Efter ni år på markedet er afløseren til Audi A5 Coupé på markedet, og med ny teknologi pakket ind i et mere elegant design ser den elegante tysker ud til at skulle bevare sin status som den mest solgte coupé i klassen.

Audi er et guldrandet brand, hvilket man blandt andre kan takke vores egen Tom Kristensen for. Men selv før mærket med de fire ringe indtog Le Mans, producerede man biler, som i teknologi og raffinement stræbte højt. Audi A8 var eksempelvis verdens første limousine med karrosseri i aluminium, og begreber som firehjulstræk og dieselmotor havde næppe været så sexede i dag uden Audis ingeniører og marketingfolk.

Designmæssigt har det tyske mærke også sat sit aftryk i historien om automobilet, og det hele kulminerede i A5 Coupé, som blev introduceret i 2007 og siden er blevet en bestseller. Efter ni år på markedet er det imidlertid blevet tid til en ny, og selv om de tidløse linjer i undertegnedes optik langtfra virker forældede, har den nye model fået den sexede appeal, som forgængeren savnede. Grillen er presset længere ned mod asfalten, luftindtagene er vokset, og kølerhjelmen er foldet i interessante linjer, som får den tyske coupé til at fremstå mere spektakulær end den teknisk identiske A4-model. Chefdesigner Walter da Silvas karakteristiske bølgede linje, som løber hen over siden af bilen og fremhæver skærmene, er videreført til den nye model, mens bagenden er gjort mere spændende med skarptskårne LED-lygter. Bilen er med andre ord blevet temmelig fed.

Lækkert indrettet

Interiøret er det samme, som du finder i den eksisterende A4. Er det en skuffelse? Ikke rigtigt, for kvalitetsindtrykket er en konge værdig og giver dig fornemmelsen af at have taget plads i et luksusprodukt. Der er fine detaljer som gearvælgeren, der ligner noget fra cockpittet i et fly, eller de små displays, som er integreret i drejeknapperne til ventilationsdyserne. Når du stryger fingeren ind under aluminiumsknapperne, som styrer klimaanlægget, popper forskellige funktioner frem på displayet ovenover.

Og så er der naturligvis det virtuelle cockpit, der fås som ekstraudstyr, og hvor de traditionelle instrumenter er erstattet af ét stort digitalt display. Lutter lækre sager – og, som det ofte gør sig gældende i en Audi, er det hele nemt og intuitivt at betjene.

Lirede gadgets

Samtidig sidder du godt og tilpas sportsligt bag rattet, hvor du tydeligt fornemmer den ekstra plads, som coupéens 17 mm større akselafstand har tilført kabinen sammenlignet med forgængeren. Også loftshøjden er øget, så der er mere plads til skuldrene, og under bagklappen kan der nu stuves 10 liter ekstra ned.

Udstyrsmæssigt er der også skruet op for sagerne, og foruden de intelligente Matrix-LED-forlygter, som forvandler nat til dag, dynamisk styretøj, adaptiv undervogn og sportsdifferentiale fås også en palet af assistentsystemer, som praktisk talt gør det muligt for bilen at køre helt selv. Bestiller du for eksempel din A5 Coupé med adaptiv fartpilot og navigationssystem, får du et system, som selv sætter farten ned eller bremser, når du nærmer dig et sving eller en rundkørsel.

Dertil kommer de mere lirede gadgets – som muligheden for at låse bilen op ved hjælp af din smartphone. Ligesom A4 vil også A5 Coupé kunne fås i en Sport-version, som er udstyret med bl.a. sportssæder og forkromede

Vælg den med diesel

Den nye Audi A5 Coupé fås med en stribe effektive motorer, som takket være bilens lavere vægt og forbedrede aerodynamik både er kraftigere, hurtigere og naturligvis også mere økonomiske end nogensinde.

På programmet er blandt andet en attraktiv 2,0-liters turbobenziner med 252 hk, mens en ekstra sportslig S5 med 354 hk lurer om hjørnet. Mest populær bliver uden tvivl de firecylindrede dieselmotorer, hvor udgaven med 190 hk synes at levere varen. Lyden af diesel er med årene blevet til en afdæmpet snerren, og takket være de 400 Nm sender den smidige og omdrejningsvillige motor dig kvikt afsted uden at gøre det store væsen af sig.

En sekstrins, manuel gearkasse bliver standard, men vores testbil var udstyret med den syvtrins dobbeltkoblingsgearkasse, som spiller suverænt sammen med den bundstærke dieselmotor. Gearskiftet fornemmes blot som små ryk i omdrejningstællerens viser, og du kan også selv styre mekanikken med skiftepalerne bag rattet. Præstationer som 0-100 km/t. på 7,7 sekunder og en topfart på 238 km/t. er ikke noget, du umiddelbart ville forbinde med et brændstofforbrug på 24,4 km/l.

Sporty og komfortabel

Modsat rivalerne fra BMW og Mercedes trækker Audi A5 Coupé på forhjulene, og selv om bilen styrer mere ambitiøst ind i sving end tidligere, blandt andet takket være en større sporvidde, sidder du stadig med fornemmelsen af en lidt tung næse, ligesom asfalten ikke skal være særlig vintervåd, før dieselmotoren får udfordringer med at overføre kræfterne.

Løsningen er quattro-firehjulstræk, som gør den elegante coupé mere effektiv. Dynamisk har den bestemt fået et løft, men samlet set leverer A5 Coupé stadig ikke den samme skarpe fornemmelse i rattet, som du får i BMW 4-serie og Mercedes C-klasse Coupé. Der er til gengæld heller ikke lavet om på den raffinerede og populære kombination af sport og komfort, som Audi altid har været god til at skabe.

Prisgæt: Fra 550.000 kr.

Audi A5 Coupé er ikke en intens sportsvogn, som giver dig lyst til at jagte sving og kurver (her bør du i stedet vente på den ekstreme RS5). Den er snarere den elegante coupé, som pakker alle fortræffelighederne fra A4 ind i et smukkere og nu også mere spændende design.

Ligesom forgængeren kommer A5 i en praktisk femdørs Sportback, mens cabrioletversionen netop er præsenteret. Priserne? Dem kender vi ikke endnu, men baseret på priserne på den udgående model vil et forsigtigt gæt være omkring 550.000 kr. for indgangsmodellen.

Den attraktive 2,0 TDI med 190 hk kombineret med den syvtrins dobbeltkoblingsgearkasse vil formentlig være en sag til omkring de 725.000 kr. – plus merprisen for firehjulstræk.

Model: Audi A5 Coupé Sport S-tronic

Motor: Firecylindret, 2,0 liter, turbodiesel
Effekt: 190 hk ved 3.800 o/min.
Moment: 400 Nm ved 1.750 o/min.
Transmission: syvtrins dobbeltkoblingsgearkasse
0-100 km/t.: 7,7 sek.
Tophastighed: 238 km/t.
Forbrug: 24,4 km/l
Pris: Ca. 725.000 kr.