Ford Edge sælger strygende i USA, men vil nu også vil kapre kunder fra Europas voksende SUV-marked, hvor konkurrenterne hedder Audi, Volvo, Mercedes og BMW. Salgsmidlerne er masser af plads, masser af udstyr, tilpas med luksus – og en interessant pris.

Europa vil have SUV-biler som aldrig før. Det sprøjter nærmest ud med højbenede livsstilsbiler i alle former og størrelser, og nu vil Ford have en bid at det marked, hvor populære modeller som Audi Q5 og Volvo XC60 i øjeblikket sælger godt.

Ford Edge er stor, faktisk på størrelse med luksusmodellerne Audi Q7 og Volvo XC90, selvom den tilhører klassen lige under. Dette er bestemt en fordel i kabinen, som er markant bredere end konkurrenterne, især på bagsædet, hvor du har fyrstelig plads. Til gengæld må du undvære muligheden for en tredje sæderække, og således har Edge kun plads til fem personer.

Bilen ser bombastisk ud og er lidt amerikaneragtig at svinge sig op i. Du skuer ud over en bred fronthjelm med markerede ’power domes’, men kan du lide at køre i store biler med godt udsyn, vænner du dig hurtig til de grandiose dimensioner.

Glimrende basisversion

Edge føles lækker og velindrettet, og udstyrsmæssigt har den det hele. Amerikaneren ligner en offroader, og den trækker permanent på alle fire hjul via et elektronisk system, som kan fordele kræfterne efter behov. Bilen kan godt mosle sig gennem en halv meter mudder (vi prøvede selv efter på en dertil anlagt skovstrækning), men føler sig nok mere hjemme i lettere terræn. En dansk vinter er dog intet problem. Eller udflugt i Vadehavet.

På snoede landeveje styrer Edge mere dynamisk, end man forventer af så stor en bil. Modsat modellerne i USA kommer bilen til Europa med to forskellige toliters-dieselmotorer med 180 og 210 hestekræfter, og selv om der er godt med skub i den kraftigste, gør basisversionen det glimrende.

Interessant pris

Ford Edge fås i tre forskellige udstyrsniveauer og er selv i basisversionen ’Trend’ flot udstyret med blandt andet tozonet klimaanlæg, forlygter med kurvelys, LED-baglygter, SYNCsystem med nitommers touchskærm, bakkamera og 19-tommershjul.

Der mangler med andre ord ikke noget i Ford Edge, som blev lanceret i USA sidste år, hvor den blev den mest solgte SUV i sin klasse. Bilen introduceres i Danmark til priser fra 661.770 kr. – og selv om du skal op på 768.470 kr. for at få det nødvendige automatgear (som kun fås til den stærkeste motor), er det en interessant pris for en stærk og luksuriøs, topudstyret og velkørende SUV på størrelse med de største.

Model Ford Edge 2,0 TDCi Titanium aut

Motor: 2,0 liter, firecylindret, turbodiesel
Effekt: 210 hk ved 3.750 o/min.
Moment: 450 Nm ved 2.000 o/min.
Transmission: ottetrins automatgearkasse, firehjulstræk
0-100 km/t.: 9,4 sek.
Tophastighed: 211 km/t.
Forbrug: 17,2 km/l
Pris: 768.470 kr.