Hvis du synes, din Range Rover trods hele svineriet af ekstraudstyr virker en smule ordinær, så er Bentley klar med løsningen. Vi har været bag rattet i Bentayga – den stærkeste, hurtigste og mest luksuriøse SUV, du kan købe. Hop ombord i bilernes konge.

FOTO: Ulrik Jantzen

300 kilometer i timen. Det er godt nok hurtigt. Den første bil jeg kan huske, der kunne skyde sådan en fart, var en Lamborghini Countach. Sammen med Ferrari GTO og Porsche 911 Turbo hang disse tre eksotiske supersportsvogne på væggen på mit barndomsværelse som tre overmagter, der repræsenterede det stærkeste, hurtigste og hotteste, man kunne tænke sig.

Bentley? Det var noget antikt med krom og bløde sæder. Noget, som farfar talte om, mens han pulsede på sin cigar og trykkede mig på brystet med sin stok. Havde han sagt til mig, at en Bentley en dag ville kunne køre 300 kilometer i timen, havde jeg rystet på hovedet. Og havde han sagt, at den samtidig ville være en firehjulstrækker med fire døre og et bagagerum stort nok til to jagthunde, havde jeg nervøst trådt et par skridt tilbage på mine spinkle barneben af frygt for ikke at blive smittet.

Men tiden er gået. Farfar er desværre død og borte. Biler kan næste køre selv i dag. Og Bentley har bygget en firehjulstrækker, som kan køre 300 kilometer i timen.

12-cylindret luksus

12 cylindre. Terrænevner som en traktor. Og luksus som intet andet. Det kunne lyde som det ultimative automobil, og Bentley Bentayga er netop dét. Den ryster uden tvivl den ældre generation af Bentley-tilhængere i deres grundvolde, men den mest bizarre Bentley nogensinde kan meget vel vise sig at blive den mest populære.
Siden det britiske luksusmærke i 2012 præsenterede sit dengang tvivlsomme koncept, er det væltet ind med forhåndsreservationer på den store SUV. Selv i Danmark, hvor salget af Bentley aldrig har været stressende, har man solgt alt, hvad man kan få fra fabrikken i år, fortæller den danske salgschef, Jannik Voss, mens vi kører gennem København.

Vi har taget plads bag rattet af den første Bentayga, som er kommet til landet. En demobil, som det også hedder på Bentley-sprog, selvom salgschefen afslører, at en Bentley-kunde faktisk sjældent prøvekører bilen, før han bestiller den. Han ved, at den er i orden.

Samlet i hånden

Ligesom alle andre Bentley-modeller er den nye SUV produceret i Crewe syd for Manchester. På fabrikken, hvor der under krigen blev bygget både flymotorer til det britiske luftvåben, og hvor produktionsapparatet i dag involverer avancerede computere og robotter – men hvor du stadig finder døre, der knirker, og hvor størstedelen af bilerne fortsat samles med hænderne.

Det gælder også Bentayga, der ligesom enhver anden Bentley kan skræddersys fuldstændig, som du vil have den – fra det håndsyede rat til de smukt forarbejdede træpaneler, som er Bentleys varemærke.

Det er nogle helt specielle træer, de bruger til den slags. Typisk valnød, kirsebær eller eg. Man bruger faktisk kun rødderne, fordi de har de smukkeste årer. Jo ældre træer, jo tykkere rødder. De graves op og lægges i en blanding af vand og kemikalier i nogle dage, før de deles i tynde skiver. På fabrikken skæres de ud med laser, før de presses i de rette former med 150 bars tryk og 140 graders varme i omkring fem minutter. Så bliver de lakeret, fem gange, før de bliver finslebet og poleret. Der bruges flere timer på træværket i en Bentayga, end det tager at producere en hel Golf!

Det fineste oksehud

Netop interiøret fremstår pudsigt nok mere sportsligt end i nogen anden Bentley, hvilket får det over fem meter lange, to meter brede og knap 2,5 tons tunge fartøj til at føles mindre. Den er nemmere at køre, end du skulle tro – hvilket russiske oliemilliardærers koner vil sætte pris på. Udsigten er ikke meget anderledes end i den nært beslægtede Audi Q7, men duften af det bløde, kviltede læder og den særlige fornemmelse i fingerspidserne, når de løber hen over de polerede træpaneler og kolde, massive knapper, er umiskendeligt Bentley.

Det er hér, en Bentayga får en Range Rover til at ligne et kærlighedsforladt masseprodukt. Netop læderet er ligesom træværket et kapitel for sig. Der går stadig flere køer til at beklæde kabinen i en Bentley, end Greenpeace kan tåle at høre, og kun de fineste okser slipper igennem fabrikkens kvalitetskontrol.

