Den nye Audi Q4 kombinerer elbilens fordele med SUV-formatet. Bilen går ikke efter optimal power og ladehastighed, men leverer solide Audi-dyder i et yderst spændende indspark i klassen for kompakte luksuriøse elbiler.

Det er imponerende, som VW-gruppen er i stand til at differentiere sine produkter. For skal vi være helt ærlige, så er Audi Q4 rent teknisk tæt på identisk med Volkswagen ID.4 og Skoda Enyaq. Men i det ydre design er de tre modeller markant forskellige, og indenfor er de som født af tre vidt forskellige forældrepar.

Q4 fås i tre versioner med enten 170, 204 eller 299 hk og firehjulstræk. Den midterste leverer det bedste kompromis mellem performance og rækkevidde.

Det er især på interiøret, at Q4 tager kegler. Den er ikke dyppet i karret med pianolak (som ID.4), og den har masser af gode gammeldags fysiske knapper frem for trykfølsom plast. Det er små ting, men det giver bilen en større aura af eksklusivitet og modenhed, og det er luksus for mig.

At rattet er mere eller mindre firkantet, det lever jeg med (jeg gad godt at have været med til det møde, hvor de gode argumenter for et firkantet rat blev fremhævet …), og jeg lever også med, at plastkvaliteten på nogle af de mindre synlige flader er på grænsen af normal Audi-kvalitet. For overordnet set oser Q4 af den klassiske stilrene og funktionelle luksus, som vi er vant til fra mærket med de fire ringe.

Instrumentbordet er klassisk Audi og leverer en fin kombination af digitale lækkerier og fine materialer.

Dette er den tredje rene elbil fra Audi. Den er mindre og markant billigere end den første elektriske SUV, der blot hed e-tron, og den er langt mere folkelig end topmodellen e-tron GT, der er Audis fortolkning af Porsche Taycan. Q4 er altså elbileksamen for mærket fra Ingolstadt. Det er bilen, der skal bevise, at Audi kan andet end at lave snævre nicheprodukter med elmotorisering.

Q4 fås i to forskellige batteristørrelser. En lille på 52 kWh og en stor på 77 kWh med en rækkevidde på op mod henholds- vis 333 og 509 km. Bilen kommer med tre forskellige modelbetegnelser: 35 e-tron, 40 e-tron og 50 e-tron quattro. 35 e-tron har det lille batteri og en elmotor på 170 hk og koster fra 349.990 kr. Q4 40 e-tron har det store batteri og en elmotor på 204 hk og koster fra 384.990 kr., mens topmodellen 50 e-tron quattro har firehjulstræk frem for baghjulstræk og en samlet ydelse fra begge elmotorer på 299 hk og koster fra 459.990 kr.

Derudover kommer Q4 også i en coupéformet Sportback, der koster 15.000 kr. mere og har marginalt mindre plads i hovedhøjde på bagsædet og i reel bagagerumsplads. Jeg ryster principielt altid lidt opgivende på hovedet over de coupéformede SUV’er, da de koster mere og leverer mindre funktionel brugbarhed – hvilket jo rent faktisk er SUV’ens raison d’etre. Men det er naturligvis op til de enkelte købere, om de vil gå på kompromis.

Kabinen er forbløffende rummelig med mere plads end i en Audi Q5.

På rækkevidde er Q4 fint på niveau med konkurrenter som Polestar 2, Volvo XC40 P8 Recharge og Mercedes EQA, men på performance stikker svenskerne med 408 hk og accelerationstider nede under fem sekunder helt af. Her ligner selv Audis topmodel Q4 50 e-tron en søvngænger på valium med sine 6,2 se- kunder for 0-100 km/t.

Alligevel er jeg faktisk tilbøjelig til at læne mig mere op ad Audis powerfilosofi end svenskernes. For hvem har brug for mere end 300 hk i en kompakt SUV? Du kan alligevel ikke udnytte potentialet, og selv hvis du gør, betyder SUV’ens højere tyngdepunkt, at den er mere eller mindre uduelig i en hurtig S-kurve. Fart uden matchende køredynamik er lidt ligesom en bøf uden salt eller kaffe uden koffein. Det bliver sådan lidt halvhjertet.

