Brugte biler er typisk mindre værd, end når de er spritnye. Men når det gælder ældre biler af mærket Ferrari, er sagen en anden. Især, hvis den tidligere ejer hedder Steve McQueen.

Foto: RM Auctions

Brugte biler er typisk mindre værd, end når de er spritnye. Men når det gælder ældre biler af mærket Ferrari, er sagen en anden. Store auktionshuse har gjort det til en industri at handle med klassiske biler, og selvom det ikke kun handler om Ferrari, men også Bugatti, Aston Martin, Porsche og alle de andre legendariske sportsvogne, er mærket med den stejlende hingst ofte i rampelyset, når der sættes rekorder. Således blev en uhyre sjælden Ferrari 275 GTB/4 N.A.R.T. Spider fra 1968 sidste år solgt for svimlende 25 mio. dollars ved en auktion afholdt af RM Auctions. De omtrent 140 mio. kr. var den højeste pris, en gadebil nogensinde var blevet handlet til, og eksperter mente, at toppen nok var nået. Denne rekord holdt imidlertid kun indtil august i år, hvor et andet auktionshus hamrede endnu en Ferrari, denne gang en 250 GTO, af sted til intet mindre end 38.115.000 dollars. Ja, det er næsten en kvart milliard danske kroner.

Bil med kendiseffekt

Prisen på den røde klassiker på disse sider var ikke lige så massiv, da den blev sat til salg af RM Auctions i californiske Monterey i august. Der er tale om en Ferrari 275 GTB/4 fra 1967, komplet med
V12-motor og lakeret i den rigtige røde farve. Med 300 hestekræfter og en tophastighed på mere end 260 kilometer i timen var det en vaskeægte superbil i 1960’erne. For mange Ferrarientusiaster er 275 GTB desuden den smukkeste af alle Ferrarimodeller, og den er blevet kørt at adskillige berømtheder som George Harrison, Eric Clapton, Clint Eastwood og Peter Sellers.

Netop dette eksemplar har været ejet af ingen ringere end skuespilleren og racerkøreren Steve McQueen. Og dét er noget, som sender prisen i vejret, hvis man spørger Max Girardo fra RM Auctions i Europa.”Når det gælder biler med kendiseffekt, bliver det ikke bedre end en klassisk Ferrari ejet af Steve McQueen,” lyder det fra vurderingseksperten. ”Det er en af de mest udsøgte Ferrari-modeller, som er bygget, leveret til The King of Cool, og så er dette eksemplar tilmed restaureret af Ferrari selv. Med sådan en bil er du automatisk sikret adgang til de mest eksklusive events i verden, og den vil være kronen på værket i selv den mest udsøgte klassikersamling.”

Pris: 10 millioner – dollars!

Steve McQueen bestilte sin Ferrari i 1967, mens han optog ’The Thomas Crown Affair’, og han fik bilen leveret året efter under indspilningerne til krimien ’Bullit’. McQueen, som var kendt for at ændre lidt på sine biler, så de passede ham bedre, fik bl.a. omlakeret bilen fra guldmetal til den klassiske røde farve, ligesom han fik monteret et særligt sidespejl, specialsyet sædeindtræk samt de smukke Borrani-trådfælge fra sin tidligere Ferrari (som han havde smadret til ukendelighed i en ulykke). Steve McQueen kørte sin 275 GTB/4 indtil 1971, hvor han måtte sælge ud af sin bil og motorcykelsamling for at finansiere produktionen af filmen ’Le Mans’ – der blev kult, men til at begynde med var en økonomisk fiasko og nær havde drevet den fartglade skuespiller på fallittens rand.

Steve McQueen havde for vane at køre sine biler, som var det allersidste gang. Samme holdning deles formentlig ikke af den nye ejer. For da den røde skønhed midt i august blev rullet ind på scenen hos RM Auctions i forbindelse med den årlige Car Week i Monterey, nåede den hammerslag på 10,2 mio. dollars – i øvrigt et par millioner kroner højere end vurderingen. En nærmest identisk Ferrari af samme model, men uden en Steve McQueen på ejerlisten, blev handlet for en tredjedel!