Moderne teknologi har dog gjort det nemmere for fabrikkens specialister at udnytte materialerne. Uregelmæssigheder i læderet – det kan være strækmærker eller bid fra en hestebremse – markeres med en speciel tusch, som genkendes af den computerstyrede udskæringsmaskine, som så beregner, hvordan kniven skal føres for at få flest mulige stykker læder ud af huden.

Det er smart, men ikke al teknologi er løsningen hos Bentley. For eksempel droppede man at anvende en maskine til at lave hullerne til syningerne i rattet. Maskinen var skam præcis nok og gjorde sit arbejde på samme måde hver eneste gang – men det var netop problemet. Hvert stykke træ og læder er unikt, og kun erfarne hænder kan forarbejde materialet, så man opnår den samme høje kvalitet hver gang.

608 hestekræfter

Tilbage til København og Bentayga. 608 hestekræfter og 900 Newtonmeter er en del, men den tykke speederpedal af massivt metal er nøje vægtet, så du ikke får sluppet alle kræfterne løs ved lyskrydset. Bilen holder nærmest lidt igen, så du glider gennem trafikken så komfortabelt og elegant som muligt.

Luftundervognen lader dig passere byens mange vejbump, uden du mærker det og kan takket være den varierende frihøjde og det intelligente firehjulstræk bringe dig over bjerge og gennem dybe floder. Ikke fordi, at nogen Bentayga-ejer nogensinde vil begive sig ud, hvor terænnet bliver mere udfordrende end en golfbane – men alene visheden om, at den kan køre en Land Rover Defender agterud i en jungle, er rigeligt.

Du kan også vælge Sport i køreprogrammet, som får Bentayga til at føles som en sportsvogn, når du tvinger den gennem sving efter sving og imponeres over det massive greb. Det er her, du fanger dig selv i at træde hårdere på speederen, hvilket får den 12-cylindrede kongemotor til at buldre vredt.

301 kilometer i timen

W12-motoren er i øvrigt helt ny og består teknisk set af to V6-motorer, som er smeltet sammen, hvilket skaber en relativ kort motor, der kan placeres længere tilbage i bilen til gavn for vægtfordelingen.

Motoren har to turboladere, direkte indsprøjtning, start-stop-system og en økovenlig teknologi, som frakobler seks cylindre, når du cruiser derudad og ikke har brug alle 608 hypper. Så kan den sikkert strække sig til 10 kilometer literen – indtil du træder på pedalen, fordi du ganske enkelt ikke kan lade være.

De 0-100 km/t. klares på 4,1 sekunder, og topfarten er 301 kilometer i timen. Du rammer nemt 170 på en landevej, uden at du (op)fatter det. Eneste glæde ved at få snuppet kørekortet er, at oplevelsen på bagsædet heller ikke er helt ringe. Med tre meter mellem akslerne er her masser af plads, og du kan sågar få installeret 10,2-tommers TV-skærme og champagnekøler. Man kan vælge to separate sæder eller det traditionelle bagsæde, og anhængertræk er også muligt.

Går vi længere ned i detaljerne, kan du vælge mellem 15 forskellige farver læder og syv forskellige typer træ. Du kan kombinere to farver af læder, og betaler du ekstra, kan også du vælge mellem 90 forskellige karrosserifarver.

Fra 4,1 mio. kr.

Prisen? Den starter ved 4,1 mio. kr. med danske afgifter, men som salgschefen forklarer, har man aldrig solgt en Bentley uden en pæn mængde ekstraudstyr. Min testbil var blandt andet udstyret med Terrain-pakke (ekstra beskyttelse af undervognen m.m.), City-pakke (parkeringsassistent mv.), Touring-pakke (adaptiv fartpilot, headup-display m.m.), enorme 22-tommersfælge samt et smart picnic-system med af en læderbetrukket bænk, man folder ud fra bagagerummet (!), når der skal ses polo eller cricket.

Hele herligheden løber da op i knap 4,9 mio. kr., men så har du også sikret dig ikke bare den ultimative Bentley – men den ultimative bil!

Faktaboks

Model Bentley Bentayga
Motor: 6,0 liter, 12-cylindret, biturbo
Effekt: 608 hk ved 5.250 o/min.
Moment: 900 Nm ved 1.250 o/min.
Transmission: ottetrins automatgearkasse, firehjulstræk
0-100 km/t.: 4,1 sek.
Tophastighed: 301 km/t.
Forbrug: 7,8 km/l
Pris: 4,1 mio. kr.