Japanerne har forfinet Mazda MX-5, og den har aldrig optrådt mere harmonisk og velafbalanceret end i den skrigende orange 30th Anniversary-jubilæumsmodel.

Historien begyndte i virkeligheden helt tilbage i 1980’erne. Nogen i Mazdas bagland bemærkede, at der i takt med den britiske motorindustris langsomme selvmord blev længere og længere mellem de små, tilgængelige topersoners sportsvogne. Man begyndte derfor forsigtigt at lege med tanken om at lancere en nyfortolkning af den klassiske britiske sportsvogn i stil med MGB og Lotus Elan. 

I 1989 mødte verden for første gang Mazda MX-5 på Chicago Auto Show, og siden har Mazda ikke set sig tilbage. Mazda MX-5 passerede en mio. solgte biler i 2016, og modellen er verdens mest solgte åbne topersoners sportsvogn nogensinde. I 2015 lancerede Mazda fjerde generation, og det er netop fjerde generation med modelkoden ND, som jubilæumsmodellen 30th Anniversary Edition er baseret på.

3.000 eksemplarer på verdensplan

Jubilæumsudgaven produceres kun i 3.000 eksemplarer på verdensplan, og af dem er de 18 sendt til det danske marked. Alle 3.000 er skrigende orange. Nogen hos Mazda må have fundet det genialt at lave bilen i noget, der minder om Donald Trumps ansigtskulør – måske for at komme en handelskrig på biler i forkøbet. 

Jeg ville personligt have foretrukket bilen i en mere afdæmpet farve, men på den anden side skiller nyheden sig ud. Jubilæumsmodellerne er alle nummererede, og de har alle sidste års opdaterede motor på 184 hk, undervogn med elementer fra Bilstein, Recaro-sæder, differentialespær og ekstra kraftige bremser. Da MX-5 i forvejen – selv med basismotoren på 1,5 liter og 130 hk – er forrygende, er den decideret fremragende med benzinmotoren på 184 hk uden turbo. 

Dét ekstra boost

Det sidste er afgørende, for selvom turboladning giver et ekstra boost, så fjerner det også en anelse af den sprøde og lineære måde, en motor uden turbo leverer sine kræfter på. MX-5-motoren er både omdrejningsvillig og lineær og leverer flere og flere kræfter, jo nærmere du kommer det røde felt på omdrejningstælleren. Ved 4.000 o/min. leverer bilen sit maksimale drejningsmoment på 205 Nm, og ved 7.000 omdrejninger er alle 184 hk til rådighed. Men det er ikke kun motoren, der er genial.

En søndag morgen kigger jeg efter den første cappuccino ud ad vinduet på den orange MX-5, mens espressomaskinen varmer op til den næste kop. Familien sover, og søndagsavisen ligger åben på køkkenbordet. Men i stedet for at brygge cappuccino nummer to og vende tilbage til avisen slukker jeg maskinen. Jeg slår vejen forbi arbejdsværelset og snupper mine kørehandsker på vej ud til bilen. Det er kun fem grader varmt, men solen skinner, så taget vippes ned bag sæderne, mens motoren varmer op. 

Tagkonstruktionen er mekanisk, så det er bare at hive i et håndtag og klikke taget ned på plads. Det tager blot tre sekunder, og fordi taget er mekanisk, er der ikke en række elmotorer, der både vejer og kan gå i stykker. Det er meget karakteristisk for bilen og har været det siden første generation. Den er simpel, analog og ligetil. 

Fuld tilfredshed

Jeg griber om den lille gearstang og lægger første gear ind. Bilen sætter i gang med et spædt hjulspind i ærtestenene. Jeg ønsker ikke at vække familien, men koblingen er kontant. Vel ude af byen rammer motoren arbejdstemperaturen, og det samme gælder gearkasseolien. Der findes næppe en strammere og mere tilfredsstillende gearkasse end den sekstrins manuelle i MX-5. 

Jeg kører bilen ud i gearene og finder den ene mere forrygende svingkombination efter den anden. Vægtfordelingen mellem for- og bagaksel, styretøjets præcision og den rappe speederrespons gør bilen til en udsøgt fornøjelse. Det er mere en sanse- end bare en køreoplevelse. 

De ekstra kræfter, den strammere undervogn, de kraftigere bremser – alle de små forbedringer på jubilæumsudgaven gør en af historiens allerskrappeste sportsvogne endnu bedre, og bortset fra farven er det stort set umuligt at sætte en kritisk finger på Mazdas skarpslebne jubilæumsudgave af storsællerten MX-5. 

Dette er en bil, man først stiger ud af, når tanken er tom, eller andre presserende behov melder sig. For mig er det dagens andet skud koffein, men det er næsten middag, inden espressomaskinen får lov at varme op til anden runde.

Model
Mazda MX-5 30th Anniversary Edition
Motor
2,0 liter, R4, benzin
Ydelse
184 hk v. 7.000 o/min.
Moment
205 Nm v. 4.000 o/min.
Transmission
Sekstrins manuel og baghjulstræk
0-100 km/t.
6,5 sekunder
Topfart
219 km/t.
Forbrug
14,5 km/l
Pris
444.300 kr.

Læs mere til Mazda MX-5 her.

Læs hvad vi ellers skriver om biler her.