Jeep Wrangler er tilbage, og selvom bilen ligner sig selv, er den under sit klassiske ydre helt ny. Dyderne er dog de samme: kompromisløse offroadtalenter, grovkornede manérer og en selvtillid så skudsikker, at dens mangler blegner.

Jeep Wrangler er et amerikansk ikon på linje med Levi’s’ 501-model og whisky fra Jack Daniels. Et symbol på amerikansk kultur – på godt og ondt. Bilen både ligner og lugter stadig af den oprindelige Jeep fra 1941. Jeep Wrangler har dog gennem årene vokset sig stor, så den i dag er næsten dobbelt så stor som den lille altmuligoffroader, der under anden verdenskrig blev produceret i hundredtusindevis og gav sit bidrag til at besejre Nazityskland og det japanske kejserrige.

2019-versionen er ny fra A til Z – også selvom den ligner sig selv og for en gangs skyld ikke er vokset i størrelsen. På nogle afgørende parametre er den faktisk blevet mindre. Tag f.eks. motoren i testbilen. Det er en turbobenzinmotor på kun to liter. Det lyder ikke særlig amerikansk, og selv originalen fra 1941 havde en motor på 2,2 liter. Den nye Jeep Wranglers turbomotor sparker imidlertid hele 272 hk ned i asfalten via baghjulene ved normal kørsel og alle fire hjul, hvis firehjulstrækket aktiveres. Momentet er samtidig på godkendte 400 Nm, så selvom det på papiret kan synes som en noget brystsvag motor til en stor SUV, så leverer den faktisk varen.

Undervognen og den ottetrins automatgearkasse er også begge nye. Ændringerne har gjort bilen lettere og adresserer samtidig Wranglers kroniske svaghed – dens talenter på vejen. Der er nemlig en række grundlæggende krav til en offroadbil, der gør den dårligere på asfalt. Lige fra frihøjden til grundkonstruktionen med en chassisramme, som resten af karrosseriet er sat fast på. Det gør bilen tungere og giver den et højere tyngdepunkt. Forestil dig en elefant og en gepard, der begge skal rundt om det samme mopanitræ i fuld fart, og du forstår, hvad jeg mener.  

Oversat til den virkelige verden er den nye Wrangler dog slet ikke så ringe endda på asfalt. Den gamle sejlede, så man havde den mistænkt for konstant at have en portvinsflaske stående i hjørnet af garagen. Den nye er markant mere retningsstabil, uden at det er gået ud over komforten. 

Wrangler er og bliver en bil bygget til at komme ud, hvor kun Range Rover og et par andre kan følge med. I den nye udgave er bilens manérer på vejen dog så gode, at selv folk, der ikke bruger deres bil i den lokale grusgrav hver weekend, vil kunne leve med den. Det kunne man ikke med den gamle.

Indvendigt er instrumentbordet mere oprejst og oldschool, og der er luget ud i det værste af den grimme grå plastik. De store flader fås i stedet i samme farve som bilens eksteriør, og det giver den en mere rå karakter. 

På infotainmentfronten har Wrangler de fleste af de talenter, man forventer af en moderne bil, og Apple CarPlay, bakkamera osv. er naturligvis standard. I det hele taget er bilen særdeles veludstyret, og det kan forklares ved, at Jeep i Danmark kun tager topudstyrsmodellen hjem. Med tanke på, hvor få biler importøren sælger, og hvor kompromisløse køberne er, synes det at være en klog beslutning. 

Prisen på 945.000 kr. synes alligevel voldsom. Nuvel – vi taler om den store firedørsudgave, og faktisk kan hele den øverste del af bagenden på bilen og loftspladerne over førersæderne afmonteres, så Wrangler bliver villavejens mest hårdkogte cabriolet. Målt på hverdagsanvendelighed, udstyrsniveau og pris er den nye Jeep dog lige så vanvittig ulogisk en størrelse til det danske bilmarked, som alle Jeeps har været det, siden de første modeller kørte over grænsen i Sønderjylland tilbage i foråret 1945. 

Men alt dette er i virkeligheden essensen af Jeep Wrangler – at den taler til vanviddet og eventyreren, der vil elske at bruge sin weekend på at mose rundt i en skov eller en grusgrav. Ikke fordi han har noget andet ærinde end at mose rundt – og nyde tilfredsstillelsen ved at kunne komme frem, hvor stort set alt andet giver op. 

For mange lyder det både dumt og formålsløst, mens det for andre til hver en tid slår en weekend på spahotel. Og for dem, der har tabt deres hjerte til denne ærkeamerikanske offroader og dens suveræne terræntalenter, bliver pris en sekundær størrelse. 

Læs mere om priser og privatleasing på: https://www.jeep.dk/wrangler-jl

Læs hvad vi ellers skriver om biler her.