Det er populære navne som Audi A4, BMW 3-serie og Mercedes C-klasse, der står for skud, når Jaguar med den nye XE slår kløerne i det lukrative firmabilsmarked. Vi brugte en uge i selskab med den nye udfordrer, som tilfører klassen et frisk hvæs.
Firmabilsmarkedet er vigtigt med Audi, BMW og Mercedes som de klassiske eksempler på mærker, der for længst har bidt sig godt fast i prestigeklassen og dagligt kæmper hårdt for at bevare markedsandele – herunder at holde andre mærker udenfor.
Lexus prøvede for år tilbage at tilsnige sig en plads, men forgæves. Nu er det Jaguars tur til at udfordre de tre store, og med XE er der ingen tvivl om, at mærket har gjort sit hjemmearbejde. Det er ikke første gang, Jaguar forsøger sig med en model i A4-klassen, men det er første gang, katten reelt har en chance. Ikke mindst på grund af designet, som modsat den mislykkede X-Type fra 2001 kigger fremad i stedet for bagud og gør brug af Jaguars nye, aggressive frontdesign med de missende forlygter og den store kølergrill. XE er tjekket og sexet, mens bagenden domineres af lygter, som godt kunne være mindre, smallere og frækkere a la F-Type, hvis du spørger os.
- Det er ikke første gang, Jaguar forsøger sig med en kompakt model. I 2001 lancerede fabrikken en X-Type, som lignede en krympet XJ og var baseret på Ford Mondeo. Den floppede totalt.
- Interiøret i XE blærer sig med den tjekkede runde gearvælger, som hæver sig fra midterkonsollen, når du starter motoren. XE fås også med manuel gearkasse.
- XE er Jaguars nye forsøg på at udfordre de etablerede modeller i den kompakte prestigeklasse: Audi A4, BMW 3-serie og Mercedes C-klasse.
- Den baghjulstrukne sedan leverer en suveræn komfort, selv i den sportslige og 340 hestes stærke XE S, som er udstyret med sportsundervogn og adaptive støddæmpere.
- Mere end 75 procent af bilens chassis og karrosseri består af aluminium, hvilket har været Jaguars varemærke, siden fabrikkens tidligere ejer Ford indførte et rent aluminiumschassis i XJ-modellen.
- Motormæssigt spænder Jaguar XE fra en ny 163-hestes dieselmotor til en V6-kompressormotor med 340 hestekræfter. En heftig V8-model siges også at være på vej.
Lavere og brutalere
Vi steg ombord i topmodellen XE S, som er ekstra sportsligt udstyret med bl.a. store luftindtag i fronten samt sideskørter og en fiks bagspoiler. Disse klassiske tricks får bilen til at fremstå lavere og brutalere – og de virker stadig fremragende.
Indendørs præsenteres du for et lækkert interiør med den rette fornemmelse af luksus, omend der stadig er et stykke vej til Audi-finish. Designet er tjekket uden at være unikt, dog med enkelte klassiske Jaguar-detaljer som panelet, der løber under forruden i hele kabinens bredde og for alvor træder frem, hvis du eksempelvis vælger mørkt træ til lyst læder.
I XE S står den imidlertid på sorte, dybe lædersæder med Alcantara-indlæg og røde syninger. Rattet er ekstra tykt og domineres af det berømte, springende kattedyr, mens cool detaljer som den runde gearvælger i aluminium, der på magisk vis rejser sig fra midterkonsollen, når du starter motoren, aldrig holder op med at være blæret.
Solid trækkraft
Man erobrer ikke firmabilsklassen uden et par effektive dieselmotorer, og her er Jaguar godt forberedt med to egenudviklede, firecylindrede dieselmotorer med henholdsvis 163 og 180 hestekræfter. Begge versioner giver solid trækkraft til turen fra garagen til kontoret, og med et forbrug på 26,3 km/l for basismodellen, E-Performance, er der faktisk tale om den mest brændstoføkonomiske Jaguar nogensinde.
Begge dieseler fås med enten sekstrins manuel gearkasse eller en helt fantastisk ottetrins automatgearkasse. Tendensen går imidlertid i retning af benzin, forlyder det fra Jaguars danske pressechef, og næst efter den 180-hestes diesel er den toliters benziner med turbo og 200 hestekræfter blevet modellen, kunderne vil have. Forståeligt nok, for den sender dig fra 0-100 kilometer i timen på 7,7 sekunder, mens tiden lyder på 6,9 sekunder, hvis du vælger udgaven med 240 heste. Begge modeller har ottetrins automatgear som standard.
Suveræn komfort
Vi nød voldsomt godt af topmodellens V6-motor med kompressor og 340 hestekræfter. Trods den sportslige profil leverer XE S en forbavsende suveræn komfort, som kan give selv en Mercedes C-klasse noget at tænke over. Takket være det lette aluminiumschassis og den adaptive undervogn, som er standard på XE S, kan du også udfordre den baghjulstrukne sedan (og kollegaens BMW) på de snoede landeveje, hvor styretøjet viser sig at være både hurtigt, præcist og direkte.
Hvad vi til gengæld savner, er lidt lyd. Du forventer måske, at en Jaguar brøler, men selv XE S arbejder forbavsende tyst og afgiver blot en afdæmpet snerren, når du presser den. Vil du have mere til ørerne, skal du nok vente på den hardcore XE R, som forventes at få samme brutale V8-motor og lydspor som Jaguar F-Type R og vil blive en direkte konkurrent til Mercedes-AMG C 63.
Bredt motorprogram
Mindre kan dog gøre det, og prismæssigt byder Jaguar XE sig til med et bredt program af motorer og udstyrsversioner, lige fra den veludstyrede Pure til den eksklusive Portfolio med masser af læder og krom.
Basismodellen er en XE 20d E-Performance Pure med 163 dieselheste til 549.000 kr., og du kan ærlig talt godt nøjes med denne motor og i stedet bruge pengene på en mere gavmild udstyrspakke. Det sportslige klæder dog XE, og skal det ikke være en XE S, ville vi gå efter en 20t med 200 benzinheste og R Sport-udstyr (R Sport-bodykit, sportsundervogn, sportssæder m.m.) til 669.000 kr. Jaguar XE fås til beskatningspriser fra 427.000 kr.