Mercedes CLA Shooting Brake har selv i mindste AMG-udgave power og attitude, og samtidig er bilen overraskende hverdagsvenlig.

I gamle dage var AMG-betegnelsen forbeholdt biler, hvis eneste formål med livet syntes at være at tage deres ejere af dage. Store, brutale V8-motoriserede monstre med manerer som en havnearbejder og en bagende mere løs på tråden end James Bond. Og vi elskede dem for det. De var indbegrebet af automobilt vanvid. 

Veldresseret firehjulstrækker

I dag er AMG-troldmændene fra Affalterbach dog blevet væsentlig mere veldresserede i deres tilgang til automobilsnedkeri. Med tilføjelsen af firehjulstræk og hele pædagogseminariet af elektroniske assistentsystemer skal en Mercedes-AMG stå tidligt op for at ryste sin ejer. 

Da Mercedes-AMG A35 blev præsenteret tidligere på året, kunne jeg ikke lade være med at tænke på, om AMG alligevel var gået hen og blevet for pæne. En 306-hestes hatchback med firehjulstræk er der ærlig talt ikke meget mere rock’n’roll over end Rasmus Seebach på en vandkæmmet dag. Men det var fordommen. På en snoet vej var den nye A35’er faktisk mere underholdende end den gamle AMG A45 med 385 hk. Så vi ved, at motoren ikke er så dum endda. 

Nu har Mercedes så vinklet motoren ned i stationcarudgaven af Mercedes CLA. Eller – det hedder slet ikke stationcar, for det kalder man ikke en stationcarudgave af en coupé, så tyskerens officielle navn er Shooting Brake. Denne betegnelse brugte man tidligere til en todørs jagtbus på de britiske godser i automobilets barndom. Og der kan skrives en afhandling om, hvor malplaceret navnet er til en lille, kompakt performancestationcar. Men det må blive en anden gang.

Praktiske elementer der spiller

Mercedes CLA er visuelt forbløffende vellykket som Shooting Brake og slår i denne anmelders optik firedørsudgaven af CLA. På den praktiske front giver den højere taglinje bedre hovedhøjde på bagsædet samt ekstra bagageplads, så både kosmetisk og funktionelt slår Shooting Brake den almindelige CLA. Merprisen er 25.000 kr., og så har jeg svært ved at finde særlig mange argumenter for ikke at vælge en Shooting Brake.

Modelprogrammet strækker sig fra en 180d med 116 dieselhestekræfter til 391.698 kr. til en AMG 45 S 4Matic+ med 421 hk og en prisseddel på 1.014.928 kr. Den testede Mercedes-AMG CLA 35 Shooting Brake 4Matic koster fra 719.000 kr. og synes som det perfekte match mellem power og pris.

Motoren er en firecylindret 2,0-benzinturbo, der yder 306 hk og 400 Nm. Det virker godt matchet med bilens omkring 1,6 tons kampvægt. Kræfterne sendes til hjulene via en syvtrins AMG-dobbeltkoblingsgearkasse, der lægger gearene lynhurtigt og effektivt ind. Firehjulstræk kunne indikere, at bilen kører lidt for velfriseret og uden drama med for meget greb. 

Der er da heller ingen tvivl om, at bilens greb er forrygende, men jeg lokker den nu alligevel til at levere lidt underholdning på en snoet sidevej. Vi taler ikke om udskridninger som i en gammeldags selvmorderisk AMG, men med et veltilrettelagt speedløft her og en rigtigt placeret nedgearing der leverer bilen en forfriskende lørdag-formiddag-køreoplevelse.

Sanserne er på spil

Alt sammen akkompagneret af et frisk soundtrack fra motoren – især i Sport-indstillingen. Det kan godt være, at bilens højttalersystem hjælper lyden lidt kunstigt på vej, og principielt set er jeg ikke fan af kunstig lyd. Det øger imidlertid køreglæden, og så taler vi ikke mere om det. 

0-100 km/t. bliver ekspederet på imponerende 4,9 sekunder, og det ikke bare lyder hurtigt, det føles også hurtigt. 

Alt i alt er det her måske ikke en AMG af fordums vanvid, men den har markant mere karakter end en 220d, og den bringer AMG-stjernestøvet ud til en ny målgruppe. Set i den optik er 35-betegnelsen ikke den udvanding af AMG-navnet, som jeg frygtede, første gang jeg hørte om det. Og skal man have indgangs-AMG-modellen med 35-betegnelsen, er CLA Shooting Brake den smukkeste og mest praktiske indpakning til den lille, men underholdende 306-hestes drivlinje.

Model
Mercedes-AMG CLA 35 Shooting Brake  
Motor 
2,0-liters R4-turbobenzin
Ydelse
306 hk v. 5.800 o/min.
Moment
400 Nm v. 3.000 o/min.
Transmission
Syvtrins AMG-dobbeltkobling automatic
0-100 km/t.
4,9 sekunder
Topfart
250 km/t. 
Forbrug
12,7 km/l
Pris
719.998 kr.

Læs mere om Mercedes CLA Shooting Brake her.

Læs hvad vi ellers skriver om biler her.