”Audi har mere end bestået

deres første eksamen i faget folkelig luksuselbil”

Testbilen er en Q4 40 e-tron med 204 hk og en 0-100-km/t.-tid på 8,5 sekunder, og det er faktisk helt perfekt til bi- len og dens øvrige talenter. Topfarten er elektronisk begrænset til 160 km/t., og her bliver det måske lige nærigt nok. Forestil dig, at du gerne vil lave en tjep overhaling på autobahn, og du så rammer begrænseren. Det vil være grænseløst irriterende. Jeg er med på, at høj fart dræber rækkevidden med en appetit som Pavarotti i en tapasbuffet, men lad nu chaufføren selv vælge, om han vil køre hurtigt tør for strøm, i stedet for at lægge en 160-km/t.-begrænser ind. Topversionen Q4 50 e-tron må køre 180 km/t., og det er mere spiseligt på autobahn.

Q4 ligner en Audi, men dens lukkede kølergrill indikerer, at der er tale om en elbil.

På forbrug og rækkevidde præsterer Q4 respektabelt. Under en langtur med en del motorvej kørte testbilen med 204 hk og 77 kWh batteri med et forbrug helt ned til 17 kWh/100 km. Det giver en realistisk rækkevidde på lige over 450 km. Okay – det var vindstille og sommer, men forvent over 400 km i næsten al slags vejr. På opladningsfronten lader bilen med 11 kW derhjemme – som alle andre – og på en hurtiglader lader modellerne 40 og 50 med op til 125 kW. Det giver en opladning fra 5 til 80 pct. på 38 minutter, og da det passer med en motorvejsburger og et toiletbesøg, er det ikke dumt. Men hvis ikke du er sulten eller skal på toilettet, er det lige i underkanten i en tid, hvor svenskerne lader med 150 kW, Tesla med over 200 kW, og de to nye koreanske elbiler Ioniq 5 og EV6 med op til 250 kW.

Apropos ladning har Q4 ikke et bagagerum foran. Det kan undre al den stund, at motoren er placeret bagi. Det betyder, at dine beskidte ladekabler skal ligge i bagagerummet sammen med din bagage. Ved førstkommende facelift ville det klæde Audi at give bilen et lille kabelrum ude under frontklappen.

Køredynamisk er bilen ikke en fest, men den er forudsigelig, neutral og tackler sine 2.125 kg komfortabelt.

Det ændrer dog ikke ved, at den nye Q4 e-tron er et virkelig spændende indspark i klassen for kompakte luksuriøse elbiler. Audiens styrke er dens karakteristiske design, dens funktionelle kabine og skarpe prissætning.

Vælg bare en Q4 40 e-tron, og giv den lidt lækkert ekstraudstyr, og du er kørende i en formidabel elbil til under 500.000 kr. Det får du næsten ikke en tilsvarende udstyret Audi Q3 til, og så er Q4 faktisk på størrelse med en Q5 målt på plads i kabinen.

Argumenterne for at blive elbilist står pludselig i kø – medmindre du kører med campingvogn (Q4 må kun trække 1.000- 1.200 kg), ofte har køredage med mere end 400 km eller bor i lejlighed uden mulighed for hjemmeladning. Ja, okay – måske elbilerne stadig har lidt udfordringer. Men til dem, der ikke har den slags udfordringer, er Audi Q4 et afsindigt spændende alternativ, og man må konkludere, at Audi har mere end bestået deres første eksamen i faget folkelig luksuselbil.

Q4 har et smukt, karakteristisk design og er prissat yderst attraktivt.

AUDI Q4 40 E-TRON ATTITUDE

Motor

En elmotor og baghjulstræk

Ydelse

204 hk

Moment

310 Nm

0-100 km/t.

8,5 sekunder

Topfart 160 km/t.

Batteri

77 kWh netto (82 kWh brutto)

Rækkevidde

508 km (WLTP)

Ladehastighed

11 kW (hjemme) og op til 125 kW (lynladning)

Pris

399.900 kr.