Mercedes’ mindste roadster fylder 20 år, og det fejres med et facelift og et navneskift. Vi har været bag rattet i den nye topmodel, som takket være AMG-trylleri og et djævelsk udseende må være Darth Vaders førstevalg til ny kampstation.

I 1996 sendte Mercedes-Benz modellen SLK på gaden med et smart, fast og elektrisk foldetag, og med ét lignede alle andre topløse biler billige partytelte. Få år senere kunne man også købe en Peugeot med foldetag (og så var det eksklusive ligesom forsvundet), men det var stadig SLK, der havde dannet skole, og 20 somre senere er den stadig en attraktiv sportsvogn.
I dag har SLK imidlertid fået det nye navn SLC, hvilket samtidig markerer et facelift af den eksisterende generation. Bilen har altid fremstået mere fancy end den større og mere klassiske SL, takket være det kortere (K’et i det oprindelige navn stod netop for Kurz) og mere stumpe design, som er gået i arv fra originalen.

Trods det nye navn har tyskerne forståeligt nok spillet det sikre kort og ikke ændret for meget på den lille sølvpil. Den mere oprette, fremadstående kølergrill giver roadsteren lidt mere pondus, bagenden er blevet opdateret med en mere sportslig, diffuserlignende hæk, ligesom bilen har fået nye forlygter med det knivskarpe LED Intelligent Light System (32.737 kr.) samt nye fælge, farver og hvad der ellers hører til et klassisk facelift.

Endnu smartere foldetag

Foldetaget er der naturligvis stadig, og det er nu blevet nemmere at betjene, da du ikke længere skal trække et cover hen over bagagerummet, før du kan køre toppen ned, for det klarer systemet nu helt selv. Du kan nu også gøre det, mens bilen ruller med op til 40 kilometer i timen, hvilket er en liret, men også nødvendig feature, da flere at konkurrenterne længe har kunnet blære sig med denne feature.

Hvad Mercedes til gengæld stadig er ene om at tilbyde, er det såkaldte Magic Sky Control (51.546 kr.), hvor panoramataget på netop magisk vis kan skifte fra klart til mørkt glas ved tryk på en knap og dermed give tiltrængt afskærmning for solen. Den topersoners kabine ligner derudover sig selv med sine fire karakteristiske, cool luftdyser i aluminium, som giver et præg af retro. Der er toppet op med nye knapper og detaljer, og du kan glæde dig over den større infoskærm samt et nyt og mere tjekket rat, der matcher de seneste nye Mercedes-modeller.

Det herlige Air Scarf-system (9.520 kr.), hvor luftdyser i nakkestøtten blæser varm eller kølig luft ind på nakkehuden, er heldigvis også stadig på udstyrslisten.

Den nødvendige AMG

Den nye Mercedes SLC fås med tre turbobenzinmotorer fra 156 til 245 hestekræfter – og sågar også med en fornuftig diesel. Der er naturligvis også en AMG-version på programmet fra start, og det er nok her, den største nyhed – og for nogle nok også lidt skuffende – ligger, da den 5,5-liters V8 er byttet ud med en V6 med biturbo. Skiftet burde imidlertid ikke komme bag på nogen i disse downsizingtider.

Noget kunne dog tyde på, at der venter os en kraftigere version med V8-motoren fra Mercedes-AMG C 63, for den nye V6-kværn leverer markant færre hestekræfter end forgængeren. Den er bestemt kvik og sender dig fra 0-100 kilometer i timen på 4,6 sekunder (hvilket er 0,1 sekund langsommere end før, hvilket du næppe mærker) og topper ved de vanlige 250 km/t. Motoren har bundtræk ad libitum, og responsen er skarp uden den mindste turbotøven. En helt igennem fed maskine, boltet på en lige så effektiv nitrins automatgearkasse (to gear mere end før), og man kan samtidig glæde sig over brændstoføkonomien, som er markant bedre.

Veltrimmet og forførende

Bilen er lækker, og har man aldrig kørt (eller hørt) forgængeren, er den nye SLC 43 en veltrimmet og forførende køremaskine, som har masser at byde på. 367 hestekræfter er trods alt stadig en sjat i en lille cabriolet på størrelse med en Volkswagen Golf, og slår du alle de elektroniske hjælpemidler og sikkerhedssystemer fra, kan du stadig trække brede, sorte streger og forlade stedet i en sky af brændt gummi. Køresystemet AMG Drive Select er standard, og du kan vælge mellem indstillingerne Eco, Comfort, Sport og Sport Plus, som i samme rækkefølge giver dig en hårdere undervogn, tungere styretøj, en mere aggressiv motor og gearkasse.

Du kan også sammensætte din helt egen kombination med Individual-funktionen, hvis du eksempelvis (som jeg) elsker Sport Plus-indstillingens arrige motor og den ekstra vrælende udstødning (takket være de aktive spjæld i udstødningssystemet), men samtidig foretrækker den mere behagelige undervogn fra Sport.

En komplet roadster

Køremæssigt ligger Mercedes-AMG SLC 43 mellem den skarpe Porsche Boxster og de mere bløde konkurrenter Audi TTS og Jaguar F-Type. Mercedesen er mere en cruiser end en ’track day’-bil, og skal du køre ureglementeret, skal du slå alle hjælpemidler fra, for stabiliseringssystemet er noget mere konservativt end i rivalen fra Porsche.

Men uden for en racerbane (hvor man som regel befinder sig) er SLC 43 nok den mest komplette af de kompakte roadstere, du kan købe lige nu. Den er komfortabel nok til at køre til Monaco i ét hug, og sporty nok til en afstikker over Dolomitterne, hvor den kraftfulde tysker føles tilpas skarp og involverende på de snoede veje. Den gurgler ikke som forgængeren, men du kan ikke ligefrem beskylde den for at mangle power. Og frem for alt er det en åben, good looking Mercedes, hvilket gør den drømmeværdig for alle, der gerne vil kunne føle Kraften.

Mercedes-AMG SLC 43

Motor: 3,0 liter, V6, biturbo
Effekt: 367 hk ved 5.500 o/min.
Moment: 520 Nm ved 2.000-4.200 o/min.
Transmission: nitrins automatgearkasse, baghjulstræk
0-100 km/t.: 4,7 sek.
Tophastighed: 250 km/t.
Forbrug: 12,8 km/l
Pris: 1.154.100 kr. (SLC fås fra 643.600 kr.)