S90 er ikke bare en ny Volvo, men en helt ny retning for mærket fra Göteborg. Hop med bag rattet af den aktuelle topsvensker, som med sin afslappede, nordiske feel-good-stemning er det mest cool bud i direktørklassen lige nu.

Vi skal tilbage til halvfemserne for at finde noget, hvor Volvo senest gav os en bil, der kunne få det til at dunke i mellemgulvet som et velproduceret ABBA-hit. Det var 850-modellen, som med sine tjekkede, lodrette baglygter i herregårdsversionen og en heftig turbovariant med 225 hestekræfter fik de tyske konkurrenter til at se meget tyske ud.

Siden har der været langt mellem snapsene, og den svenske fabrik er sågar kommet på kinesiske hænder under ledelse af en bestyrelsesformand, som hedder Li, hvilket kunne lyde som en tvivlsom businessplan for det traditionsbundne mærke. Men der er immervæk sket mere godt på den svenske fabrik de seneste seks år, end siden mærket blev grundlagt i 1927. Seneste hit er den nye S90, som er mere end bare en lækker bil. Den er elegant, raffineret og med noget så sjældent som karisma, takket være en elegant implementering af alt, hvad vi forstår ved skandinavisk design.

Kølergrillen får dig til at tænke på tressernes P1800 (Volvoen, der var så cool, at Roger Moore kørte i den som ’Helgenen’), lygterne skinner med Thors Hammer ligesom på den store XC90, mens den spektakulære bagende måske deler vandene – om end du ikke i tvivl om, hvad der overhalede dig, hvilket efterhånden er en sjældenhed i direktørklassen.

Skandinavisk design

At sætte sig ind i S90 er som at træde ind i et moderne, nordisk køkken. Lyse materialer, masser af plads, træpaneler, der føles som noget fra et snedkerværksted, minimalistisk design, men stadig plads til eksperimenterende kogekunst, hvor man dog prioriterer lokale råvarer. Okay, det blev lidt gastronomisk, men altså: Volvo er stadig fra Göteborg, fabrikkens direktør er stadig svensker, og værdierne er de samme: Safety first, hvilket blandt andet demonstreres med den seneste version af Pilot Assist, som selv styrer og bremser bilen med op til 130 km/t.

Systemet fungerer dog bedst ved langsom køkørsel og kræver desuden, at chaufføren holder fast i rattet, ligesom systemet orienterer sig efter vejstriberne – så helt selvkørende er den nye Volvo altså ikke, selvom vi naturligvis får et hint om, hvad der venter os i de kommende år. Der er også City Safety, hvor bilen selv bremser op, hvis du overser en fodgænger – eller en elg, hvilket er noget af det værste, du kan ramme på de svenske landeveje.

Ren zen

Nok om sikkerhed. Volvo har en idé om, at der fra 2020 ikke længere skal være nogen, som omkommer ved at køre galt i deres Volvo. Sarkastiske typer kan så sige, at man måske bare dør af kedsomhed bag rattet, men dét gør man ikke. Den nye topsvensker afløser den aldrende S80, men de to virker slet ikke til at være i familie.

S90 bygger på den skalérbare platform, som debuterede med XC90, og som også vil danne teknisk grundlag for mange andre nye Volvoer. Kør S90, og du vil mærke, at den opfører sig langt mere sportsligt end forgængeren, uden at være lige så agil som en BMW 5-serie eller Jaguar XF. Den er mere en raffineret cruiser, som hælder lidt mere i svingene, men til gengæld leverer en suveræn komfort over den lange bane. Bilen får hullerne i landevejen til at forsvinde og glatter motorvejen helt ud, især med luftaffjedring på baghjulene (38.400 kr.), som desuden giver dig mulighed for at vælge mellem en dynamisk og en endnu mere komfortabel opsætning. Det er ren zen.

Favoritten er diesel

Seks cylindre er bare ’so last year’. S90 fås kun med de nye firecylindrede diesel- og benzinmotorer, men det skal den ikke skamme sig over. Topmodellen er en 320-hestes sag med turbo og kompressor, som dog ikke var vores favorit under præsentationen på Sardinien. Det var i stedet den 235-hestes diesel, som takket være det såkaldte PowerPulse-system, der eliminerer turbotøven, er hurtigt ude af starthullerne, leverer slagkraftige mellemaccelerationer og samtidig forekommer afbalanceret og yderst støjsvag.

Denne cocktail passer perfekt til den store Volvo, som desuden er udstyret med firehjulstræk samt en effektiv og blødt skiftende ottetrins automatgearkasse.

Fra 545.000 kroner

Alt har en pris. Og med det luksuriøse Inscription-udstyr, som blandt andet omfatter el-lædersæder, digitalt instrumenthus og de smukke træpaneler, lander den nye Volvo på 820.000 kr., men kan du nøjes med færre hestekræfter, starter S90 ved 545.000 kr., hvilket er billigere end basisversionerne af både 5-serie, E-klasse og A6. Men så må du også undvære noget af det udstyr, som gør den nye Volvo lækker – såsom automatgearet, de sexede LED-forlygter samt parkeringssensorerne.

Gå efter en S90 D3 med 150 dieselheste, automatgear og Momentum-udstyr til 650.000 kr. – eller få den som firmabil til en beskatningspris på 520.000 kr. Det er en interessant pris for en spændende svensker, som naturligvis også fås som herregårdsversion, hvor baglygterne stadig slikker sig opad bagstolperne. Den er om muligt endnu mere cool.

Volvo S90 D5 AWD Inscription

Motor: 2,0 liter, firecylindret, turbo
Effekt: 235 hk ved 4.000 o/min.
Moment: 480 Nm ved 1.750 o/min.
Transmission: ottetrins automatgearkasse
0-100 km/t.: 7,0 sekunder
Tophastighed: 240 km/t. (elektronisk begrænset)
Forbrug: 20,4 km/l
Pris: 820.000 kr. (Volvo S90 fås fra 545.000 kr.)