Svenskerne og Volvo fortsætter med at pudse miljøglorien med den nye mildhybrid-udgave af den dieselmotoriserede XC90. Pudseriet giver pote. 

Det er ingen hemmelighed, at det koster noget energi at flytte en SUV på lidt over to tons med plads til syv personer fra A til B. Man kommer heller ikke gratis ud til vinskabet og retur, uden at kroppen skal op og i gang. Men jo mere indsatsen kan minimeres, jo bedre. 

Volvos XC90-model begyndte revolutionen hos det svenske mærke, der med udfasningen af den lille V40 nu er tilendebragt. Modelprogrammet er i dag fuldstændig revideret, og det er designstilen fra XC90, der er drysset ned igennem systemet. 

Selvom der siden 2015 er landet nye konkurrenter som de seneste aftapninger af BMW X5 og Audi Q7, har Volvo XC90 stadig en særlig opløftet og elegant aura af skandinavisk ro, som konkurrenterne har svært ved at matche. Det gør derfor stadig bilen attraktiv, og årgang 2020 af XC90 har fået en ordentlig overhaling. Den har fået en serie nye fælge og karrosserifarver samt muligheden for en sekspersoners version med to komfortable enkeltsæder på anden sæderække i stedet for det klassiske bagsæde.

Men det er under hjelmen, den største ændring er sket. Volvo har aldrig været førende på brændstofforbruget, og de gamle dieselmodeller begyndte at få det hårdt. Især når man fra chefgangen i Göteborg prædikede miljøbekymring og mere og mere elektrificering. Til modelåret 2020 er den gamle D5-version derfor sendt på pension og erstattet af en ny B5. 

Nyheden har fået et 48-volts elsystem og er det, man i fagsproget kalder for en mildhybrid. Lidt forsimplet betyder det, at bilen samler energi op under nedbremsning, og den energi bruger bilen så igen under accelerationen for at aflaste bilens dieselmotor – helt som hybridsystemerne i Formel 1. Det giver lavere belastning af motoren og dermed et lavere forbrug. 

Vælger du Eco-indstillingen, cruiser bilen ved hastigheder på over 60 km/t. i, hvad der føles som frigear, og det er også med til at spare på energien. Vælger man bilen med smalleste hjuloption og undlader at hælde en masse tungt ekstraudstyr i den, præsterer den faktisk op til 14,9 km/l.

Når vi nu er ved muligheden for at indstille bilen i forskellige køreprogrammer, må jeg lade en kommentar falde om bilens sportsmode. Vi taler om en 2,2 tons tung SUV med plads til syv personer med en firecylindret, toliters dieselmotor under kølerhjelmen. Der er absolut intet sportsligt ved dette setup. Det svarer til at udstyre grand old boys-holdet i den lokale bridgeklub med pulsure og svedarmbånd, inden de går ombord i kaffen og det bløde brød onsdag aften. 

Når det er sagt, kører XC90’eren godt. Den er komfortabel (især hvis man gør sig selv den ulejlighed at tilkøbe luftundervognen til 46.543 kr.), forudsigelig og perfekt afstemt til sin formålsparagraf som sikker og rummelig familie-SUV. Derudover er bilen med sin høje kvalitetsfornemmelse og sit særegne design et forrygende alternativ til de tyske konkurrenter. 

Mildhybriden er i min optik den motorisering i modelprogrammet, der passer bedst til bilen, og husker du krydset ud for luftundervognen på udstyrslisten, får du stadig en af markedets smukkeste og mest komfortable syvpersoners SUV’er.

Læs mere om bilen her.

Læs hvad vi ellers skriver om biler her.