243.900 kr. blandt andet giver dig elektriske fodhvilere, et intelligent massagesystem, to titommers TV-skærme samt et lækkert touch-display til styring af herlighederne. Testbilen var desuden udstyret med Ambient Air (6.269 kr.), som giver en særlig duftstemning i kabinen, ligesom det store panoramatag, som er standard, giver et herligt lys. For ikke at tale om det omfattende hi-fi-system fra Bowers & Wilkins, som ganske vist koster det samme som en Toyota Aygo, men til gengæld leverer en koncertoplevelse, som kan få dig til at glemme alt om dagens eventuelle kursfald.

Fast styretøj

Du skal nu ikke ærgre dig, hvis du får chaufførtjansen, for 7-serien er nok den mest involverende luksuslimousine, du kan køre, hvilket også gælder 740Le iPerformance. Den adaptive luftundervogn, som tilpasser sig underlaget, er standard, og når du aktiverer Sport-programmet, får du en skarpere speederrespons, et mere fast styretøj og kvikkere reaktioner i den ottetrins automatgearkasse, som i årtier har gjort bilerne fra Bayerische Motoren Werke til køremaskiner.

Dette prædikat klæber sig stadig til mærkets største model, selvom om den er proppet med den seneste brændstofbesparende teknologi – hvilket bør berolige dem, der går og frygter fremtidens elektriske biler.

Model: BMW 740Le iPerformance

Motor: 2,0 liter, firecylindret, turbo + el
Effekt (benzin): 255 hk ved 5.000 o/min.
Effekt (el): 113 hk ved 3.170 o/min.
Moment (benzin): 400 Nm ved 1.550 o/min.
Moment (el): 250 Nm
Transmission: ottetrins automatgearkasse
0-100 km/t.: 5,5 sek.
Tophastighed: 250 km/t.
Forbrug: 45,5 km/l
Pris: 1.895.000 kr.