Med lanceringen af GLE Coupé smider Mercedes-Benz sin første SUV-coupé i handlen. En bil, der sprænger rammerne for irrationelt automobilsnedkeri, ikke mindst i AMG-versionen med 585 hestekræfter. Den er vanvid på fire hjul – og det klæder den forbløffende godt.

De østrigske alper bliver en anelse flydende, mens torsoen mases tilbage i sædet. Firehjulstrækket veksler V8-motorens 585 hestekræfter til fremdrift, og underkæben sendes langsomt mod brystet. Den her bil er hurtig. Vanvittig hurtig. Og hurtigheden overrasker. For med en kampvægt på 2,3 tons har vi ikke ligefrem med en vaks lille sportsvogn at gøre. Det her er en fuldfed SUV med faldende taglinje og efternavnet Coupé. Det fulde navn er Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic Coupé. Et navn, der er en tysk kurfyrste værdigt og dækker over Mercedes’ seneste tilføjelse til modelprogrammet – og en klar konkurrent til BMW X6.

Det stod ikke skrevet nogen steder, at verden stod og manglede en SUV i coupéformat for bare få år siden. En coupés elegante, lavtflyvende linjer hører sportsvognsuniverset til og rimer på sportslig kørsel og weekendture til Sydfrankrig. SUV’en derimod har offroadambitioner og er hestefolket og jægernes bedste ven.

Hesteejere og jægere kan imidlertid åbenbart også have brug for en tur til Monaco, for i 2008 lancerede BMW deres X6. Mens en række automobilæstetiske smagsdommere, hovedsageligt i Europa, vrængede på næsen af den aparte kombination, kunne BMW grine hele vejen til banken. I USA solgte bilen nemlig som håndvåben i konfirmationssæsonen.

Individuelt kompromis

I forbindelse med en kraftig opdatering af Mercedes ML, der i samme ombæring skifter navn til GLE, lancerer Mercedes-Benz nu en værdig modstander til BMW X6 i form af GLE Coupé, og det er med fuldt skrald.

Den internationale testkørsel starter i den lille lufthavn i Allgäu i Bayern, og vi stiger først ombord i en GLE 450 AMG 4Matic Coupé. En V6-biturbo med 367 heste burde være rigeligt. Det er det også. De næste to timer sydpå til Østrig er en lang og afslappet joyride gennem et hedebølgeramt Bayern.

På de første bjergveje viser bilen sig yderst kapabel, og i kurver er den overraskende letbenet. I ’Comfort’ opleves undervognen en anelse for blød og vuggende, men det bliver bedre i ’Sport’, hvor motor og gearkasse dog bliver lidt for hysterisk til cruising. Kompromiset findes i den individuelle indstilling ’Individual’, hvor styretøj, motor og gearkasse kan sættes som i ’Comfort’, mens den luftaffjedrede undervogn kan sættes som i ’Sport’.

Hurtig som en Cayman

Vejen mærkes tydeligt, og det leder os tilbage til det indledende kompromis, som kendetegner en SUV-coupé. For lige meget, hvor sportslig GLE Coupé vil være, så kæmper den med et højt tyngdepunkt. Skal det tøjles, må undervognen strammes op, og det koster på komfortniveauet.

Når det er sagt, har Mercedes løst opgaven med en imponerende omhu, og det optimale kompromis nås i min bog med ovennævnte individuelle indstilling. Motoren lyder voksen og bredskuldret, og kun i en enkelt overhalingssituation op ad bakke må jeg ty til skiftepalen til venstre på rattet for at hente en ekstra nedgearing og et bedre moment. Fair nok, for de 520 Nm har immervæk 2,2 tons at slæbe på.

Et kig på specifikationsarket siger, at bilen skal bruge 5,7 sekunder på at nå 100 km/t, hvilket matcher en Porsche Cayman. GLE Coupé er bestemt ikke langsom.

Absolut Mageløs Galskab

Efter kaffepausen byttes V6 ud med V8 i AMG-udgaven. Vi kunne også have valgt en V6-diesel, men når der nu er en AMG ledig, så er det decideret dumt at nøjes.

Den store 5,5-liters V8’er aktiveres med et tryk på startknappen, og den springer i gang som en bjørn, der ikke er glad for at blive vækket. Kendere elsker AMG-modellernes vrede lydbillede, der får folk til at trække helt ind til hækken på fortovet, selv når bilen triller forbi ved lav fart.

Tre sving senere lægger jeg bånd på mig selv og sætter bilen i ’Sport+’-mode, og med et frit stykke alpevej forude sendes pedalen dybt ned i det tykke gulvtæppe. Mercedesen returnerer med en hurtig nedgearing fra den syvtrins automatgearkasse, og bilen sætter af med al magt. Det er vægtforskydning med en fart og i et omfang, der normalt hører hjemme på dækket af et hangarskib.

Den tyske brumbasse

På papiret rammer AMG GLE 63 S Coupé de 100 km/t på 4,2 sekunder, og topfarten er 280 km/t i den hidsigste opsætning – i en bil, der vejer som to Volkswagen Up, en Bokse-Brian og en fyldt Bilka-indkøbsvogn tilsammen …

Det er det glade vanvid på 22 tommer store fælge. Der er ikke mange biler på offentlig vej, der kan følge med den her konstruktion, og slet ikke biler født på en platform, der er beregnet til hesteanhængerkørsel og blød skovbund. I svingene er nyheden imponerende effektiv, og hele Mercedes-Benz’ arsenal af momentudvekslingssystemer, firehjulstræk og en hurtigt arbejdende luftaffjedring gør sit til at afbøde den realitet, at bilens tyngdepunkt er alt for højt til at lege sportsvogn.

GLE Coupé er som brumbassen, der ikke burde kunne flyve, men trodser omverdenens logiske indvendinger og gør det alligevel, fordi den kan.

Mercedes kan også.