Bentley Bentayga Speed er et 12-cylindret overflødighedshorn af luksus og hestekræfter i så absurde mængder, at det næsten bliver for vildt. Og vi elsker den.

12 pumpende cylindre. Dét er der immervæk ikke så mange bilproducenter, der tør lægge under hjelmen længere. Men hos Bentley hjemme i Crewe, hvor ønsket om, at kunderne for alt i verden skal have det godt, trumfer 12 cylindre stadig apokalyptiske klimaprædikener leveret af skolebørn.

Motoren er endda blevet udstyret med to store turboladere, som i Speed-trim har øget effekten til 635 hk. Med 306 km/t. på toppen er den over to og et halvt tons tunge firehjulstrukne diktatorraket lige nøjagtig én km/t. hurtigere end Lamborghini Urus – som var den hurtigste SUV i verden i de ca. 14 dage, det tog Bentley at svare igen. Italienerne må være rasende, ikke mindst i PR-afdelingen.

Med en pris på knap 4,7 mio. kr. plus det løse, men inklusive danske afgifter, koster Speed omkring en halv mio. mere end den almindelige Bentayga. Ud over de 27 ekstra hk får du klassisk styling som mørktonede forlygter, ditto grill, indfarvede sideskørter, en diskret læbe under fronten, en vinge over bagruden plus særlige hjul i velvoksne 22 tommer. 

Design i verdensklasse

Bentayga har smidt jakken og iført sig en poloshirt, om man vil, og den friske stil fortsætter i kabinen, hvor du får Alcantara på rattet, mens kulfiberpanelerne er det naturlige alternativ til det lakerede træ. Den aktuelle testbils mest iøjnefaldende feature er dog ’Orange Flame’-lakeringen, som oser så meget af selvtillid, at den får Donald Trump til at ligne en genert skoledreng. 

Du føler, at du bør eje et oliefelt for at have format nok til at vise dig i bilen – men på motorvejen ned gennem England letter folk på hatten, og på diverse tankstationer (og dem besøger man en del af, kan vi hilse og sige) udløser Speed smil, samtaler og selfies i ét væk. At nationen, som er godt på vej til at løsrive sig fra fællesmarkedet og europæisk samarbejde, har bygget verdens hurtigste SUV, er ikke noget, man skammer sig over.

Bentleyen ligner en skulptur, som den står og glinser i morgensolen foran indgangen til fabrikken. Vi skal hente den i Crewe, fordi importøren havde akut behov for at få fragtet et eksemplar til København, hvilket er en opgave, man ikke siger nej til. Så mens Greta Thunberg er på vej over Atlanten i en emissionsfri sejlbåd for at få verden til at undsige sig det søde liv, kører vi den anden vej for at gøre det stik modsatte. 

Og niks, dette er ikke en GT3-lignende satan med knaldhård undervogn og minimalistisk interiør. Speed-betegnelsen i Bentley-sprog er udtryk for endnu mere power og luksus – og at man ikke kan få det vildere og dyrere, er rigeligt for de fleste Bentley-kunder. 

Alligevel har ingeniørerne trimmet undervognen, som bliver lidt mere fast, når du drejer knappen over i Sport, mens motoren lyder lidt mere crispy, når du trykker speederen godt ned i det tykke, tykke gulvtæppe. Og så præstationerne, åh ja – præstationerne … Fra 0 til 100 er den vild. Fra 100 til 200 (vi kører gennem Tyskland) er den ondskabsfuld. 

Det er ikke størrelsen…

Du kan bestille Speed med de største kulfiberkeramiske bremser, som fås til en personbil. Og lad os bare sige, at du får brug for dem, når en autocamper trækker ud i overhalingen et par hundrede meter længere fremme, mens du er i færd med at undersøge området over de 270 km/t. Selv dér bevæger bilen sig i øvrigt så blidt og skånsomt hen over den germanske asfalt at der ikke engang er ringe i toppen af min kaffe i kopholderen til højre for gearvælgeren.

Ja, Speed er overflødig. Og har man vitterlig brug for en Bentayga, er der efterhånden adskillige muligheder for at nappe én med en benzinmåler, der bevæger sig med samme fart som en sekundviser, uanset hvordan du kører den. Bentayga fås både med en glimrende V8, en nærmest nøjsom diesel og sågar i en helt ny hybridversion, som for første gang kombinerer en Bentley med en V6-motor, og som kan køre små ærinder på ren el. 

Men ak – intet slår den der særlige, vrælende, brummende og snerrende lyd af et 12-cylindret klaver, som får den helt store tur på tangenterne. Det er lyden af en tid, som snart er svunden. Fornemmelsen af et maskineri, som snart bliver forbudt. En symbiose af kræfter, vildskab og luksus i absurde mængder. Og ja tak – jeg tager den gerne i sort.

Model
Bentley Bentayga Speed
Motor
W12, 6,0 liter, biturbo (dobbelt turbo)
Transmission
Ottetrins automatgearkasse
Effekt
635 hk
Moment
900 Nm
Vægt
2.500 kg
0-100 km/t.
3,9 sek.
Topfart
306 km/t.
Pris
4.695.000 kr.

Læs hvad vi ellers skriver om biler her.

Læs mere om Bentley Bentayga Speed her.