Hvis du har et gods eller en mountainbike og synes, at en SUV er for stor, så er Volvo klar med løsningen. V90 Cross Country pakker den elegante herregårdsvogn ind i terrænuniform.

Sig Volvo til en amerikaner, og han ser en XC90 kommende rullende imod sig. Firehjulstræk er blevet en vigtig del af mærkets kultur, hvilket sådan set giver fin mening, eftersom mere end tre fjerdedele af Sverige består af skove og søer, ligesom vintrene kan være barske.

Siden den første Volvo 850 Cross Country blev præsenteret i halvfemserne som en firehjulstrukket herregårdsvogn med øget frihøjde og skærmbeskyttere, har konceptet været en fast del af modelprogrammet, og med V90 Cross Country føres traditionen nu videre. Ligesom forgængeren er der mere plads mellem dæk og skærmkasser, hvilket gør det muligt at forlade asfalten og køre på opdagelse dér, hvor almindelige biler vil sidde fast. Volvos variable AWD-firehjulstræk er standard, men ved normal kørsel trækker bilen kun på forhjulene, hvilket sparer på brændstof.

Optimeret undervogn

De karakteristiske rå plastikskærme giver den elegante svensker lidt kant og coolness, ligesom dørpaneler samt front og bagende ligeledes er indkapslet i plast som beskyttelse mod sten, grus, mudder og andre ting fra det grove føre. Også undervognen er optimeret, så den kan holde til opgaverne i terrænet, hvor føreren kan gøre brug af Hill Descent Control – et system, som holder hastigheden ned ad stejle skråninger – samt en række andre køreprogrammer, der er adopteret fra XC90. Alt sammen ifølge Volvo uden at påvirke den fine komfort, som den svenske direktørbil allerede har henrykket motorpressen med.

Fra 700.000 kr.

Udstyrsmæssigt vil den terrængående herregårdsvogn tilbyde samme palet af features som asfaltversionen – lige fra assistentprogrammer, som kan få bilen til at køre selv og bremse hårdt op for rensdyr på kørebanen, til det omfattende og velspillende hi-fi-anlæg fra Bowers & Wilkins. Motormæssigt er der tale om de kraftigste versioner fra programmet, hvorfor V90 Cross Country fås med en 190-hestes dieselmotor med sekstrins, manuel gearkasse op til en 320-hestes benziner med ottetrins automatgear – alle firecylindrede.

Volvo V90 Cross Country lanceres i Danmark til priser fra godt 703.000 kr. for en D4 AWD med manuel gearkasse, mens det anbefalelsesværdige automatgear koster 45.000 kr. ekstra. Der findes foruden basismodellen to udstyrsniveauer, kaldet Plus og Pro.